Logo

Bröllopsfesten

49 dekorationstips


49 dekorationstips till bröllopet

Idétorka inför utsmyckningen av bröllopsfesten? BröllopsGuiden har tipsen som får dekorationerna på er fest att kännas både genomtänkta och fantasifulla!

01. Servettvikning: Näckros

En vacker servettvikning är pricken över i för en fulländad dukning. Så här enkelt viker du en romantisk näckros:
1. Lägg ihop två utvikta servetter och vik dessa som ett dragspel.
2. Klipp av en smal remsa.
3. Knyt ihop dragspelet i mitten med hjälp av remsan.
4. Bred ut servetten som en fjäril. Sära på de tunna skikten och vik dem upp mot mitten, på båda sidor. Färdigt!

02. Personlig dekoration

Få festdekorationerna att kännas personliga genom att använda sådant som har med era gemensamma intressen att göra. Är ni naturintresserade kan ni exempelvis dekorera med grenar, mossa, kottar, löv och stenar. Tycker ni om att resa? Använd adressetiketter för bordsplaceringen, gör program med passliknande omslag och fäst pyttesmå resväskor på servettringarna.

03. Bokstäver

Citat, namn eller meddelande? Använd en bokstavstavla för att skriva precis det du vill, placera på alla bord eller där brudparet sitter.

04. Röd tråd

Att ha en röd tråd genom hela bröllopet ger ett extra genomtänkt intryck. Det kan innebära att exempelvis en färg, ett monogram eller en symbol är återkommande på allt från inbjudningskort till dekorationen i kyrkan och festlokalen.

05. Heliumballonger

Känns taket i festlokalen tomt och tråkigt? Fyll det med heliumballonger i vackra färger!

06. Servettringar med pärlor

En servettring kan öka intrycket av en dukning. Tillverka den själv och det blir desto mer personligt. Dessa söta servettringar är tillverkade av ståltråd och pärlor.

07. Servettringar av blommor och grönt

Ett budgetalternativ för den som vill göra egna servettringar är att tillverka dem av exempelvis blommor, långa grässtrån och blad. Ett långt grässtrå kan enkelt knytas som en rosett runt servetten. Ett tips för att få fina former är att binda runt ståltråd eller piprensare.

08. Ljusstakar av vinglas

Vänd vinglas upp och ner. I kupan placerar du exempelvis blommor eller små figurer och på vinglasets fot sätter du ett värmeljus, gärna i matchande färg. Vips har du både vackra och ovanliga ljusstakar!

09. Vin- och champagnekorkar

Spara vin- och champagnekorkar efter kommande middagar och fester! De kan användas som bordsplaceringshållare eller som hållare för buffématens skyltar. Skär en skåra i den liggande (dela först på hälften längs med) eller stående korken och stick i en skylt.

10. Bestickpåsar

Så här gör du:
1. Ta ett A4-papper och vik det på mitten, långsida mot långsida.
2. Vik ned ena hörnet.
3. Lägg i besticken så att du ser dem skymta.
4. Klipp av en bit av påsens nederkant om den är för lång. När du har rätt längd på påsen viker du nederkanten ca 1 cm bakåt.
5. För att fästa kanterna; limma, häfta eller sy på vanlig symaskin.
Om du vill kan du även skriva namn på påsarna och plötsligt har du även placeringskorten färdiga!

11. Rislampor

Bröllopsmiddag i ett partytält? Glöm inte belysning och värme! Rislampor är läckra och relativt billiga. De kan även färgas i önskad kulört med sprayfärg. Ljussätt med mängder av ljusslingor. Dessa kan fästas i själva tältkonstruktionen.

12. Diamantkonfetti

Strö ut glittrande konfettidiamanter över borden. Vackert och effektfullt!
» bröllopsdekorationer.com

13. För trädgårdsbröllopet: Fototräd

Rama in foton av brudparet, från barnsben och fram till nutid. Alternativt foton av brudparet tillsammans med gästerna i olika sammanhang. Häng tavlorna i långa band från trädgrenar i trädgården.

14. Gång av rosblad

Skapa en gång till festlokalen eller partytältet i form av en tjock bädd av rosenblad. Kanta stigen med ljuslyktor.

15. Vimplar

Vimplar på långa snören. Sätt fast den ena änden av snöret i en lampa i mitten av taket och den andra i väggen. Fungerar lika bra inomhus som i ett partytält. Alternativt kan de fästas runtom väggarna eller från träd till träd i trädgården.

