Logo

Kläder & mode

8 svenska fantastiska brudklännings designers

Som de flesta blivande brudar upptäcker, finns en djungel av vackra brudkläder. Det finns en stor internationell scen att utforska men våra svenska modeskapare är riktigt vassa.

Så varför inte börja där? Kanske vill du i samråd med designern själv skissa på din blivande drömklänning, eller så hittar du vad du söker när du scrollar igenom deras webbshoppar. Vissa designers gör klänningar som är ”made to order”, vilket innebär att de sys på beställning, och några jobbar med “couture” vilket är den högsta formen av sömnadskonst.

01. Louice Hedin

Bakom varumärket Abby Waits står den unga designern Louice Hedin. Hennes passion tillsammans med möten med brudar från hela världen bildade en idé, en vision som började med ett penseldrag på ett papper och förvandlades till Abby Waits fantastiska samlingar. Hon skapar lätta och följsamma klänningar i noggrant utvalda spetsar och tyger. På hemsidan finns ett stort utbud av klassiska och moderna klänningar och möjligheten att boka ett möte för provning i varumärkets showroom i Stockholm.

02. Frida Jonsvens

Långa, vackert skurna, följsamma kjolar och material i olika strukturer är ett signum för couture-designern Frida Jonsvens. Hon vill att varje kund ska känna sig speciell, och hon skapar därför endast en av varje design. I hennes ateljé får fantasin ta plats och hennes unika kreationer är långt från svensk minimalism.

03. Ida Sjöstedt

Idas stil är väldigt feminin med mycket spets och hon bryter mot typisk skandinavisk stil. 2010 lanserades Ida Sjöstedt Couture, som gör måttbeställda kläder, främst till bröllop, men även till fester och galaföreställningar. Älskade du klänningen Sofia bar när hon gifte sig med sin prins Carl Philip är det Ida Sjöstedt du ska vända dig till. Hon har också klänningar, kjolar och vackra överdelar till salu i sin webbshop.

04. Ida Lanto

Pärlbroderade spetsar och böljande tunn silke. Stilrena silhuetter och djupa detaljerade ryggar är Ida Lantos signum. Hon skapar unika kreationer utifrån sina kunders personlighet och stil och inspiration av kvinnokroppens möjliga former. Kanske är det därför hon är en kändisfavorit som klär Tilde de Paula, Kristin Kasperssen och Nikki Amini för att nämna några.

05. Malin Ek Andrén

Bakom varumärket By Malina, som grundades 2010 i Stockholm, står designern Malin Ek Andrén. Visionen är att få kunden att känna sig speciell och unik. Med tidlös tillskärning i feminina silhuetter erbjuder By Malina Bridal romantik, lyx eller vintage- känsla på sina klänningar och tvådelade set, med mera, i sin webbshop. Här kan man också hitta perfekta färggranna klänningar till brudföljet i chiffong eller silke.

06. Therese Zetterberg

Zetterberg Couture designas av Therese Zetterberg och varumärket inkluderar smycken, accessoarer, ready to wear, couture och bröllopsklänningar. Företaget fokuserar på hög kvalitet och att leverera en lyxig känsla. Kläderna andas tidlös vintage, hantverk och elegans. Det är även Therese Zetterberg som ligger bakom det fina smyckesvarumärket Lily and Rose som också har en speciell bröllopskollektion.

07. Viktoria Chan

Grundades 2013 av designern själv. Viktoria Chan skapar kläder för den självständiga kvinnan. Hennes stil är inspirerad av arkitektur och naturliga rörelser, och den typiska silhuetten har feminina linjer, minimalistiska detaljer och vackra draperingar i fina material.

08. Lars Wallin

Bakom detta lyxvarumärke finns lång och genuin erfarenhet av haute couture med influenser av fransk tillskärning och handarbete. Lars Wallin skapar kreationer till den medvetna, självsäkra och sofistikerade kvinnan. Kreationerna görs av högsta möjliga kvalitet och är exklusivt handgjorda och unika med smickrande passform för kvinnan som ska använda den.