TEXT TINA GUSTAFSSON & MAX BJÖRKLUND FOTO MARTIN GUSTAFSSON |
5 drinkar till bröllopsfesten |
2012 fyllde tidningen BröllopsGuiden 10 år och vår sajt 15 år! Vi bad därför Björk Bar & Grill (som ligger i Courtyard by Marriott Stockholm) och deras eminenta bartender Max Björklund att skapa en jubileumsdrink samt fyra andra svalkande drinkar perfekta till bröllopsfesten. |
PINK BRIDE - JUBILEUMSDRINK!PRE DINNER (fördrink)
2 cl Beefeater Gin
2 cl Martini Bianco 2 cl citronjuice 2 cl jordgubbspuré 1 cl sockerlag 7 cl Mumm Cordon Rouge ½ jordgubbe
”Bubblande rosa lyx, perfekt att avnjuta i solskenet”
|
När du gör drinken i barSkaka Beefeater, Martini Bianco, citronjuice, jordgubbspuré och sockerlag. Sila i champagneglas, skikta Mumm med barsked. Garnera med ½ jordgubbe.När du gör fler drinkar i förväg utan barBlanda Beefeater Gin, Martini Bianco, citronjuice, jordgubbspuré och sockerlag i en kanna. Ställ kallt. Servera i champagneglas ca 9 cl, fyll upp med Mumm. Garnera med ½ jordgubbe. |
ELDERFLOWER LADYPRE DINNER (fördrink)
2 cl Beefeater Gin
2 cl St Germain fläder likör 4 cl färskpressad citronjuice 1-2 cl sockerlag 1 rött cocktailbär 1 citronkvart Kub is
”En fräsch drink med svalkande känsla av sol och värme”
|
När du gör drinken i barSkakas med mycket is, silas över ett kylt cocktailglas. Garneras med citronkvart och rött cocktailbär.När du gör fler drinkar i förväg utan barBlanda Gin, fläderlikör, citron och sockerlag i en kanna (smaka av med extra sockerlag efter smak), låt stå kallt i kyl. Förbered cocktailglas på bricka med citronkvart på kanten och rött cocktailbär i botten på glaset, ställ in i kyl tills det skall serveras. Häll upp ca 10 cl (1 dl) per glas och servera kallt. |
SENSESDRINK
2 cl Ballentines Whisky
2 cl St Germain Fläderlikör 3 cl färskpressad citronjuice 3 cl sockerlag 6 tunna skivor ingefära 1 tsk äggvita 4 droppar Lagavullin 16y Kub is
”En drink som är skapad för att väcka dina sinnen med en chock, för att avslutas med lena toner av njutning”
|
När du gör drinken i barMuddla (se förklaring längst ner på sidan) ingefäran med citronjuicen, fyll på med Famouse, St Germain, sockerlag och äggvita. Skaka, sila upp i highballglas på ny is, floata (se förklaring längst ner på sidan) Lagavullin 16y och dra lite på glaskanten. Garnera med ingefära.När du gör fler drinkar i förväg utan barBlanda Ballentines Whisky, fläderlikör, citronjuice, sockerlag och ingefära i en kanna, ställ kallt (beroende på hur länge det kommer att stå kylt så vänta med ingefäran till en timme innan servering). Till servering: Sila över drinken i en ny kanna. Tillsätt äggvita och vispa upp ett skum. Servera i ett drinkglas med is ca 10 cl (1 dl), fukta en servett med Lagavullin 16y och stryk på glaskanten. Garneras med en skiva ingefära på glaskanten. |
BJÖRKLUNDENAFTER DINNER (efter maten)
2 cl Absolut Vodka
2 cl Midori 4 cl tranbärsjuice "Spets" av vattenmelon
”Se upp så att du inte dricker för många av denna saftiga drink”
|
När du gör drinken i barSkaka ingredienserna. Sila över kylt cocktailglas. Garnera med en vattenmelonskiva.När du gör fler drinkar i förväg utan barBlanda Absolut Vodka, Midori och tranbärsjuice i en kanna, ställ kallt. Garnera cocktailglas med vattenmelonsskiva på bricka och ställ kallt. Serveras direkt i cocktailglaset ca 8 cl. |
RUSTY ROOMAFTER DINNER (efter maten)
4 cl Jameson Irish Whiskey
5 tsk rårösocker 5 cl färskpressad limejuice 8 röda vindruvor Krossad is
”Syndigt god tappning på en klassisk Caipirinha”
|
När du gör drinken i barMuddla (se förklaring längst ner på sidan) vindruvor och råsocker i ett tumblerglas, pressa lime direkt över. Tillsätt Jameson. Fyll med krossad is, rör om, fyll med mer is. Garnera med en limekvart och ½ vindruva.När du gör fler drinkar i förväg utan barKrossa vindruvorna i en kanna, tillsätt råsocker, limejuice och Jameson, rör om. Låt stå kallt. Servering: Fyll ett whiskyglas med krossad is, häll drinken över isen ca 10 cl (1dl), garnera med limekvart och ½ vindruva. |
Bra att veta när du blandar drinkarNågra ”måsten” för din egen hemmabarShaker. Tvådelad boston eller tredelad italiensk. Finns oftast att köpa på butiker som typ Stockhome, Lagerhouse, in & finn etc.Barsked med muddler. Finns också att hitta på liknande butiker. Bassprit. Så som vodka, gin, vit rom, whisky, cointreau. Behöver inte vara det dyraste bolaget har men inte heller det billigaste. Likörer och andra smaksatta spritdrycker går i vissa och ganska många fall att byta ut mot saftkoncentrat eller andra smaktillsatser. Mätglas. Kanske det viktigaste, utan det kommer det vara svårt att få samma drink två gånger. OrdlistaMuddla = Mortla/mosa/stöta en eller flera ingredienser i ett glas med en hård ”muddler” (mortel).Floata = ”Flyta”. Som en sista touch på en drink kan man droppa lite av en smak/sprit som inte blandas med drinken utan ligger ovanpå och flyter över drinken. Skaka = Att skaka en drink i en shaker med is, kyler snabbt ner drinken, man skall inte skaka drinken en längre stund utan bäst resultat får du om du skakar snabbt och energiskt, för länge och långsamt så börjar isen vattnas för mycket. Sila upp = När du har skakat en drink så använder man en barsil för att sila bort is och andra större ingredienser som du inte vill ha i drinken. Garnera = Dekorera glasets kant eller att på annat sätt smycka drinken. Tips & råd
ErsättningarSaknar du några ingredienser? Svårt att få ditt Systembolag att ta hem en specifik produkt? Dyra varor? Ingen fara; delar av ingredienserna går att byta ut mot andra:St Germain Fläderlikör ersätts enkelt med klassisk fläderblomssaftskoncentrat dock inte lättdryck. Lagavullin kan bytas ut mot en billigare whisky, den behöver vara rökig för att inte gå miste om smakupplevelsen. Mumm Cordon Rouge kan ersättas med billigare alternativ så som Jacobs Creek Brut eller liknande. Ersättningen behöver vara torr och ”brödig”.
Bartender Max Björklund
jobbar på Björk Bar & Grill. |
Fler drinktips
Linda: Ja, det har du absolut rätt i! Jag ser alltid till att det även finns goda alkoholfria drycker på fester och bjudningar. Här är ett recept på en alkofri Cosmopolitan:
10 cl tranbärsjuice,
10 cl Sprite/fruktsoda eller 7Up,
1 cl apelsinjuice, färskpressad,
is.
Blanda alltsammans i ett högt, väl kylt glas och dekorera gärna med en apelsinskiva.
2013-02-21
Anmäl
|