BröllopsGuiden

Erikas bröllopsblogg

« September 2019 »
TI ON TO FR
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

POSTAT 2014-07-28 12:34:05

Miffig tårta

Cace

Saffran i tårtbotten. Gele med lingon och rosenvatten. Italiensk maräng (äggvitan hårt vispad med het sockerlag) med kardemummasmak. Inget fel på smakerna, men det är sex dl strösocker i detta totalt, vilket blir på tok för sött. Nästa försök ska jag ta kardemumman i botten i stället för saffran (billigare också) och frukt mellan botten och gelén. Och så violsmak i äggvitan - förstås med ljuslila färg också. Återstår att finna något som kan vara blågrönt. Eller så skippar vi det i tårtan.

Tanken är att de flesta ingredienserna ska ha funnits i Europa redan under medeltiden. Därav maräng i stället för vispgrädde. I botten är det motsvarande antal äggulor, så inget blir över.

Till gelén använder jag färdigt gelésocker, som är helt vegetabiliskt. Vi räknar med tio procent vegetarianer på gästlistan.

Har också gjort en första version av varmrätten. Även den blev för söt, säger fästmannen. Det lutar åt att vi serverar grovt rågbröd (det kan vänner baka och ta med sig i stället för presenter) med pulled pork á la medeltid (kan vi göra själv eller leja ut på andra vänner att göra). Så framöver ska jag hålla utkik efter extrapris på benfri fläskkarré. Kan gå åt 10 kilo eller mer - men om varmrätten inte kostar mer än tusen kronor för 75 personer, så tror jag att det kan rymmas i budgeten. (Långkokar stora tärningar av köttet med lök, vitlök, morot, rödbeta, honung, vinäger, hickorysalt, peppar, kryddpeppar och senap.)

Menyn är alltså väldigt okomplicerad. Köttgryta och rågbröd (löksoppa vegetariskt alternativ), sedan frukttårta och kaffe. Kanske fläderdricka, lingongdricka eller liknande. Hellre enklare för fler gäster, än tvärtom.