Logo

Bröllopsresan

Bröllopsresa året runt

Bröllopsresa året runt, månad för månad

Som om det inte är svårt nog att hitta den perfekta platsen för smekmånaden så är det också viktigt att pricka in resan vid rätt tid på året för bästa möjliga väder. Bröllopsguiden guidar er till rätt resmål med bäst väder - månad för månad.

Januari

Thailand början av året är det inte särskilt varmt i Europa. De resmål som ligger närmast och erbjuder pålitligt väder är exempelvis Kanarieöarna, Marocko, Arabiska halvön och Egypten. För den som vill ha varmare temperaturer än 20–25 grader på smekmånaden är det en längre flygtur som gäller. Varför inte åka på en romantisk kryssning i Västindien? I början av året är orkansäsongen över och klimatet är behagligt med 8-9 timmars solsken dagligen blandat med enstaka varma skurar. För paret som vill spendera resan på skidor är Alperna perfekt under januari-mars. Januaris hetaste restips: Thailand. Här finns allt att välja mellan; från huvudstaden Bangkok – som aldrig sover – till paradisöar och lugna stränder som Koh Samet, Phuket och Khao Lak. Många väljer att kombinera två platser för att få ut så mycket som möjligt av resan. Undvik: Barcelona, Spanien. Barcelonas läge vid Medelhavet ger staden ett milt klimat med behagliga temperaturer under stora delar av året. Januari är dock den kallaste månaden med en medeltemperatur omkring 10 grader och mycket regn.

Februari

Sydostasien är det säkraste kortet i början av året för den som vill vara garanterad sol på resan. Här finns bland annat Indien, Thailand och Sri Lanka som erbjuder många vackra platser för bröllopsresan. Den lilla karibiska ön Barbados är ett annat hett alternativ. Barbados är känd för sina vackra stränder, snorkling bland havssköldpaddor och en skön atmosfär. Även Bahamas är en mycket vacker plats som lämpar sig för bröllopsresa. Högsäsongen är december-april. Februaris hetaste restips: MaldivernaI resundersökningar ligger Maldiverna i topp bland svenskarnas drömresemål, år efter år. Maldiverna är som gjort för en lyckad bröllopsresa och är precis lika vackert som det ser ut på bilderna. Det är något speciellt med en nation som till 99 procent består av vatten. Varje liten ö omges av vita stränder och ett skyddande korallrev. Undvik: Malaysias östkust. Här kan det regna en del ända in i februari.

Mars

Tre solsäkra ställen i mars är Egypten, Madeira och Kanarieöarna. I mars är det i snitt 25-30 grader i luften och 21 grader i vattnet. Ett av världens vackraste ställen för bröllopsresa är St Lucia i Karibien. Klimatet är tropiskt med en medeltemperatur på 25-30 grader. Regnsäsong juni-november. För det äventyrliga paret är Borneo en dröm i mars med bland annat klättring, vandring, grottforskning och dykning. Borneo har ett typiskt tropiskt klimat med kortvariga, ofta kraftiga, regnskurar året om. Allra mest regn faller under oktober-december och minst under januari-april. Mars hetaste restips: MexikoLångsträckta stränder, kristallklart vatten, uråldrig historia, heta tacos i majsbröd och en vänlig atmosfär. Mexiko har många platser som lämpar sig för bröllopsresan. Ett tips är att dela upp resan mellan två ställen. Börja exempelvis på barfotaön Isla del Holbox, en orörd paradisö som passar för avkoppling. Andra veckan kan ni spendera i Playa del Carmen, som är livligare med många restauranger och butiker. Undvik: KenyaI mars-april är det regnperiod.

April

Klimatet i Mallorca och Grekland är trevligt i början av sommarsäsongen (slutet av april till början av juni). Då är det färre turister och lagom varmt för den som inte vill ha riktig hetta. Grekland är dessutom fortfarande grönt och lummigt då. Florida är ett hett tips vid den här tiden på året för den som vill ha det lite varmare. Medeltemperaturen ligger runt härliga 28 grader samtidigt som det inte regnar särskilt mycket. Det är inte för inget som Florida kallas för ”The Sunshine State”. För semestern i skidbacken erbjuder de svenska och norska fjällen oslagbar sol och skön snö i april.Aprils hetaste restips: KryssningPå en romantisk kryssning kan ni besöka flera länder på en och samma resa. Att åka på kryssning blir allt mer populärt och idag finns det olika rederier och fartyg som passar olika målgrupper.Undvik: stora delar av AsienUnder april månad är det väldigt hett.

Maj

MallorcaI maj sprider sig den behagliga försommarvärmen på det norra halvklotet. En mycket angenäm tid för storstadssemester i Europa, USA, Japan och Kina. Sydostasien är ingen höjdare för soldyrkare under sommarmånadernas regnperiod, men det finns ett undantag: Bali. Trots det typiskt tropiska klimatet, med kortvariga regnskurar året om, skiner solen 8-9 timmar om dagen. Luftfuktigheten är dräglig och himlen är oftast blå. Mellan april och september är vädret som bäst. Majs hetaste restips: Mallorca. Ön som erbjuder det mesta är som grönast och vackrast på vårkanten. Här kan ni exempelvis bo i Palma stad som har ett stort utbud av restauranger, kaféer, barer och butiker. Ett alternativ är att bo i ett ombyggt kloster i lilla byn Randa uppe i bergen. Hyr en bil och upptäck mer av ön: stränderna i Alcudia, fler bergsbyar och vackra lilla Sollér. Undvik: Thailands regnperiod under maj-augusti. Samtidigt tycker många att det är en perfekt tid att besöka landet då det är färre turister och svalkande regn varje dag. Billigare priser är det också.

