BröllopsGuiden

Böcker inför och om bröllop

Det finns hur mycket som helst skrivet om bröllop. Inte minst i bokform. Här följer en lista på böcker som beskriver det mesta kring bröllop.
Baka med LCHF Baka med LCHF: klassiska bakverk till fika och fest utan socker och gluten
Mariann Andersson 2012 (Bonnier Fakta)
Fler och fler människor upptäcker fördelarna med att äta enligt LCHF-modellen - naturlig mat med mindre kolhydrater och lite mer fett. Att trolla fram utsökta middagar är sällan ett problem, men när det bjuds på fika eller kalas har alternativen till traditionella bakverk lyst med sin frånvaro. Med den här boken blir det ändring på det.
Bindefelds inbjudningskort Bindefelds inbjudningskort: gör egna kort för årets alla fester
Mikael Bindefeld 2010 (Tivoli)
I den här boken delar Mikael med sig av sina allra bästa knep. Tillsammans med Bea Szenfeld går han steg för steg igenom hur du bjuder till dop, bröllop, garden party, inflyttningsmingel, födelsedagsfest, lördagsmiddag?
Blomsterinspiration Blomsterinspiration: kreativa idéer i olika tekniker
Helene S Lundberg 2009 (Ica Bokförlag)
Här är en bok för dig som älskar blommor, men inte nöjer dig med enbart buketter i en vas. Tydliga steg-för-steg-anvisningar och vackra bilder gör det lätt att realisera bokens alla idéer. Du kan också använda den som inspirationskälla för att skapa egna, blomstrande mästerverk!
Blomstrande idéer Blomstrande idéer
Minna Mercke Schmidt 2010 (Semic)
Steg för steg lär vi oss binda söta buketter av vårens första späda blommor eller göra unika kransar och arrangemang. Här finns massor av inspirerande idéer.
Blått blod och liljevita händer Blått blod och liljevita händer: En etnologisk studie av aristokratiska kvinnor 1850-1900.
Angela Rundquist (Carlsson Bokförlag 1989)
Ny utökad upplaga Herrskapsdöttrar, unga debutanter, hovfröknar, societetsdamer, gamla fröknar och myndiga änkor är huvudpersoner i denna inträngande beskrivning av den aristokratiska världen på 1800-talet. "Blått blod och liljevita händer" symboliserar de klichéartade föreställningarna vilka författaren vederlägger i denna analys.
Bröllop & festdukningar Bröllop & festdukningar
Tina Gustafsson 2009 (GML-förlag)
Boken som handlar om dukningar för både bröllop och fest.
Bröllop & festkort Bröllop & festkort
Tina Gustafsson 2010 (GML-förlag)
I denna bok blir du inspirerad att skapa personliga trycksaker för dina festliga tillfällen i livet.
Bröllopsboken Bröllopsboken
Magdalena Ribbing 2009 (Bonnier Fakta)
Stort bröllopskalas eller minsta möjliga ceremoni; ett bröllop är en av livets stora händelser, en högtid att minnas. Magdalena Ribbings Bröllopsboken är en praktisk och inspirerande bok med svar på allt man behöver veta för att ordna ett lyckat bröllop.
Bröllopsfesten Bröllopsfesten: Christins guide till det perfekta partyt!n
Christin Blomberg 2010 (Kalla kulor förlag)
Idag har själva festen blivit det centrala i bröllopsplaneringen och de allra flesta par bokar festlokalen långt innan de bokar kyrka. Med hjälp av den här bokens smarta och logiska upplägg där allt kommer i en naturlig följd blir planeringen och förberedelserna roligare och viktigast av allt: brudparet kan njuta av sin stora dag!
Bröllopshandboken Bröllopshandboken
Frida Axiö-Gelfgren 2009 (Ordalaget Bokförlag)
Bröllopshandboken är den boken för alla som vill att bröllopet ska bli som man önskar, utan att behöva slita sig halvt fördärvad på vägen. Det här är den enda boken som steg för steg följer hela planeringsprocessen från första fundering till kvällens sista dans.
Buffé helt enkelt: 101 rätter för alla fester Buffé helt enkelt: 101 rätter för alla fester
Jon Hansson 2009 (Bokförlaget Semic)
Här har matskribenten Jon Hansson samlat sina bästa recept och tips i en bok, 101 rätter för alla fester. Tio kapitel att plocka ifrån. Det är spett, bollar, såser, efterrätter och mycket, mycket mera.
