Logo

Planering

Planera för succé

TEXT Karin Smedegård | FOTO Sweet Ice Cream Photography / Unsplash.com
Planera i god tid för bästa resultat

Bröllopsplanering

- planera för succé

Dagen för ert bröllop kommer med all säkerhet bli en av de största dagarna i era liv, en dag ni alltid kommer att minnas, en dag att berätta om för barn och barnbarn. Och det har ingen betydelse om ni väljer en enkel barfotavigsel på stranden eller ett storslaget kyrkobröllop med flera hundra gäster, det viktiga är att det är just ert bröllop, ett bröllop precis som NI vill ha det. Men, förutsättningen för ett lyckat bröllop, stort eller litet, är att ni börjar med er bröllopsplanering i god tid.
Det finns en del enkla tumregler man bör följa när man börjar med sin bröllopsplanering. Allra viktigast är förstås att bruden och brudgummen är överens. Prata noga igenom vilken typ av vigsel ni vill ha så att ni båda planerar för samma bröllop. Helt naturligt är det ofta pengarna som styr, bröllop kostar pengar och ibland riktigt mycket pengar. Ni kommer därför helt säkert behöva göra en del kompromisser och eftergifter, så det är bra att ni båda vet era prioriteringar. Om nu inte planering är er starka sida eller om ni helt enkelt tycker att det verkar stressigt att arrangera ert eget bröllop – anlita en bröllopskoordinator. Bröllopskoordinatorn kan skräddarsy hela ert bröllop eller bara hjälpa till med det mest tidskrävande planeringsarbetet alternativt fungera som bollplank och problemlösare.

Låt er inspireras
Bra tips inför bröllopet får man förstås genom att läsa bröllopstidningar eller att surfa på internet, besöka mässor och bröllopsbutiker. Be vänner och bekanta berätta om sina bröllop och hur dom gick till väga. Kanske har ni själva varit på något fantastiskt bröllop, tänk efter vad det var som gjorde just detta bröllop så speciellt, alla bra idéer är värda att stjälas. Ta reda på vad det finns för olika bröllopstraditioner- svenska eller utländska – och vilka etikettregler som gäller, så vet ni vad som passar för just ert bröllop. Det blir allt vanligare med teman för bröllop, och det är ju ganska tjusigt när inbjudningskorten matchar blomsterarrangemangen i kyrkan som stämmer med porslinet på middagen som osv.

Gör en checklista
En bra början är att göra en checklista på allt som måste ordnas. Det kan vara praktiskt att dela upp listan i större grupper: bruden, brudgummen, gästerna, kyrkan, bröllopsfesten och så vidare, för att sedan gå vidare och detaljplanera under varje punkt. Gå igenom listan noga, det är tusen och en detalj som ska ordnas. Försök att ta hjälp av andra så mycket det bara går, släkt och vänner kommer vara mer än glada över att få vara delaktiga. Kanske har ni en musiker i familjen, en släkting som kan allt om blomsterarrangemang eller en vän som har en tom lokal ni kan låna för festen?
När ni är överens om de stora riktlinjerna är det dags att göra en tidplan, kanske med hjälp av BröllopsGuidens interaktiva planeringskalender. En tidplan gör att ni slipper känna paniken över att glömma någon liten men viktig detalj och är ett smart sätt att se till att ni kan sprida kostnaderna över en längre period och inte göra alla dyra inköp samma månad. Sedan är det bara att skrida till verket. Vissa saker bör förstås ordnas före allt annat, en måttsydd brudklänning, till exempel, är svårt att få till i sista stund. Om vigselringen ska göras på beställning kan det vara bra att veta att dom flesta guldsmeder har sommarstängt. Frisörer och florister bör kanske bokas upp, ni kanske vill ha en solist i kyrkan eller ett band som spelar upp till dans på kvällen? Försök att alltid be om en skriftlig bekräftelse så att ni vet vilket pris som ni kom överens om, när och hur ni måste betala och vilka avbokningsregler som gäller. Det är också bra att på ett tidigt stadium välja bestman, tärnor, marskalkar, toastmaster och värdpar. De flesta brukar ju ta dessa hedersuppdrag på allvar och man bör därför ge alla gott om tid att förbereda sig.

Börja med vigsellokalen
Men det allra första ni bör göra är nog ändå boka en kyrka eller annan lokal för vigseln, helst om ni vill gifta er på en bestämd dag. Populära kyrkor blir alltid snabbt bokade, ofta ett år i förväg. Tänk på att vigsellokalen i rådhus och stadshus kan vara liten, så om det ska vara många gäster vid en borgerlig vigsel är kanske andra lokaler lämpligare. När ni vet var vigseln ska vara bör ni också bestämma lokal för den efterföljande festen eller mottagningen. Om ni planerar en middag utomhus är det förstås bra att ha en reservplan ifall vädrets makter skulle vara emot er. Många långväga gäster? Det är alltid uppskattat om man preliminärbokar hotell och kanske till och med ordnar med transport mellan vigsellokal, festlokal och hotell.

Fotografier blir bra minnen
När ni väl bestämt datum och lokal är det också bra att så snabbt som möjligt kontakta den fotograf ni vill ha. Fotografer är ofta hårt bokade så vare sig ni vill att fotografen ska dokumentera hela bröllopet, så kallad lifestyle fotografering, eller om ni bara tänker er ett traditionellt foto av brudparet i samband med vigseln, så är det bra att vara ute i god tid. Om ni vill samla era minnen och fotografier till en scrapbook (minnesbok) är det förstås bra att planera för det redan från start. Polaroidkameror, engångskameror, vänner och bekanta - se till att så många som möjligt dokumenterar vad som säkert kommer att bli en av de mest minnesvärda dagarna i era liv, en dag värd all slit och planering.
Men kom ihåg – de sista dagarna innan bröllopet ska brudparet inte ha några som helst arbetsuppgifter inplanerade utan bara ligga och lata sig och bli utvilade. För det viktigaste av allt: det är alldeles fantastiskt roligt att gifta sig!