Logo

Bröllopsfesten

Bröllopskrokan

Bröllopskrokan

hög bröllopstårta med långa traditioner

Den vackra utsirade krokanen med sina bågar och valv i mandelmassa och äggvita är en fantastisk prydnad inte bara vid bröllop utan vid alla former av festligheter. Den är ofta prydd med rosor och andra dekorationer i marsipan och kristyr.

Bröllopskrokan
Krokanen är levande kulturhistoria! Redan de gamla grekerna hade krokaner av mandel och honung på sina ståtliga gästabud. Både krukor och gamla texter vittnar om detta. I slutet av 1800-talet slog krokanen igenom i Sverige, och det rejält! Ett bröllop var inget riktigt bröllop utan en vacker krokan under decennierna kring förra sekelskiftet. Faktum var att krokantillverkning var en så allvarlig sak i 1800-talets Sverige att Konditorföreningen, en mycket allvarsam församling som styrde allt sockerbakande i Sverige, år 1881 satte upp principer för hur man skulle få krokaner mer stilfulla. Man ansåg helt enkelt att krokanerna dåförtiden inte var tillräckligt snygga för dess högtidliga användning. Idag är det bara konditorns fantasi som sätter begränsningarna, men krokanerna är idag enklare än för 100 år sedan, och uppvisar inga större variationer i utförandet. Man har idag varken råd eller tid till att göra de mycket sirliga krokaner med mängder av utarbetade dekorationer som man gjorde förr.

Tidskrävande tillverkning

Krokanen är ett tidskrävande hantverk som kräver rätt handlag. Efter att man noggrant har mätt upp mandelmassa och äggvita till de rätta proportionerna – annars kan krokanen falla sönder – vevas smeten ut på plåtar efter en viss mall. Det vanliga mönstret är portaler som för tankarna både till antiken, barock och rokoko. Efter gräddning måste delarna torka ett dygn, och efter montering måste kristyren också torka ett dygn. Vanligtvis beräknas processen alltså ta tre dygn. Portalerna får golv klädda med marsipan eller hård nougat och ibland fylls våningarna med spunnet socker. Den dekoreras vanligtvis med blommor och blad av marsipan och kanske ett brudpar och lite flaggor på toppen, men det finns också att sätt att dekorera.
Krokanen ställs vanligtvis upp på ett bord så att alla kan beskåda den under bröllopsmiddagen. Den är väl värd att titta på! Eftersom den vanligtvis består av flera våningar, kan man dela på krokanen (golven gör att den går att sära på) och låta våningarna stå för sig.

Hur äter man krokanen?

Krokanen kan ätas som tilltugg till välkomstskålen. Gästerna bryter själva önskad bit. Den kan ätas bara som den är, istället för en traditionell bröllopstårta. Men vanligast är att man äter den, i likhet med spettekaka, mer som ett tilltugg till desserten. Desserten kan då lämpligtvis vara av glass med någon god sås till. Servera gärna något gott dessertvin till!

Kostnad

Eftersom krokanen kräver tid och skicklighet så är det ingenting som är billigt. Den är snarare till för dem som vill ge sitt bröllop ett exklusivt inslag. En bröllopskrokan kostar från 40 kr och uppåt per person, vilket är ungefär jämförbart med priset på traditionella bröllopstårtor som har specialbeställts och dekorerats utförligt enligt personliga önskemål. Storleken på krokanen bör givetvis anpassas till om den serveras bara som den är eller till desserten.

Hit vänder du dig om du vill köpa en krokan

Tössebageriet (som bakat krokanen på bilden), Karlavägen 77, Sthlm. Tel 08-662 24 30.NK:s konditori, Regeringsgatan 38, Sthlm. Tel 08-762 80 00.Nelinskonditoriet, Nelinsgatan 7, Norrköping. Tel 011-12 42 31.Mäster Hans: Stortorget 6 i Malmö, Karolinergatan 1 i Höja, eller Idrottsgatan 26 i Limhamn.Margaretas Bröd & Bakverk, Idunagatan 2, Mölndal. Tel 0707-23 79 02.Wedemarks Konditori, Prästgatan 27, Östersund. Tel 063-51 03 83.