Sandra
&
Robert
Upplev Örnsköldsvik

Här har vi listat våra bästa tips på restauranger och utflyktsmål för er som vill passa på att uppleva Örnsköldsvik och Höga Kusten.

 

Restauranger

Restaurang Linnéa & Peter
Om brudparet själva får välja!
Njut av modern vältillagad mat gjord på lokalproducerade råvaror tillagad av stjärnkocken Linnéa Liljedahl, tvåa i Kockarnas kamp 2018.

Public Pub & Restaurang
En av Ö-viks bästa pubar!
God mat i mysig pubmiljö med brett sortiment av öl och whiskey.

Restaurang Mammamia
Hockeyspelarnas favoritrestaurang!
Äkta italiensk mat med allt i från pizza och pasta till italiensk al a carte serverade med mycket goda viner.

Restaurang Asia Thai Palace
Kanske stans bästa lunchbuffé?
Smakfulla asiatiska rätter i trevlig restaurangmiljö med buffé till lunch och al a carte till middag.

Spicy House
Indisk restaurang som serverar allt i från klassiska till moderna indiska rätter. Milda och starka grytor, tandoori, wokrätter med mera.

 

Bad & Spa

Paradiset- Bad, Spa, Wellness
Passa på att varva ner och koppla av inför eller efter bröllopet i ett av Sveriges bästa upplevelsebad. Bada bubbelpool, slappna av och flyt i saltgrottan eller varför inte pröva deras specialitet Aufguss. Bastusittningar med väldoftande oljor och sagolika effekter. 

Gullviks Havsbad
För den som vill ta ett premiärdopp i havet eller ligga och sola på Gullviks fina sandstrand om vädret tillåter. OBS! Är inget för badkrukor :)

 

Skärgård och vatten

Ulvön
Pärlan i Höga Kusten!
Ta färjan ut till Örnsköldsviks egna paradisö i skärgården. Strosa runt på hamngatan längs Ulvöhamn bland vackra gamla hus och sjöbodar. Besök Ulvö museum, Ulvö kapell- Norrlands äldsta bevarade träbyggnad eller ta en promenad upp till Lotsberget för att titta på utsikten. Avnjut en härlig Skärgårdsbuffé eller al a carte på Ulvö Hotell, ta en fika i en pittoresk miljö på Ulvöbyn- Café & Bistro eller varför inte testa på surströmming i Lilla salteriet.

Trysunda
En av skärgårdens vackraste öar och bäst bevarade fiskeläger!
På vägen ut till Ulvön kan ni passa på att stanna till vid ön Trysunda och uppleva dess idylliska fiskeläger och vackra natur. På ön finns ett kapell från 1600- talet och ett fiskemuseum samt ett café där man kan stanna och fika.  

 

Friluftsliv

Friluftscentralen
För kanotisten!
Friluftscentralen i Själevad, ca 6 km väster om Örnsköldsvik, erbjuder ett brett uthyrningssortiment inom kanoting. Paddla kanot eller kandensare längs Moälvens 20 km långa kanotled som sträcker sig från Moliden till havet. Här finns även grillplatser, minigolfbana samt möjlighet till femkamp och fiske.  

Bergsklättring Skuleberget
Europas största Via Ferrata- anläggning!
För den äventyrlige är detta ett perfekt tillfälle att testa på bergsklättring under maximal säkerhet i Europas största Via Ferrata- anläggning. Klättra längs de fyra olika klättringslederna med varierande svårighetsgrad upp till Skulebergets topp. Inga förkunskaper krävs :)

Fjällräven Outlet
Passa på att shoppa frilufts- och vildmarkskläder till rabatterade priser i Sveriges största friluftsbutik!
Ligger 6 km söder om Örnsköldsvik längs E4:an och har stor parkering.

 

Vandringsleder & Utkiksplatser

Skuleskogens Nationalpark
Vandra bland hisnande berg och dalar i Världsarvet Höga Kusten!
Här finns 30 km fina vandringsleder med flertalet raststugor och grillplatser. Ett av de främsta attraktionerna i nationalparken är Slottdalsskrevan, en 200 meter lång och 40 meter djup skreva som formats genom hundratals miljoner år av geologiska processer. Slottdalsskrevan har också varit skådeplats för en av scenerna i filmen om Ronja Rövardotter.

Gula leden
Vandra i stan!
Gula leden är en stadsnära, 6 km lång vandringsled som skapats av inlandsisen. Vandra mellan enorma stenblock, över mäktiga klapperstensfält, förbi branta stup och slipade bergshällar.

Lotsstigen
Gå i lotsarnas fotspår längs lotsstigen!
Inte så långt ifrån vigselplatsen ligger lotsstigen, en gångstig som lotsarna förr i tiden färdades på mellan Skagshamn och fartygshamnarna inne i Örnsköldsviksfjärden. Gå från Mattjäl till Skeppsmalen (ca 6 km) och stanna till på Fiskevistet för en kopp kaffe innan ni vänder tillbaka. Längs lotsstigen finns även fina utkiksplatser på Alkaberget och Vårdkasberget med utsikt över havet samt mysiga grillplatser.

Ögeltjärnsberget
Vandra upp till toppen på Ögeltjärnsberget!
Ca 12 km sydost om Örnsköldsvik ligger Ögeltjärns naturreservat. Här finns en vacker vandringsled upp till toppen av det 91 meter höga Ögeltjärnsberget. På toppen kan ni sedan njuta av utsikten över Höga Kusten skärgård och kanske grilla en korv.

 

Museum

Gene Fornby
Res tillbaka i tiden och upplev livet på en järnåldersgård!
Gene Fornby är en rekonstruerad gård från järnåldern och är byggd utifrån resultatet av 12 års arkeologiska utgrävningar av en gård strax intill rekonstruktionsområdet. Besök långhuset, smedjan, vävstugan, verkstaden, m.fl. för att ta del av gårdens historia.

Örnsköldsviks Museum & Konsthall
Erbjuder ett brett utbud av kulturhistoriska utställningar såväl nationella som internationella konstutställningar. Besök museets hemsida för att kolla aktuella utställningar.

Fiskevistet- Surströmmingsmuseum
Världens första surströmmingsmuseum!
Här får ni lära er allt om surströmming och hur surströmmingstillverkning går till. Lukta på surströmming, lyssna på hur strömmingen pratar med varandra, se en instruktionsfilm om hur man rensar och äter surströmming, mm. I restaurangen kan ni sedan avnjuta dessa sura läckerheter :)