Cupcakes Cupcakes
Ingrid Hancock Bjerknes 2012 (Norstedts)
Den här underbart vackra boken är inte bara perfekt för den cupcakes-frälsta som är ute efter en ny utmaning, utan även för den som just satt igång. Här får du allt du behöver för att baka perfekta bakverk - enkla steg-för-steg-beskrivningar, experttips och hemliga tricks, pynt och tillbehör och vilken utrustning du behöver.
Dekorerade tårtor till fest Dekorerade tårtor till fest
May Clee-Cadman 2009 (ICA Bokförlag)
I boken lär du dig göra allt från oemotståndligt söta cupcakes till tjusigt eleganta bröllopstårtor. Tydliga steg för steg-bilder hjälper både nybörjaren och proffsdekoreraren att få ett lyckat resultat. Välj och vraka bland fler än 40 olika tårtor.
Det dukade bordet Det dukade bordet
Kersti Wikström 2002 (Nordiska museets förlag)
Många har frågor om historisk matlagning och dukning, om tallrikar, dryckeskärl, bestick och etikettsregler. Nu finns Det dukade bordet som är en kulturhistorisk vägledning genom 500 år av dukade festbord. Den presenterar Nordiska museets klassiska utställning Dukade bord, med den berömda svanen, den berättar också om kök, köksredskap och svenska kokböcker genom tiderna.
Dukning efter säsong Dukning efter säsong
Catharina Lindeberg Bernhardsson 2009 (Ica Bokförlag)
Duka efter säsong med inspiration från naturen! Låt naturens utbud få avgöra bordsdekorationen. Så tänker författaren när hon skapar sina fantastiska dukningar efter årstid. Här presenteras 21 dukade bord, fantasifullt dekorerade, varje bord med sin karaktär.
En brud för kung och fosterland En brud för kung och fosterland
Lena Rangström 2010 (Bokförlaget Atlantis)
Kungliga svenska bröllop från Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf. Vi möter de många prinsessor som kommit till vårt land för att som brickor i ett politiskt spel trygga allianser, skapa dynastiska förbindelser och utgöra en garanti för monarkins fortlevnad. Med hjälp av ett unikt bildmaterial levandegörs här vad som förändrats under
Festliga kort Festliga kort
Gitte Schou Hansen (ICA Bokförlag)
Kort är lätta att göra och de kräver inte mycket utrustning. Här finner du inspiration till många olika modeller och motiv för hela året.
Festliga tårtor – sockerkonst för alla Festliga tårtor – sockerkonst för alla
Alice Lindberg (ICA Bokförlag)
I Festliga tårtor lär du dig steg för steg hur du skapar imponerade tårtor och bakelser för alla högtider, från dop och bröllop till födelsedagar och halloween.
Festligt runt bordet Festligt runt bordet - 14 härliga menyer och buffér
Bitte E-son Forsberg (Kakao förlag)
Festligt runt bordet bjuder på härliga rätter till årets alla buffé- och mingelfester. Varje kapitel bjuder på en ny anledning till fest och för varje festtema får du en hel meny att tryggt luta dig mot.
Fira bröllop förr & nu Fira bröllop förr & nu
Lars Bondeson & Cecilia von Melen (Cordia 1996)
För dig som är historiskt intresserad finns här mycket att läsa kring bröllopstraditioner och seder. För dig som vill ha tips och uppslag för ditt eget bröllop innehåller många kapitel vägledning och konkreta exempel, som t ex bröllops- etikett i modern tappning, utformning av inbjudningskort och svar på frågor som; måste brudparet lämna festen först?
Fixa festen Fixa festen
Maria Öhrn, Liselotte Forslin m.fl. (Ica Bokförlag 2011)
I denna bok får du proffsens bästa tips för en lyckad fest! Här delar författarna med sig av sina bästa råd om inbjudningskorten, maten, dryckerna, dukningen, musiken - antingen det är cocktailparty, middagsbuffé, trerätters med vikta servietter, dessertbuffé eller tårtkalas.
