Logo

Bröllopsfesten

5 drinkar - recept


5 drinkar till bröllopsfesten

Pink bride

PRE DINNER (fördrink)2 cl Beefeater Gin
2 cl Martini Bianco
2 cl citronjuice
2 cl jordgubbspuré
1 cl sockerlag
7 cl Mumm Cordon Rouge
½ jordgubbe”Bubblande rosa lyx, perfekt att avnjuta i solskenet”

När du gör drinken i bar

Skaka Beefeater, Martini Bianco, citronjuice, jordgubbspuré och sockerlag. Sila i champagneglas, skikta Mumm med barsked. Garnera med ½ jordgubbe.

När du gör fler drinkar i förväg utan bar

Blanda Beefeater Gin, Martini Bianco, citronjuice, jordgubbspuré och sockerlag i en kanna. Ställ kallt. Servera i champagneglas ca 9 cl, fyll upp med Mumm. Garnera med ½ jordgubbe.

Elderflower lady

PRE DINNER (fördrink)2 cl Beefeater Gin
2 cl St Germain fläder likör
4 cl färskpressad citronjuice
1-2 cl sockerlag
1 rött cocktailbär
1 citronkvart
Kub is”En fräsch drink med svalkande känsla av sol och värme”

När du gör drinken i bar

Skakas med mycket is, silas över ett kylt cocktailglas. Garneras med citronkvart och rött cocktailbär.

När du gör fler drinkar i förväg utan bar. Blanda Gin, fläderlikör, citron och sockerlag i en kanna (smaka av med extra sockerlag efter smak), låt stå kallt i kyl. Förbered cocktailglas på bricka med citronkvart på kanten och rött cocktailbär i botten på glaset, ställ in i kyl tills det skall serveras. Häll upp ca 10 cl (1 dl) per glas och servera kallt.

Sences

DRINK2 cl Ballentines Whisky
2 cl St Germain Fläderlikör
3 cl färskpressad citronjuice
3 cl sockerlag
6 tunna skivor ingefära
1 tsk äggvita
4 droppar Lagavullin 16y
Kub is”En drink som är skapad för att väcka dina sinnen med en chock, för att avslutas med lena toner av njutning”

När du gör drinken i bar

Muddla (se förklaring längst ner på sidan) ingefäran med citronjuicen, fyll på med Famouse, St Germain, sockerlag och äggvita. Skaka, sila upp i highballglas på ny is, floata (se förklaring längst ner på sidan) Lagavullin 16y och dra lite på glaskanten. Garnera med ingefära.

När du gör fler drinkar i förväg utan bar

Blanda Ballentines Whisky, fläderlikör, citronjuice, sockerlag och ingefära i en kanna, ställ kallt (beroende på hur länge det kommer att stå kylt så vänta med ingefäran till en timme innan servering). Till servering: Sila över drinken i en ny kanna. Tillsätt äggvita och vispa upp ett skum. Servera i ett drinkglas med is ca 10 cl (1 dl), fukta en servett med Lagavullin 16y och stryk på glaskanten. Garneras med en skiva ingefära på glaskanten.

Björkluden

AFTER DINNER (efter maten)2 cl Absolut Vodka
2 cl Midori
4 cl tranbärsjuice
"Spets" av vattenmelon”Se upp så att du inte dricker för många av denna saftiga drink”

När du gör drinken i bar

Skaka ingredienserna. Sila över kylt cocktailglas. Garnera med en vattenmelonskiva.

När du gör fler drinkar i förväg utan bar

Blanda Absolut Vodka, Midori och tranbärsjuice i en kanna, ställ kallt. Garnera cocktailglas med vattenmelonsskiva på bricka och ställ kallt. Serveras direkt i cocktailglaset ca 8 cl.

