BröllopsGuiden
BRÖLLOPSGUIDEN I ANNONSSAMARBETE MED VINOTEKET.SE
Vinoteket

Här är de hetaste vintrenderna just nu

Människor har tillverkat vin i tusentals år men trots de långa traditionerna är vinvärlden fortfarande föremål för skiftande trender och nya moden. Daniel Kouthoofd, chefssommelier på Vinoteket.se, presenterar några av de trender som dominerar den svenska vinvärlden just nu.
När man tittar igenom försäljningsstatistiken är det lätt att se att vi dricker mousserande vin som aldrig förr. Enligt Daniel Kouthoofd har ”Bubbeltrenden” pågått ett par år nu och det är framförallt Prosecco som lockar vindrickarna i både Sverige och övriga Europa.

Att just Prosecco är så populärt tror Daniel Kouthoofd beror på att dessa viner i regel är sötare än andra mousserande viner.

– Det finns en klassificering av mousserande viner som heter ”extra dry”, som innebär att vinet är lite sötare än ”brut” som är den vanliga klassificeringen. Nästan alla Prosecco är extra dry och det betyder att de har lite mer socker i sig än brut-vinerna. Det tenderar den svenska konsumenten att gilla.

Beställ hem ditt bubbel på Vinoteket.se idag – fri frakt hem till dörren

En annan tydlig trend som Daniel ser i år är att svenska konsumenter blivit mer nyfikna på roséviner. Han förklarar att rosé varit på uppgång under flera år men att fler och fler vindrickare nu börjat testa alternativ till de klassiska tunna, laxrosa rosévinerna från Provence.

– Nu börjar folk bli mer intresserade av att vidga sina rosévyer och prova roséviner från exempelvis Slovenien, Portugal eller Australien. Därför erbjuder Vinoteket många rosésamlingar som har just olika typer av roséviner från olika länder.

Låt oss planera drycken till ert bröllop – kontakta våra vinrådgivare idag

Klassikerna går bra – och ekfaten bort

Samtidigt som många vill prova något nytt på roséfronten finns det en motsatt trend bland rödvinsköparna. Daniel förklarar att det för några år sedan var trendigt att prova nya, mer experimentella vinproducenter från Australien eller USA. Idag har den pendeln dock svingat tillbaka och det finns istället ett stort sug efter klassiska röda viner från exempelvis Bordeaux eller Rhônedalen. Enligt Daniel handlar detta om en vilja bland vinkonsumenter att gå ”back to basics” och uppskatta de traditionella tillverkningsmetoderna hos de klassiska producenterna.

En lite smalare trend, som ändå blivit tydlig det senaste året, är att ekfaten börjat tappa i popularitet. Enligt Daniel verkar många vindrickare nu ha tröttnat på den tunga fatkaraktären som associeras med lagring på ekfat.

Vinoteket.se hjälper gärna till att planera drycken till ert bröllop – kontakta oss idag

– Det är tydligt att vi går mer mot antingen ”ofatat”, med mycket mer fruktdrivna, rena och lätta viner, eller att man experimenterar med andra typer av lagringsbehållare. Amforafat i terracotta har exempelvis blivit populärt och det hänger nog ihop med ”back to basics”-trenden eftersom det är ett sätt att återskapa hur man gjorde vin förr. Det är både klassiska vinproducenter som som testar det här nu och uppstickare som släpper viner lagrade på amforafat som det blir en jättehype runt.

Prova Vinboxen – en vinprenumeration från Vinoteket:

Vinoteket

Låt oss hjälpa er bli av med minst en huvudvärk

Att planera den största dagen i ens liv är inte en dans på rosor, det är sen gammalt. Vart ska brudgummens farbrors syster sitta, vem är allergisk mot vad, räknas mandlar verkligen som nötter, hur blir vädret? Vinoteket.se kan tyvärr inte bistå dig med dessa svar, men är det någonting vi kan så är det dryck, och framför allt vin. Vare sig det gäller bubbel till minglet, eller vilket rödvin och vitvin som passar bäst till varmrätten.

Stryk en av punkterna på att göra-listan och låt oss fixa vinet till Er viktigaste dag! Slipp köer och tunga kassar, vi levererar vinerna fraktfritt direkt till bröllopsfesten!

Med hjälp av våra duktiga vinrådgivare planerar vi dryck för både mingel, middag och efterfest. Vi jobbar med topproducenter i hela världen och alla våra viner har våra duktiga sommelierer provat och godkänt att de håller högsta kvalitet.

Vår trevliga kundtjänst hjälper er att komma i kontakt med våra vinrådgivare

Vinoteket

Vinexperten: Så vet du vilket vin som passar till maten

När det kommer till vin finns det ingen brist på valmöjligheter och när du får en vinlista i handen kan det kännas nästan omöjligt att veta vilken flaska som passar till vilken rätt. För att göra det lite enklare ger Daniel Kouthoofd, chefssommelier på Vinoteket.se, tre tips på hur du ska tänka när du matchar vin med mat.

Titta på kartan

Det enklaste sättet att matcha vin och mat är enligt Daniel Kouthoofd att tänka geografiskt. Tumregeln är att viner och maträtter från samma regioner ofta fungerar bra ihop.

– Om du exempelvis tittar på mat från Toscana är det mycket kött, ofta vilt, men även mycket ost, svamp, örter och annat från skogen. Det är precis den typen av mat som Chianti- eller Brunelloviner passar till. Om du å andra sidan ska äta något grillat så kan du fundera på var man grillar mycket. Det är en ganska bra ledtråd och viner från Australien, Sydafrika eller USA passar nog bättre än en tysk pinot noir.

Upptäck bättre vin till ert bröllop – kontakta oss på Vinoteket.se

Hitta likheter

Daniels andra tips handlar om att hitta ett vin som har vissa likheter med maten du ska äta. För att skapa en bra harmoni mellan vin och mat gäller det nämligen att ingen enskild smak får ta över. Har du en maträtt med hög syra behöver du därför även ett vin med hög syra för att de ska balansera varandra och låta alla smaker träda fram.

– Ett klassiskt exempel är att ju sötare dessert desto sötare dessertvin ska du ha. Många tänker tvärtom att de inte ska köpa ett supersött dessertvin eftersom desserten redan är så söt. Men med ett friskt dessertvin kan sötman i maten ta över för mycket eller så tar syran i vinet över och det blir ingen bra harmoni. En annan klassisk kombination är fet mat och tanninrika viner. Om du äter en köttbit med mycket fett eller om du har en fet sås till kött, då dämpar tanninerna den feta smaken – och den feta smaken dämpar tanninerna.

Låt oss planera drycken till ert bröllop – kontakta våra vinrådgivare idag

Fokusera inte på proteinet

Ett vanligt misstag när vi väljer vin är enligt Daniel att vi fokuserar för mycket på om vi ska äta kött, fisk eller kyckling. Att man ”alltid” ska ha vita viner till fisk är en typisk tumregel som många förlitar sig på när man väljer vin. Enligt Daniel bör man dock fundera mer på vilka tillbehör och såser som ska vara till fisken eller köttet. Ofta är det nämligen de som avgör smaken och som vinet måste passa till.

– Du ska inte tänka på om det är fisk eller kött utan på vad det smakar. Jag var nyligen på en restaurang som serverade torsk till bourguignon, alltså en boeuf bourguignon men med torsk. I den rätten var det tillbehör som sidfläsk, skogschampinjoner och syltlök som satte smaken snarare än själv torskryggen. Därför matchar man det med ett rödvin, kanske en pinot noir som har den här härliga ”svampiga” skogstonen.

Kommentarer