Logo

Bröllopsfesten

Boka festlokal - checklista

FOTO SWEET ICE CREAM PHOTOGRAPHY / UNSPLASH
Festlokal

Att boka festlokal - checklista

Snart klingar klockorna och det är dags att bestämma plats för bröllopsfesten. Det är mycket att tänka på och vi har därför satt ihop en lista med tips som sparar både oro, tid och pengar och gör att festplaneringen går så smidig som möjligt.
 • Var ute i god tid. Börja leta lokal i god tid innan festen. Sex till tolv månader är lagom om man vill välja bland många alternativ.
 • Bestäm känslan. Bestäm stilen för bröllopet och sök en lokal som matchar ert tema och som ni kan dekorera som ni vill.
 • Gör en budget. Det finns massor av lokaler i olika prisklasser, miljöer och standard, allt från slott och herrgårdar med exklusiva Spa till enkla bygdegårdar där man själv står för mat och dryck. Gör därför först en budget och ta kontakt med olika typer av festlokaler och fråga vad du får för pengarna. Berätta så detaljerat som möjligt vad du har för önskemål för att få en så utförlig offert som möjligt. (Annons: Lånemöjligheter inför jul via HittaSMSLån)
 • Kontrollera vad som ingår. Kolla upp vad som ingår i priserna utöver det som specificeras, t ex städning, dukning och blomarrangemang, bord, stolar, glas, dukar, porslin, servetter, personal etc. Vad tillkommer? Var extra noga med detta när ni hyr lokal och har tänkt fixa mat och dryck själva.
 • Öppettider. Vilka tider har man tillgång till lokalen? Är det olika beroende på vilken veckodag ni vill boka eller om ni vill spela hög musik? Kan öppettiden förlängas? Vad kostar det i så fall?
 • Personal. Om det ingår serveringspersonal, kontrollera hur många gäster var och en ska ta hand om och om de har serveringsvana. På en middag med trerättersmeny brukar man beräkna 18 –25 gäster per servitör, vid buffé ca 30 gäster.
 • Priser. Det är viktigt att ta reda på om angivna priser är exklusive eller inklusive moms eftersom det kan variera.
 • Toaletter. Hur många toaletter finns det? Tre toaletter per hundra gäster brukar vara lagom.
 • Besök lokalen. Besök alltid lokalen före ni bokar.Tjusiga bilder på hemsidan kanske inte ger hela bilden av hur man upplever miljön i verkligheten.
 • Provsmakning. Mot en mindre kostnad eller kostnadsfrittbrukar det gå bra att få provsmaka maten från menyn så att du vet att du får vad du tänkt dig.
 • Rökning. Var kan man röka? Går det enkelt att komma ut på t ex balkong eller terrass?
 • Allergiker och andra gäster med särskilda önskemål. Finns det gäster som är allergiska eller är vegetarianer? Finns det handikappade gäster?
 • Transport. Hur tar sig gästerna till och från lokalen? Ska taxi och bussar förbokas?
 • Referenser. Be om att få referenser från andra bröllopspar eller vänner som haft sin fest på stället ni är intresserad av.
 • Bokningsavtal. Se till att ni får ett skriftligt bokningsavtal. Då är du säker på att ingen har missförstått ditt datum och att det inte blir dubbelbokningar. Där bör även framgå vad som gäller om något skulle hända eller gå sönder och hur avbokningsreglerna ser ut.

Festlokaler till bröllop, här är några alternativ:

Trädgårdsbröllop
Vill man ha ett familjärt bröllop kan man gifta sig hemma i trädgården, gardera med ett partytält när det är risk för regn. Det blir ett intimt och och stämningsfullt bröllop med närmaste familjen och vännerna.
Bröllopsfest på bygdegård
Vill man ha ett svenskt klassiskt budgetbröllop skall man ha bröllopsfesten på en bygdegård. Man får en traditionell bröllopsfest och bröllopsnatten kan äga rum på ett närbeläget pensionat.
Bröllop i lada och loge
Rustikt och charmigt, ett bröllop i lada är perfekt för en bohemisk känsla. Bröllopsnatten firas med fördel på närmaste hotell eller hemma.
Bröllopsfest på restaurang och festvåning
Ett bröllop på restaurang är perfekt för paret som gillar trevlig miljö, god mat och service, utan att själv behöva organisera för mycket.
Herrgårdsbröllop
Vill du ha ett pampigt bröllop med lantlig touch ska du gifta dig på en herrgård. I vacker miljö får ni en riktig glamourfest och en bröllopsnatt med stil.
Slottsbröllop
Ett riktigt sagobröllop får man när man gifter sig på ett slott. Tänk superexklusiv bröllopsfest och en romantisk bröllopsnatt i en magnifik svit.