Rusty room

AFTER DINNER (efter maten)4 cl Jameson Irish Whiskey
5 tsk rårösocker
5 cl färskpressad limejuice
8 röda vindruvor
Krossad is”Syndigt god tappning på en klassisk Caipirinha”

När du gör drinken i bar

Muddla (se förklaring längst ner på sidan) vindruvor och råsocker i ett tumblerglas, pressa lime direkt över. Tillsätt Jameson. Fyll med krossad is, rör om, fyll med mer is. Garnera med en limekvart och ½ vindruva.

När du gör fler drinkar i förväg utan bar

Krossa vindruvorna i en kanna, tillsätt råsocker, limejuice och Jameson, rör om. Låt stå kallt. Servering: Fyll ett whiskyglas med krossad is, häll drinken över isen ca 10 cl (1dl), garnera med limekvart och ½ vindruva.

Bra att veta när du blandar drinkar

Några ”måsten” för din egen hemmabar

Shaker. Tvådelad boston eller tredelad italiensk. Finns oftast att köpa på butiker som typ Stockhome, Lagerhouse, in & finn etc.
Barsked med muddler. Finns också att hitta på liknande butiker.
Bassprit. Så som vodka, gin, vit rom, whisky, cointreau. Behöver inte vara det dyraste bolaget har men inte heller det billigaste. Likörer och andra smaksatta spritdrycker går i vissa och ganska många fall att byta ut mot saftkoncentrat eller andra smaktillsatser.
Mätglas. Kanske det viktigaste, utan det kommer det vara svårt att få samma drink två gånger.

Ordlista

Muddla = Mortla/mosa/stöta en eller flera ingredienser i ett glas med en hård ”muddler” (mortel).
Floata = ”Flyta”. Som en sista touch på en drink kan man droppa lite av en smak/sprit som inte blandas med drinken utan ligger ovanpå och flyter över drinken.
Skaka = Att skaka en drink i en shaker med is, kyler snabbt ner drinken, man skall inte skaka drinken en längre stund utan bäst resultat får du om du skakar snabbt och energiskt, för länge och långsamt så börjar isen vattnas för mycket.
Sila upp = När du har skakat en drink så använder man en barsil för att sila bort is och andra större ingredienser som du inte vill ha i drinken.
Garnera = Dekorera glasets kant eller att på annat sätt smycka drinken.

Tips & råd

Real Lime och Real Lemon går alldeles utmärkt att använda.

Pressar du egen juice i förväg? Kom ihåg att sila juicen genom en finmaskig sil. Ingen vill sila fruktkött genom tänderna.

Egenpressad juice håller sig fräsch i högst två dygn i försluten behållare.

Sockerlag görs enklast med en del vitt strösocker och en del kokande vatten. Rör i en värmebeständig behållare tills lagen har blivit en klar vätska. Socker är ett naturligt konserveringsmedel och håller upp till en månad innan den kan bli dålig. MEN tänk på att det fortfarande är socker, inga fingrar eller skitiga redskap i lagen, då kan den bli dålig på timmar.

Jordgubbspuré kan enkelt göras hemma eller köpas på t.ex. barkonsult.se eller snacksbolaget.se. Gör du egen? På ett paket frysta jordgubbar från t.ex. ICA behöver du ½ dl strösocker och ½ dl vatten. Mixa i en blender t.ex. OBH Nordica Frutti.

Äggvita används för att få ett fluffigt skum på drinken när du skakar eller kraftigt vispar.

Ersättningar

Saknar du några ingredienser? Svårt att få ditt Systembolag att ta hem en specifik produkt? Dyra varor? Ingen fara; delar av ingredienserna går att byta ut mot andra:
St Germain Fläderlikör ersätts enkelt med klassisk fläderblomssaftskoncentrat dock inte lättdryck.
Lagavullin kan bytas ut mot en billigare whisky, den behöver vara rökig för att inte gå miste om smakupplevelsen.
Mumm Cordon Rouge kan ersättas med billigare alternativ så som Jacobs Creek Brut eller liknande. Ersättningen behöver vara torr och ”brödig”.