Logo

Bröllopsresan

Tips inför smekmånaden


Tips inför er smekmånad

Efter en minst sagt hektisk tid inför bröllopet känner de flesta att det är skönt att åka iväg på en resa tillsammans. Men vart ska ni åka och vad ska ni göra på resan? Det är både roligt och viktigt att planera smekmånaden så att er första resa som gifta blir den oförglömliga kärlekssemester ni har drömt om.

Vart ska ni resa?

Plånboken och möjligheten till ledighet/semester avgör oftast vart resan går. Resmålet kan vara allt ifrån en lyxkryssning i Karibien till en vandring i fjällen eller solsemester i Spanien. Det är bara ni som avgör vad som är rätt för er på er smekmånad.

När ska ni resa?

Då bröllop tenderar att vara kostsamma kan det finnas ekonomiska skäl till att inte åka på smekmånad i direkt anslutning till bröllopet. Att vänta en tid med att resa kan också vara ett sätt att förlänga bröllopskänslan så att det hela inte är över så snabbt. Boka er resa i god tid, gärna ett halvår i förväg, för att försäkra er om att ni får precis det ni vill ha och inte riskerar att något är fullbokat.

Hur ska ni resa och bo?

Flyg, tåg, bil eller båt? Finns det alternativa färdsätt så kan det vara bra att gemensamt diskutera fram vad som passar er bäst. Det kan exempelvis vara billigare att åka båt samtidigt som ni sparar tid på att flyga. Välj även boende med omsorg. Vill ni ha lugn och ro kanske ni ska undvika hotell som vänder sig till barnfamiljer. Det kan också vara bra att i förväg försäkra sig om att det är en dubbelsäng och inte två enkelsängar på hotellrummet.

Vad ska ni göra på resan?

På er bröllopsresa ska ni göra sådant som båda vill. Planera utifrån vad ni har råd med och sätt gärna en högre budget än vad ni planerar att göra av med. Det lämnar utrymme för spontana äventyr under resans gång. Planera gärna in aktiviteter men se till att schemat inte är fullspäckat. Risken är annars att det på plats känns stressigt med allt som ska göras och att ni inte får tillräckligt med tid för att bara njuta av varandra.

Tänk på att:

01. samma efternamn måste stå på biljetten som i passet! Var noga med att boka resan i ”rätt” efternamn om någon av er väljer att ta den andres namn vid vigseln.

02. den som jämför flera olika alternativ innan resan bokas kan spara tusenlappar. Det kan vara skönt att köpa ett färdigt bröllopspaket, men det är oftast dyrare än om ni sätter ihop resan själva.

03. det kan löna sig att betala resan med kort då reseförsäkring ingår vid köp med vissa konto- och kreditkort.

04. vaccinera er i god tid före resan, om vaccinering krävs för resmålet. Kontakta en vaccinationsklinik för att diskutera vilken typ av vaccin ni behöver.

05. tala om för researrangören, flygpersonalen och hotellpersonalen att ni är på bröllopsresa. Par på bröllopsresa brukar ofta få lite extra uppmärksamhet.