Logo

Bröllopsresan

Smekmånad, 4 olika


Smekmånad

- eller hur man håller sams under märkliga strapatser

Såja. Vigseln och efterföljande fest är avklarade. Bröllopsnatten likaså. Då är det alltså dags att bege sig iväg på smekmånad. Men vart ska man åka? Och vad ska man göra - förutom att vara romantisk och amorös? Möjligheterna är bokstavligen oändliga och såvida man inte har turen/skickligheten att hamna rätt så kan det bli lite hur som helst med romantiken på resan... Så hämta nu kartboken och följ med oss på fyra olika bröllopsresor för nygifta!

Thailand

Anders, 35 och Monica, 27 möttes på ett backpackerhotell i Thailand och blev man och hustru tre år senare. De lever gärna enkelt både hemma och på resa för att kunna stanna utomlands så länge som möjligt.
- Bara lakanen är rena och det inte är stökigt och bråkigt utanför rummet så duger det åt oss! säger de och pladdrar glatt vidare i mun på varandra om sina äventyrliga långresor. Naturligtvis ville de åka på smekmånad och begav sig med sina välpackade ryggsäckar på öluffning i Thailand.
- Vad man ska tänka på innan man beger sig ut på en månadslång smekmånad som nygifta ?Ja, först och främst ska man göra en ordentlig budget innan man åker och vara hundraprocentigt överens om hur pengarna ska användas, säger Monica. Sedan bör man tänka över om båda två är tillräckligt resvana och / eller inställda på de strapatser som en långresa på en relativt snäv budget ofta innebär. Man måste räkna med att vädret kan vara dåligt ibland och se till att ha planer för aktiviteter under sådana omständigheter också. Samt vara medvetna om att man kommer att befinna sig på resande fot både ofta och lääänge… I Thailands övärld är det exempelvis väldigt vanligt att man får svaret "Maybe soon, maybe much later! " när man frågar när båten som skulle ha kommit för en timme sedan egentligen kommer.
Anders rycker på axlarna och säger;
- Man har ju visionen om att man bara ligger på en öde strand och älskar i vattenbrynet hela tiden. Visst, det gjorde vi några gånger under vår smekmånad men betydligt oftare satt vi och väntade; på en båt, på en taxi, på att få flytta in på sitt rum eller i sin strandhydda… Det gäller att ta vara på de stunderna också och göra dem till något fint tillsammans, istället för ett stressmoment.
Monica nickar och fyller i;
- Anders och jag tog många fina foton under väntandet och så förde vi dagbok- var för sig, som vi sedan gav i present till den andra när vi kom hem till Sverige. Den tummade och knöliga anteckningsboken med Anders tankar och hur annorlunda han ibland upplevde vår smekmånad jämfört med mig har jag ofta tagit fram då vi har grälat hemma. Den har hjälpt mig att förstå honom bättre. Vi har samma minnen från vår smekmånad, men vi har inte alltid upplevt dem på samma sätt, avslutar Monica.

Paris

Uffe, 25 och Åsa, 24 ville ha så många moment som möjligt arrangerade innan de reste hemifrån. De planerade minutiöst och lusläste reseguider då de hade bestämt sig för att de som nygifta skulle besöka Paris.
- Vi ville ha så mycket som möjligt ordnat innan vi åkte hemifrån, berättar Uffe. Vissa kompisar tyckte att det lät oromantiskt eftersom det inte gav så mycket utrymme för spontanitet. Vi tyckte tvärtom att det kändes avkopplande att kunna hänge sig åt varandra och slippa tänka på "vad ska vi göra idag, undrar hur man tar sig dit och hur länge är det öppet" och så vidare.
- Paris kändes så klassiskt romantiskt! säger Åsa. Att vandra längs Seine hand i hand, besöka alla sevärdheter och äta lata långluncher..
- I Paris finns det oerhört många små hotell som man kan tänka sig var storslagna för femtio-sextio år sedan men som nu är charmigt skamfilade, berättar Uffe. Vi valde att bo just så och då vi skulle boka visade det sig att resebyrån kunde erbjuda en mängd sådana "romantiknästen" med tunga sammetsgardiner, sänghimmel och enorma kristallkronor i lobbyn. Det var väldigt billigt och mycket romantiskt.
- Visst, säger Åsa, varmvattnet var det si och så med ibland och roomservice fanns det ingen - men vad gjorde det? Vi köpte med oss vin, ost och bröd och hade picknick i vår gigantiska, knarriga dubbelsäng. Det kändes verkligen att vi nu skaffade oss minnen till vårt gemensamma liv!