16. Placeringskort från naturen

Ett budgettips för enkla men vackra placeringskort är att använda sig av löv eller stenar som du skriver gästens namn på.

17. Sprayfärgade frukter

Färgsprakande frukter kan verkligen liva upp en dukning, men för den som söker en ovanlig färg, som guld eller silver, är frukter även utmärkta att sprayfärga för att sedan användas som dekorativa objekt.

18. Vägvisare/skyltar

Tillverka skyltar som visar vägen till toaletten, baren, dansgolv och så vidare och placera ut på strategiska ställen.

19. Duk av stenar

Ett vackert alternativ till en vanlig bordslöpare i tyg är att skapa en egen av små stenar.
» Så här gör du: Se i bloggen Ladylox

20. Färgtema

Det är väldigt vanligt att ha ett färgtema på ett bröllop. För varje färg finns en mängd olika föremål som kan användas för dekoration. Några exempel på saker som finns i många olika färger och kan anpassas efter det färgtema ni har valt är ljus, frukter, pärlor, julgranskulor, ballonger, rosenblad, blommor, konfetti, fjädrar, servetter och dukar/löpare.

21. Havstema

Har ni havet som tema på bröllopet? Då kan ni dekorera lokalen genom att fästa fisknät på väggarna och sprida snäckor över borden. Fäst snäckskal, musslor och sjöstjärnor i nätet. På borden kan ni placera ut snäckor, sjöstjärnor, stenar och små träbåtar. Tomma flaskor kan fyllas med sand eller rullade papper med meddelanden till gästerna (flaskpost).

22. Ljusdekorationer med grovsalt

Fyll martiniglas med grovsalt, sätt ett värmeljus i mitten och kanta glaset med t.ex. järneksblad. Ett elegant budgettips!

23. Blomsterkransar med ljus

Tillverka egna ljuskronor av blomsterkransar och ljusslingor. Bind stora blomsterkransar, likt midsommarkransar, med hjälp av exempelvis ståltråd. Häng kransarna ovanför borden och ljussätt dem med ljusslingor.

24. Dekorerade stolar

Få en lokal med tråkiga stolar att se elegant och trivsam ut genom att knyta en rosett av ett band runt varje stolsrygg! För den som vill ta det ett steg längre: Stolsöverdrag! Tyget gör att lokalen känns varm och ombonad.

25. Flytande ljus

Fyll zinkbaljor med vatten och tänd flytande ljus i vattnet, alternativt lägg dem i små genomskinliga skålar på borden. För extra effekt, strö blomblad i vattnet.

26. Väggklistermärken och fototapet

Dekorera tomma väggar i en festlokal med stora väggklistermärken eller varför inte tapetsera en hel vägg med en fototapet av bröllopsparet!

27. Fotovägg

Tillverka en fotovägg med foton som exempelvis visar brudparets historia tillsammans. Ett tips är att göra fotoväggen på en vikbar skärmvägg. Framkalla bilderna som polaroidbilder och häng upp dem på skärmväggen med klädnypor på snören.

28. Lyktor & ljus

Lys upp en trappa, väg, vigselplats eller bord med lyktor eller ljushållare för att skapa stämning. Spelar ingen roll om de är i olika stil - det är mängden som skapar effekt.

29. Blomvas

Fyll en cylinderformad vas med vatten och exempelvis blommor, murgröna, stenar, ljus eller vad som faller er i smaken.

30. Servettvikning: Ros

Så här gör du:
1. Utgå från en vanlig pappersservett.
2. Dra försiktigt loss ett av de tunnare lagren i servetten och lägg de två delarna omlott som bilden visar.
3. Rulla ihop de två delarna och platta till rullen något.
4. Rulla ihop den långa rullen och vik in den sista biten.

31. Vinterbröllop

Tema vinter? Låt gången till festlokalen kantas av gnistrande snölyktor, brinnande facklor eller marschaller. Dekorera borden med snöstjärnor, glittrande stenar och murgröna. Ett budgetalternativ är att dekorera med barrkvistar och kottar.

32. Bordsplaceringskort med hållare

Gör egna hållare för placeringskorten, av trolldeg! Det är enkelt!
» Se hur du gör på bloggen Pyssel & Papp

33. Origami

Det är inte bara servetter som kan vikas i vackra formationer. Vik papper i vackra origamiska former och pryd bordet eller häng upp i snören på utvalda platser i lokalen. Mallar för fåglar, bröllopsklockor, fjärilar och alla möjliga andra former finns att hitta på Internet, t.ex. www.scarygami.net

34. Tak- och väggdekoration

Ge festlokalen en ombonad och extra elegant känsla genom att hänga vackra tyger i taket eller längs väggarna.