Juni

I juni är det sommar på norra halvklotet. Det närmaste solsäkra området är södra Europa och Medelhavet. För paret som vill längre söderut är Azorerna, Kanarieöarna, Madeira och Marocko heta platser. Västerut lockar Hawaii. På södra halvklotet är det vinter, men i nordligaste Australien är det sommarvärme. På samma breddgrader ligger Mauritius, Seychellerna och längre västerut Fiji, samtliga platser perfekta för bröllopsresan. För dem som vill gå i Kronprinsessan Victorias och Daniels fotspår är det Bora Bora i Franska Polynesien som gäller.Junis hetaste restips: TurkietTurkiet är ett populärt resmål på sommaren. Varför inte testa nyheten Bodrum, som kallas för Turkiets St. Tropez, eller någon av gületkryssningarna. Undvik: stora delar av Mellanöstern. Inget för den värmekänsliga under sommarmånaderna. Från Dubai till Egypten är det upp emot 40-graders värme.

Juli

Borta bra med hemma bäst? Icke att förglömma i juli är vårt vackra Sverige. Inget slår en vacker svensk sommar med långa ljumma kvällar. Gotland, västkusten och Stockholms skärgård är vackra platser för en bröllopsresa.Julis hetaste restips: ItalienFinns det ett mer romantiskt land? Här finns massor att välja på: allt från att bo på vingård i Toscana, till bästa stränderna på Sardinien eller “Lady-och-Lufsen-romantik” i exklusiva Taormina på Sicilien. Undvik: sydöstra Medelhavet och Röda Havsområdet. Kan upplevas som väl varmt i juli och augusti om man är känslig för värme. Orkansäsong i Florida och Västindien.

Augusti

Västindien i juli-augusti är det som bäst väder i länder med Medelhavsklimat. Exempel på vackra ställen är Kroatien, Venedig och Nice. I augusti har hela Europa semester och det är trångt överallt runt Medelhavet och i stora delar av kontinenten. För paret som vill ha en mer avskild bröllopsresa, testa istället Island med sin fantastiska natur. Under hela sommaren står landet i blom och temperaturen slår i taket. Augustis hetaste restips: Aruba. Med kritvita stränder, turkosblått vatten, avslappnad stämning och toner av merengue och salsa i bakgrunden, är Aruba i Västindien perfekt för både bröllop och smekmånad. Här skiner solen i princip året om med en medeltemperatur på 27-29 grader. Högsäsong med mest turister är det i december till april. Undvik: Norra delen av Karibien. Här är det orkanperiod under aug-sept. Undantaget är Aruba som ligger utanför orkanbältet.

September

September-november är perfekta månader för en tripp till någon av världens vackraste storstäder, som exempelvis Paris, London, Barcelona, Rom och New York. Det är fortfarande behagliga temperaturer med liv och rörelse på gatorna, men du behöver inte köa i timmar till sevärdheterna. Septembers hetaste restips: Cypern. Cypern bjuder på en härlig blandning av sol, bad och vacker natur. I september är klimatet behagligt. Det är inte lika hett som mitt i sommaren samtidigt som havet håller hög temperatur. Undvik: Karibien. Orkanperiod under aug-sept.

Oktober

En bröllopsresa till romantikens stad, Venedig, är perfekt i oktober. En unik plats som Venedig kommer alltid att vara välbesökt, men i oktober sjunker turistfloden något och vädret är lagom milt. Även i Turkiet är högsäsongen för turister över men vädret är fortfarande varmt och skönt.Oktobers hetaste restips: EgyptenOktober är en toppenmånad för att besöka Egypten. Upplev några av världens häftigaste sevärdheter: pyramiderna och konungarnas dal. Snorkling är ett måste och kanske en romantisk Nilenkryssning. Möjligheterna är många i Egypten, ett av de mesta prisvärda resmålen vintertid.Undvik: ThailandDen här tiden på året är landet raka motsatsen till det turkosa hav, vita sand och strålande sol som landet annars bjuder på. Svart vatten, klibbig lera och skyfall är vad ni kan vänta er.

November

Samtidigt som det börjar bli bitande kallt i Sverige råder fortfarande högsommarvärme vid Medelhavet och värmen stannar åtminstone någon månad till. Ju längre österut desto längre sommar, är tumregeln. Tips för vackra resmål är Lanzarote och Tunisien. Novembers hetaste restips: Kanarieöarna. De klassiska öarna har fräschats upp ordentligt med nya hotell, fina restauranger, barer och bra shopping. En kort flygresa och behagligt klimat när det är som mest grått och trist här hemma. Undvik: Västafrika. Här blåser sandstormar under denna månad.

December

Från december till april är det högsäsong för resor till Thailand, Sri Lanka, Kenya, Kuba, México och Dominikanska Republiken. Decembers hetaste restips: Kenya. Kenya passar för paret som vill ha äventyr blandat med avkoppling på resan. Populärt är att kombinera safari i Kenya med sol- och badliv på paradisön Zanzibar. December-februari är torra och solig månader i Zanzibar. Tanzania/Zanzibar har tropiskt klimat med mest nederbörd april-maj. Undvik: Egypten. Om ni inte vill trängas med halva världen när ni tittar på pyramiderna så ska ni inte åka hit i december.