Folklig spådomskonst Folklig spådomskonst
Carl Herman Tillhagen 1991 (Fabel Bokförlag)
Vad säger stjärnorna, horoskopet och spågumman om vårt framtida äktenskapliga liv? Ja, vad ödet har i beredskap är något som människan i alla tider undrat och velat få kontroll över. Mer förr än nu. Carl Herrman Tillhagen berättar om tydor, omen och varsel som i äldre tid ansågs ge en föraning om vad som väntade.
Glada kort & andra roliga pappersprojekt Glada kort & andra roliga pappersprojekt
Helene S Lundberg 2008 (Ica Bokförlag)
Att få ett kort är alltid lika uppskattat. Som mottagare upplever man att någon har lagt ner tid på att göra ett kort till just mig, en känsla som är svår att beskriva i ord. Gör någon glad, du också, genom att själv tillverka personliga kort, det är hur kul som helst.
Guiden till drömbröllopet Guiden till drömbröllopet
Anna Thunell 2009 (Ica Bokförlag)
Bröllopsdagen, en av de största dagarna i livet. Hur skapar vi vårt drömbröllop? Hur ska gästerna placeras? Är det okej att önska sig pengar till bröllopsresan istället för saker? Tankarna och frågorna är så många, men den här boken ger all den hjälp som behövs.
I glädje och sorg I glädje och sorg
Fataburen 1995 (Nordiska museets förlag)
Olika skribenter beskriver helgdagar, traditioner och festseder. De resonerar och ger förklaringar till traditionernas ursprung och betydelse, varför vissa seder dött ut och andra fortsatt att leva kvar och ibland också förstärkts i modern tid. De ger också exempel på nya seder som vuxit fram med samhällets alla förändringar. En av de viktigaste traditionsbundna högtiderna är bröllop och dess traditioner beskrivs förstås på många olika sätt i boken.
JA! JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop
Katharina Brunat 2010 (Voltaire Publishing)
Denna bok ger er praktiska tips och inspiration till hur ni planerar just ert drömbröllop både etiskt och ekologiskt, utan att göra avkall på känsla, lyx, kvalitet eller budget.
Konsten att hålla roliga tal Konsten att hålla roliga tal
Lelle Printer 2009 (Känguru)
Vid bröllop, studentskivor, femtioårsfester och en rad andra tillställningar händer det ofta att man behöver hålla tal. Och som alla vet är det inte det lättaste. Även den som gärna säger ett par ord i ett glatt sällskap kan behöva hjälp på traven i olika sammanhang där det inte alltid är självklart vad som går hem.
Kortboken Kortboken: en kreativ hälsning
Gitte Schou Hansen 2009 (Ica Bokförlag)
I Kortboken får du massor av idéer till att göra dina egna kort. Följ de utförliga beskrivningarna och gör korten som de presenteras i boken, eller hämta inspiration från olika projekt och skapa dina egna helt unika kort.
Kulturen Kulturen 1993 - Tema Bröllop och äktenskap
Anders Mårtensson
I årsboken för medlemmarna i Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige 1993, berättas allt om gamla bröllopstraditioner. Visste du t ex att bruket att inleda ett kyrkbröllop med klockringning är en 1900-talstradition? Eller att man vid bröllop i äldre tid vanligen gav en pengagåva och att den noggrant protokollfördes? I boken hittar du kapitel om medeltida bröllop, uppfostran till äktenskap och t ex historien om bröllopsfotografiet förr och nu.
Lyxiga cupcakes och läckra kakor Lyxiga cupcakes och läckra kakor: bakverk från berömda Hummingbird Bakery
Tarek Malouf 2011 (Tukan Förlag)
Här finns recept på stora, saftiga, frestande cupcakes, mjuka kakor, söta pajer, brownies, muffins och småkakor. Ta en titt i den här boken så förstår du varför Hummingbird Bakery-fansen köar runt kvarteret för att få köpa sina favoritkakor!
Låt det blomma Låt det blomma: om Nobelblommor och annat vildvuxet
Gunnar Kaj 2013 (Norstedts)
Under mer än tio år har Gunnar Kaj ansvarat för blomsterdekorationerna på Nobelbanketten. Olika teman, ständiga överraskningar och samspel med andra kreatörer har gjort hans arrangemang till en fest för ögat. Här delar han generöst med sig av hemligheterna bakom sina blomsterarrangemang.
Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk
Mia Öhrn 2011 (Natur & Kultur)
Färgglada, sockersöta och lyxiga de här bakverken har tagit världen med storm och sätter garanterat guldkant på den gråaste av vardagar. Baka macarons i regnbågens alla färger med smak av bär, choklad och lakrits, gör fluffiga cupcakes med olika sorters glasyr och pynt eller ge dig på senaste kaktrenden från USA och fixa roliga cakepops på pinne.
Manualen: 365 stiltips för män Manualen: 365 stiltips för män
Per Nilsson 2009 (Bonnier Fakta)
Manualen är en oumbärlig guide för män som är intresserade av stil och mode eller helt enkelt bara vill se så bra ut som möjligt och göra ett gott intryck. Boken är uppdelad i tre kapitel: Kroppen, Kläderna, Kontakterna.
Muffins & cupcakes Muffins & cupcakes
Murdoch Books 2010 (Norstedts)
Boken är en kärlekshyllning till dessa bakverk. Den tar dig med till en svunnen tid när te serverades i vackert porslin och gästerna fick handskrivna inbjudningar. Låt dig inspireras och lär dig baka både enkla och avancerade recept.
Naturligt vackert Naturligt vackert: kransar, pynt & dekorationer
Kari Renberg 2009 (Ica Bokförlag)
Varför lägga dyra pengar på köpt material när naturens egen skattkista rymmer allt du behöver? Ta med dig en korg på skogs- eller strandpromenaden och du kommer förutom härliga naturupplevelser även att få en mängd användbara fynd med dig hem.
Smårätter Smårätter
Murdoch Books 2010 (Norstedts)
Skapa ditt eget buffébord för dina vänner, och bjud på en mängd härliga smårätter - alltifrån asiatiska godbitar och orientaliska frestelser till tapas, vackra snittar och kryddstarka röror.
Snabb-etikett Snabb-etikett
Magdalena Ribbing 2008 (Forum Bokförlag)
Snabb-etikett är en praktisk, behändig bok med korta, snabba svar på alla frågor om alla finesser som är så bra att känna till och om hur fadäserna bäst kan undvikas.
Stora talarboken Stora talarboken
Barbro Fällman 2010 (Ica Bokförlag)
Stora talarboken coachar dig från de första förberedelserna till själva framförandet och ger dig all hjälp du behöver, antingen det handlar om att tacka för maten, tala vid en god väns bröllop eller gratulera en jubilar.
The White Dress The White Dress – Fashion Inspiration for Brides
Harriet Worsley 2009 (Laurence King)
Boken (som är på engelska) tittar på krocken mellan det traditionella och trendiga inom bröllopsmodet, inspiration för modedesigners och framtida brudar. Boken innehåller även foton från modefotningar, kändismagasin och filmer.
Vintagebröllop Vintagebröllop: mode & stilar under 100 år
Marnie Fogg 2012 (Bonnier Fakta)
Förbereder du ditt eget bröllop och söker inspiration? Vill du gifta dig klädd som stumfilmsstjärna, flower power-älva eller discodrottning? I Vintagebröllop - mode & stilar under 100 år beskrivs bröllopsmodets utveckling från år 1900 till idag.
Vårt bröllop Vårt bröllop: Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel 19 juni 2010
Paul Hansen, Susanna Popova 2010 (Natur & Kultur)
Kronprinsessparet har låtit författaren Susanna Popova och fotografen Paul Hansen följa med bakom kulisserna på Slottet och de har fått ta del av hur det historiska bröllopet växer fram.
Älskogens magi Älskogens magi
Ebbe Schön 1996 (Rabén Prisma)
Magiska knep för att väcka kärlek, men även för att släcka den, har varit känt ännu långt in i våra dagar. Man använde sig av trollformler, örter, hårstrån och mycket annat. Ebbe Schön berättar här om bondesamhällets alla föreställningar om hur man kunde påverka och styra sitt kärleksliv med hjälp av regler och sägner.
Äntligen bröllop Äntligen bröllop
Maria Küchen 2010 (LL-förlaget, Centrum för lättläst)
Inför det kungliga bröllopsåret 2010 skrev författaren och journalisten Maria Küchen en bok om våra drömmar om det stora och perfekta Bröllopet. Hanna och Viktor ska gifta sig och Hanna vill ha ett tjusigt bröllop. Det kostar mycket. Men bröllop blir det av kärlek, inte av pengar.

Kommentarer