Logo

Vigsel

Vigselsamtalet

TEXT CARL-JOHAN LIDÉN, PRÄST I SVENSKA KYRKAN

Vigselsamtalet

Vigselsamtalet är inte något som är obligatoriskt, det finns ingenting som säger att man måste träffas innan vigseln, men oftast tror jag att det finns en önskan både hos brudparet och hos prästen. Det är en gammal och god tradition som går tillbaka till den tid då folkbokföringen låg hos kyrkan.
Det jag, Carl-Johan Lidén (präst), skriver här är mina tankar och funderingar kring vigselsamtalet och kan inte appliceras på alla präster, för alla gör olika, men det här är mina grundtankar.
Jag försöker att träffa brudparet två gånger om det är möjligt, en gång i kyrkan för att öva lite på var man ska stå och hur man ska gå. Om det går försöker jag att se till att organisten också är där för att prata in-, och utgångsmusik, psalmer och solosånger. Den här träffen handlar mycket om det praktiska och jag försöker hjälpa brudparet att känna en trygghet i själva vigselgudstjänsten, att den inte känns konstig utan att vi har tittat på allt som kommer att hända och att det känns ok.

Andra träffen

Den andra träffen kan man ha direkt efter den första i kyrkan men jag tycker att det är mer avspänt och trevligt att ha den på annan tid och annan plats, om det är möjligt hemma hos brudparet. Den här träffen kan handla om väldigt mycket och kan se väldigt olika ut, beroende på vilket brudpar jag har framför mig.

Tre delar av samtalet

Generellt kan jag säga att jag försöker få med tre lite större delar eller teman i samtalet:
  1. Hur har deras liv sett ut fram tills nu, tillsammans och var för sig. Hur länge har de varit tillsammans. Det blir ofta ett samtal om hur väl de känner varandra.
  2. Hur ser deras liv ut nu, varför gifter dom sig. Ett samtal om vad som rör sig i deras huvuden just nu.
  3. Hur ser framtiden ut, vad gör ni om fem år. Ett samtal om barn, trohet och hur man tänker om ett liv tillsammans.

Det här är mina korta tankar om vigselsamtalet, det är inte en mall för hur det ska se ut, utan snarare en bild av hur det kan se ut. Min anledning, eller snarare en av anledningarna till att jag skriver så här är att jag vill, så gott det går, lära känna dem som jag viger. Jag hoppas också att brudparet lär sig något nytt om varandra under samtalets gång.

Lycka till, med en förhoppning om många goda samtal med era vigselförrättare!