Logo

Bröllopsfesten

Bordsplacering på bröllop

Bordsplacering

Så gör du bordsplaceringen rätt!

För att ett bröllop ska bli riktigt lyckat är det viktigt att placera gästerna vid bröllopsmiddagen dels efter vad traditionen säger, dels efter vilka som har roligt tillsammans och trivs ihop. I första hand utgår man ifrån traditionen, ju närmare släkt ju finare placering. Fin bordsplacering i det här sammanhanget är att sitta så nära brudparet som möjligt. Försök också blanda brudens och brudgummens släktingar, samt "roliga" personer med mera blyga, allt för att få en trevlig stämning i hela bröllopslokalen och för att de olika släkterna ska lära känna varandra.placeringskarta

Traditionell bordsplacering

Den traditionella bröllopsplaceringen, som utgår från okomplicerade släktband, innebär att brud och brudgum sitter i mitten av honnörsbordet. Bruden sitter till höger om brudgummen och brudgummen då förstås till vänster om bruden.

Till höger om bruden sitter brudens far och till höger om honom brudgummens mor. Eventuell manlig vigselförättare sitter till höger om brudgummens mor. Till vänster om brudgummen sitter brudens mor och till vänster om henne brudgummens far. Eventuell kvinnlig vigselförättare sitter till vänster om brudgummens far. Därefter följer äldre nära släktingar, ju äldre ju finare placering. De äldre brukar också vara de som bryr sig om etiketten och sätter värde på att sitta på hedersplats. Syskon brukar placeras nära brudparet, oftast dock inte på honnörsbordet.

Många undrar hur man gör när den ene föräldern är död. Det vanligaste är då att placera någon annan äldre nära anhörig och för brud eller brudgum viktig person i förälderns ställe, t ex farbror, faster, moster osv.

Andra regler är att gifta aldrig har varandra till bordet, förutom brudparet förstås. Sambos som bott ihop länge brukar man inte heller placera tillsammans, de kan betraktas som gifta. Förlovade ska placeras bredvid varandra säger äldre etikett, detta passar bra om ett par är nyförlovade och inte bott ihop länge. Eller om paret snart ska gifta sig. Tärnor och marskalkar brukar ha varandra till bordet.

Om brudparet vill gå ifrån den traditionella placeringen kan de göra det, säger en regel. Det är deras dag och på sin bröllopsdag avgör brudparet vad som är bäst. De bestämmer också vilka personer som ska bjudas in till bröllopet. Det är bara att acceptera för släkt och vänner!


Otraditionell placering

Av olika skäl orsaker vill man kanske gå ifrån den traditionella placeringen vid bröllop. Har man t ex skilda föräldrar eller en styvförälder som man betraktar som sin närmaste anhörig blir placeringen lätt ett bryderi.

En utgångspunkt kan då vara att försöka ta hänsyn till allas önskemål och att tillfråga de som berörs innan man bestämmer placeringen. Tänk på att de flesta brukar kunna acceptera det mesta, bara man blivit informerad och fått säga sitt först.
Som med all etikett är det också viktigt att använda sunt förnuft och tänka på vad som är rimligt vid placeringen. Ibland fungerar inte den traditionella bordsplaceringen, utan annat måste få råda. Som t ex när föräldrarna inte är med vid bröllopet, då kan man istället låta de närmaste vännerna sitter närmast brudparet. Istället för avlägsna släktingar som man inte har någon nära relation till. Eller om någon av brud eller brudgum inte har sin släkt med, då kanske det är bättre att blanda friskt än att till varje pris försöka placera traditionellt.

Till sist - kom ihåg att bröllopet är brudparets dag och de bestämmer på sin bröllopsdag. En annorlunda placering kan ibland vara bästa lösningen och göra festen precis så lyckad som alla drömmer om!