35. Asiatiskt tema

För bröllopet med asiatiskt tema kan ni dekorera borden med många svarta, blanka stenar blandat med rosa liljor samt vita blockljus på fat. Dekorera väggarna med solfjädrar i matchande färger.

36. Dekorplast

Skriv ut ett önskat mönster på datorn. Rita av mönstret på dekorplast (finns hos de flesta färghandlare). Därefter är det bara att klippa ut och fästa på exempelvis stolsryggarna.

37. Äppellyktor

Gröp ur toppen (måtta storleken med ett värmeljus) på äpplen och placera värmeljus i hålen. Vips så har ni fina ljushållare!

38. Blomstergirlanger

Häng blomstergirlanger (äkta eller av siden) längs borden, väggarna eller i taket. Fäst upp girlangerna med sidenband så att de hänger i vågor.

39. Ovanliga underlägg

Tips på originella underlägg för exempelvis glas och skålar är att använda gamla vinyl- eller CD-skivor. Ett annat tips för fina underlägg och glasmarkörer är att använda runda speglar.

40. Väggtext

Pryd väggen bakom bröllopsparets plats med en vacker text i stort format, t.ex. parets namn.

41. Bordsnumrering

När ni skall göra era bordsplaceringar kan det vara praktiskt att numrera eller döpa borden. Hjälp gästerna hitta sina platser med bilder av bröllopsparet. Ta bilder av er två hållandes i skyltar med bordsnummer; ni kan ha olika poser för varje nummer. Ett tips är att framkalla/skriva ut bilderna i svartvitt för att färgerna inte ska krocka med dukningen.

42. Ljusslinga med snäckskal

Få användning för strandfynd från olika semesterresor! Köp en ljusslinga med väldigt små lampor där det inte finns någon risk att de blir för varma. Ta sedan fram limpistolen och limma fast små snäckor över lamporna. Fäst snäckorna på sladden och inte direkt på lampan.

43. Bordslöpare av tapet

Hittar du ingen bordslöpare i rätt färg eller mönster? Klipp till en löpare av en tapetvåd och lägg över den vita duken, antingen längs med hela bordet eller tvärs över där tallrikarna är placerade mittemot varandra (vid rektangulära bord).

44. Bordsplaceringshållare med foto

Istället för namnlappar som bordsplacering, sätt foton av gästerna i söt liten klämma i vitt med ett hjärta. Kläm fast hjärtat på t.ex. glaset eller servetten.

45. Gästboksträd

Gör ett gästboksträd med lappar där gästerna kan skriva personliga hälsningar till brudparet. Häng lapparna i exempelvis grenarna från ett träd, i en buske eller i lösa kvistar som du sätter i en kruka eller vas. Fånga välgångshälsningar från dagen och spara dem som ett minne från bröllopsdagen.

46. Bordsnummer med ballong

Fäst varje bordsnummer på ett band och knyt fast bandet i en heliumballong! Förankra det långa bandet i en liten tyngd (t.ex. ris i en liten organzapåse) på varje bord.

47. Rosblad eller rosknoppar

Rosor är aldrig fel på ett bröllop och att sprida rosblad eller små rosknoppar som dekoration över borden ger en vacker och romantisk touche.

48. Glöm inte toaletterna!

Det är lätt att fokusera helt på att pynta festlokalen – men glöm inte toaletterna! Era gäster kommer garanterat att uppskatta om ni lägger lite tid på toaletten genom att dekorera med exempelvis doftljus, en mjuk matta, fina tvålar, potpurri i ett vackert fat, fräscha handdukar samt lite musik från en CD-spelare.

49. Pom poms att hänga

Så här gör du:
1. Använd silkespapper och klipp ut en mängd bitar likt den på bilden. Klipp vassare kanter för ett taggigare utseende på den färdiga bollen.
2. Limma längst ned på kanten av varje pappersbit.
3. Vik ihop formerna med limsidan mot varandra och klistra fast dem på en styrolitkula/frigolitkula av valfri storlek.
4. När styrolitkulan är nästan helt täckt sätter du fast nylontråden med hjälp av en häftapparat. Tråden är till för att kunna hänga upp den färdiga bollen, så mät noga hur långt snöre du vill ha. Fäst tråden som en lång ögla om du vill kunna hänga upp bollen och slippa knyta fast den.
5. Limma fast de sista bitarna silkespapper så att de täcker hela bollen. Färdigt att hängas upp!