Logo

Bröllopsfesten

Champagnetorn


Bygg ett champagnetorn och skapa festernas fest

Har ni tänkt bjuda gästerna på champagne eller annat bubbel på er bröllopsfest? Då kan ni passa på och skapa en ”happening” runt välkomstskålen genom att bygga ett champagnetorn. Vi visar hur och ger dessutom tips på alternativ för er som har begränsad budget.Förutom att champagne klassas som den ultimata festdrycken så innehåller den färre kalorier än vin, sägs skydda mot demens och innehåller antioxidanter. Men, det är såklart alkohol i, så måttligt intag av lyxdrycken rekommenderas. Genom att starta festen med att hälla champagne (eller annan dryck) från toppen av ett glastorn samlar ni gästerna på ett naturligt sätt där de kan börja samtala med varandra vilket mjukar upp stämningen som annars kan vara lite stel i början. Det blir en spännande och kul händelse, och en festlig start!

Detta behöver du:

* Coupeglas, och alla ska vara likadana (för antal se diagrammet längst ner). Coupeglas, som har bredare yta upptill, underlättar byggandet och ger mer stabila våningar.
* Stabilt och helt platt underlag, gärna med en stor bricka längst ner som samlar upp spillet.
* Champagne eller annan dryck (för antal se diagrammet längst ner).

Såhär gör du:

1. Börja med att ställa glasen som ett kryss (exakt rakt) i en fyrkantig bas med lika antal glas på längd och bredd. T.ex. 10x10, nästa våning 9x9, nästa 8x8 osv.
2. Fyll på med glas i de tomma ”fyrkanterna”. OBS: Se till att alla glas står i raka led för att tornet ska bli stabilt.
3. Varje glas måste nudda de omringande glasen (inga mellanrum) för bästa flöde sen när du häller.
4. Följande våningar efter det längst ner byggs genom att glasen placeras ovanpå den punkt där fyra glas möts.
5. När det sen är dags för festen och gästerna kommit påkallar du deras uppmärksamhet när det är dags för att fylla glasen – detta blir en happening som ingen vill missa!
6. Börja med att hälla i glaset längst upp. Häll SAKTA så det rinner över i lugn takt vidare ner till glasen under osv.
7. När alla glas är fyllda startar bröllopsparet genom att dela på det översta glaset. Sen kan gästerna ta från tornet med start högst upp och arbeta sig ner våning för våning.
OBS! Påpeka gärna för gästerna att vara försiktiga när de tar varsitt glas så inte allt rämnar.

3 budgettips:

* Fyll glasen med mousserande vin eller finare cider istället för champagne. Det finns även många goda alkoholfria alternativ.
* Bygg ett lagom stort torn och fyll glasen med vanlig cider innan festen börjar. Till gästerna bjuder ni sen champagne eller mousserande i redan upphällda glas från brickor eller bord.
* Bygg ett torn i valfri storlek och placera blommor lite här och där i glasen istället för att fylla dem med dryck. Glas med gästernas dryck placeras runt om detta ”blomstertorn”.

Antal:

Champagnetornet är uppbyggt av ”kvadratvåningar”. Varje våning som byggs minskas med 1 glas per rad; alltså om en våning består av 6 glas x 6 rader så ska våningen ovanför byggas med 5 glas x 5 rader osv.