Logo

Bröllopsresan

10 tips i Europa

10 tips i Europa för smekmånaden

Förr åkte man på smekmånad i en hel månad. Hur länge ni än är borta blir bröllopsresan ett minne för livet. Maldiverna i all ära – men det finns underbara ställen på närmare håll. Bröllopsguiden tipsar om små pärlor, kända och okända, runt om i Europa.

Korsika / Frankrike

Utsikt över havet. Balkonger inramade av blommor. En trädgård med pool kantad av apelsin- och citronträd... Pietracap är ett trestjärnigt hotell på höjden av Bastia på Korsika. Korsika anses av många som Medelhavets vackraste ö. Inne i citadellet i Bastia ligger små mysiga restauranger med utsikt över Bastias hamn och det glittrande havet.
» www.pietracap.com

Funäsdalen / Sverige

På Fjällnäs i Funäsdalen lever man med den orörda vildmarken precis utanför dörrtröskeln. Fjällnäs är Sveriges första fjällhotell. Redan 1881 kom de första gästerna hit, och sedan dess har den vackra, orörda fjällnaturen lockat folk. Mii Gullo, hotellets vackra spa beläget precis vid strandkanten av sjön Malmagen, lockar också.
» www.fjallnas.se

Sorrento / Italien

Få platser kan tävla med Sorrento i romantik. Här finns mysiga gränder med delikatessbutiker, caféer och anrika hotell med en vidunderlig utsikt över Neapelbukten. Tillbringa er smekmånad till exempel på charmiga Imperial Tramontano som ligger högt uppe på en klippa med terrassutsikt över Neapelbukten. För ett dopp i havet kan du ta hissen ner till badbryggorna...
» www.sorrentotourism.com

Skopelos / Grekland

Det finns oändligt många öar i Grekland att tipsa om, men när det kommer till romantik kommer man förstås osökt att tänka på Skopelos med sina lummiga olivlundar, pinjeträd och vackra stränder - och förstås för att filmen ”Mamma Mia” bland annat utspelar sig här. Vill ni ha lite filmromantik så kolla in utsikten från klostret Agios Ioannis i Kastri eller sola på den vackra Kastanistranden, som också finns med i filmen. Bo kan man exempelvis göra i Skopelos stad, med sina slingrande gränder, eller i den mindre byn Glossa, som är till stor del bilfri. Skopelos ligger i Sporaderna.
» www.greeka.com/sporades/skopelos/

Troiahalvön / Portugal

På vackra Troiahalvön finns några av Portugals allra bästa och relativt oupptäckta stränder och en storslagen natur som får en svårt att tro att man bara är några mil söder om metropolen Lissabon. Här hittar man hotellet Aqualuz med en hisnande utsikt över Atlanten och - faktiskt - delfiner. Gångvägar i trä slingrar sig ned till havet för att skydda floran och faunan. Från hamnstaden Setúbal, cirka en halvtimmes bilfärd från Lissabon, tar man färja över till halvön. En rutt som för övrigt anpassats för att inte störa delfinerna.
» www.visitportugal.com

Deia / Mallorca

Den som vill, och kan, lyxa till det ska absolut välja Belomond La Residencia i den bohemiska konstnärsbyn Deia på Mallorca. Det både romantiska och charmiga hotellet består av två äldre byggnader som är renoverade för att bevara den ursprungliga mallorkinska karaktären. Hotellet har en prisbelönt à la carte-restaurang som räknas till en av de bästa i hela Spanien. Hotellet omges av en vacker trädgård och det finns en solterrass med pooler och hänförande utsikt. La Residencia lockar kändisar.
» Belmond La Residencia

Turkosa kusten / Turkiet

Turkosa kusten är en mer exklusiv del av Turkiet vid sidan av de välkända turistorterna. Kalkan är till exempel riktigt, riktigt bedårande: en gammal fiskeby med grekiskt ursprung som ligger avskild i en havsvik där husen liksom klättrar uppför berget. Charmig och sofistikerad på en och samma gång. Utsikten över det turkosblå havet är magnifik. Här kan man verkligen njuta av både ett vackert landskap - och en fascinerande historia med lämningar från romarriket och de gamla grekerna. Villa Mahal är ett sofistikerat boutiquehotell med fantastisk utsikt över Kalkan Bay, som fått utmärkelse som ett av Europas mest romantiska.
» www.villamahal.com

Béziers / Frankrike

The Clos de Maussanne i närheten av Béziers i södra Frankrike är ett gammalt kloster omgjort till lyxigare bed and breakfast. Vackra rum, god mat och en trädgård med pool för lata romantiska dagar under solen, perfekt för smekmånaden. Själva staden är präglad av en rik historia kopplad till vinodlingar och den kända Canal du Midi, som är klassad på Unescos världsarvslista, perfekt att upptäcka ombord på en flodbåt eller till fots, på cykel eller till häst på vägarna längs med kanalen.
» www.leclosdemaussanne.com

Heidelberg / Tyskland

Romantisk och idyllisk, kosmopolitisk och dynamisk - Heidelberg är verkligen speciellt. Här finns den romantiska gamla stan intill floden Neckar, det stora och världsberömda slottet samt Tysklands äldsta universitet. Och så kommer drottning Silvia härifrån.
Hotelltips:
Der Europäische Hof anses som det bästa hotellet i staden, www.europaeischerhof.com
Heidelberg Suites Boutique Hotel med utsikt över Gamla Stan, www.heidelbergsuites.com
Hotel Hirschgasse, Heidelbergs äldsta hotell, www.hirschgasse.de
» Visit Heidelberg

Taormina / Sicilien

Vackra torg med intima restauranger och fantastisk utsikt över Naxosbukten, och glassbarer. Taormina på Sicilien är ett säkert kort på er smekmånad. Bo till exempel på Villa Diodoro som är beläget intill stadsparken och i närheten av den engelska trädgården i Taormina. Här finns en välskött trädgård, poolområde med bar och solterrass med utsikt över Naxosbukten samt Etna.