Seychellerna

Sandra, 42 och Jean Claude, 49, har båda varit gifta på annat håll förut och lever nu ihop med sina fyra respektive två barn och gemensamma sladdisen Olle, 2. De behövde en vecka på tu man hand och lämnade barnen hos respektive andra föräldrar samt en moster.
- Vi ville koppla av, sova ut, prata och älska ostört på vår bröllopsresa! säger Jean Claude och ser nästan lite generad ut.
Valet av resmål föll på Seychellerna.
- Vi åkte till Praslin, Seychellernas näst största ö. Vi bokade själva resan via Internet, där det ju finns hur mycket information som helst - oavsett om man vet vart man vill åka eller om man som vi bara visste hur vi ville ha det på resmålet. Det gäller bara att vara lite tålmodig och snika till sig några timmar framför datorn medan ungarna är upptagna med annat, säger Sandra och himlar med ögonen.
- Praslin är inte större än att vi promenerade runt hela ön på en timme, fortsätter hon.
- Lokalbefolkningen var mycket vänlig och stolt över sin ö, men de var aldrig någonsin påflugna- vilket passade oss perfekt eftersom vi bara ville rå om varandra, berättar Jean Claude.
- Vi hade planerat att göra "så lite som möjligt" vad gäller aktiviteter, men vi besökte i alla fall Vallée de Mai- "Trollskogen", en fantastisk, urgammal regnskog som är märkt som ett av världens kulturarv.
- Boendet var kostsamt men vi var ju rörande överens om att satsa pengar på ett lyxigt hotell, eftersom vi ville spendera mycket tid där, säger Sandra och Jean Claude nickar instämmande.
- Vi gjorde båtutflykter till obebodda öar med picknickkorg och hade drömlika stunder helt för oss själva, säger Sandra och ler drömskt.
- Ja, avslutar Jean Claude, det kändes som om man levde i en reklamfilm för paradiset på jorden under en vecka.

London

Tommie, 30 och hans Liza 37 arbetar båda två minst 60 timmar i veckan och har ingen möjlighet att åka på någon långsemester. Så deras smekmånad till London fick bli kort och lyxig.
- Vi är bekväma av oss och vill ha det minst lika bekvämt på semestern som hemma, säger Liza. Så vi gav vår resebyrå en reseprofil och en budget. Vi hämtade ut biljetterna - tillsammans med bokningsinformation för hotellet och teaterbiljetter, på resebyrån på vägen till Arlanda.
- Vi hade alltså inte en susning om vart vi skulle bo eller vilken teater vi hade fått biljetter till! säger Tommie och ser oerhört nöjd ut.
- Det kändes naturligtvis väldigt spännande och vi var nästan lite berusade av frihetskänslan som det gav oss när vi satt i taxin från Heathrow flygplatsen på väg in mot stan. Men eftersom vi hade varit noggranna med att beskriva våra önskemål i vår reseprofil hos vår resebyrå, så var vi aldrig oroliga..
- Och vi hamnade på ett femstjärnigt hotell - som alltid! avbryter Tommie. Samma hotell som Julia Roberts bor på i filmen "Notting Hill", för övrigt.
- Förutom teaterbesöket så hade vi ingenting planerat. Jo, förresten, vi ville båda handla skor, fnissar Liza.
- Jag skulle faktiskt vilja varna andra bröllopsresenärer för att planera alltför lite, säger Tommie. Visst, man vill vara i varandras sällskap utan avbrott, älska fem gånger om dagen och bara njuta av livet. Men om man som vi är vana med ett högt livstempo så kan det tyvärr skapa lite irritation när man helt plötsligt har över fyra dygn tillsammans och inget schema. Man bör åtminstone göra upp en lista tillsammans innan avresan, på aktiviteter som man kan göra om man känner för det när man väl är på plats.

Att tänka på inför smekmånaden

Så vad är då sensmoralen i detta sammanhang?! Jo, tänk gärna på följande:
Planera i god tid så att det finns boende och biljetter dit ni vill åka då ni vill åka - till priser som passar er ekonomi. Och se till att båda vill ha ut ungefär samma sak av resan - så att inte en av er vill åka på äventyrsresa och den andra vill ha en slappsemester. Då är risken stor att båda känner att ni har fått kompromissa hela tiden och ingen blir riktigt nöjd.
Dessutom bör ni planera en lagom mängd aktiviteter (sök information på Internet om resmålet eller ring landets turistbyrå). Inte en massa måsten - men tillräckligt för att ha något meningsfullt att göra om vädret inte tillåter älskog ute i det fria dygnet runt...
Framförallt; slappna av, njut av din partners sällskap och ta hem underbara små minnen från er bröllopsresa; menyn från restaurangen ni åt så goda skaldjur på, tändsticksasken från strandbaren vid ert hotell, torkade blomblad från ängen där ni... ja, alla små detaljer som blir en av de grundstenarna till minnesboken om ert nya liv - tillsammans som man och hustru.