Logo

Bröllopsfesten

Lekar på bröllopsfesten

Lekar & aktiviteter till bröllopsfesten för både gäster och par

Kan man välkomna bröllopsparet till festen på olika sätt? Och hur gör man festen minnesvärd och rolig? Här får ni tips på en hel del lekar och aktiviteter som antingen bröllopsparet eller gästerna kan planera till festen.

FOTO//WEDDINGSBYMALIN

Skoleken

En traditionell bröllopslek där brudgummen och bruden byter en sko med varandra och sedan läser någon (t ex toastmaster) upp ett antal påståenden, t ex "Vem städar mest hemma?". Då ska brudparet hålla upp dens sko som de tycker städar mest hemma. Brudparet sitter med ryggarna mot varandra och ser alltså inte vilken sko den andra håller upp. En lek som lockar till många skratt.

Toalettleken

Ta efter en fin dansk tradition som spex på bröllopet. Varje gång bruden går på toaletten eller av annan anledning lämnar rummet ger sig alla tjejer på festen av för att ge brudgummen en puss på kinden, detsamma sker för bruden om brudgummen går ifrån bordet. Ger klart positiva reaktioner, och gästerna får röra på sig emellanåt.

Bingo

En klassiker som gästerna kan pyssla med under middagen. Det fungerar som ett vanligt bingo förutom att siffrorna är ersatta av händelser som förhoppningsvis inträffar under bröllopsmiddagen.

Vandrande paket

Detta går ut på att man i ett stort inslaget paket packat flera mindre och mindre paket, som en rysk docka, och på varje paket fäst en instruktion om vem som ska ha paketet. I slutändan når paketet brudparet, om allt går som man tänkt sig. Det är inte så krångligt som det låter! Den som arrangerat leken reser sig upp och säger något i stil med att "jag skulle vilja överlämna en present till den vackra tärnan", varpå paketet överlämnas henne. Tärnan öppnar paketet, och finner i detta ett mindre paket, där det står att hon skall lämna det vidare till herren med den stiligaste mustaschen o.s.v. I slutändan skall paketet överlämnas till det vackraste paret, det vill säga brudparet! Vad det slutgiltiga paketet ska innehålla ja det bestämmer ni!

Allé av gäster

När brudparet anländer till bröllopsfesten kan gästerna stå brevid varandra och bilda en lång båge med armarna. Brudparet får springa igenom under armarna samtidigt som vissa gäster slänger ris, serpentiner och blåser såpbubblor.

Ris och pang

När brudparet anländer till festlokalen kan gästerna stå på rad med uppblåsta ballonger med ris inuti. Det blir en tunnel med risregn och en massa "pangande" när brudparet går igenom. Se till att den ena gästen har en ballong och den andra en nål.

Servettleken

Alla gäster skall ha sin servett redo och vifta med som svar på de frågor som ställs. Förslag på frågor: "Vem lekte med brugummen som liten?" "Vem har gått i samma skola som bruden?" "Vem har åkt på semester med brudgummen?" "Vilka är släkt med bruden"? "Sista frågan, Vilka vill önska brudparet lycka till?"

Hitta brudgummens ben

Bruden ska med förbundna ögon hitta brudgummens ben. Bind för brudens ögon med en sjal. Ta fram fem herrar plus brudgummen och be dem ställa sig på stolar med sina byxben uppdragna. Bruden ska sedan känna sig fram vilka ben som tillhör brudgummen.

Hitta brudens näsa

Brudgummen ska hitta sin brud. Låt fem damer plus bruden ställa sig på rad, sedan ska brudgummen med förbundna ögon lista ut vilken näsa som tillhör hans fru med sina händer. Kanske därefter ge henne en kyss?

Mammas pojke

Dela ut 5-6 nycklar till lika många killar i brudens ålder (ej släktingar). Ge också en nyckel till brudgummens mamma. Detta får ju brudparet förstås inte se. Under middagen så ställer sig någon upp och säger till brudparet att: "Nu har ni varandra och ni har ju förstås även haft liv före. Så nu är det dags att lämna det gamla livet och därför så får vi be varje kille som haft en nyckel till brudens hem ställa sig upp och lämna tillbaka dessa." Bruden sjunker förstås igenom bordet. Sedan är det brudgummens tur: "Alla tjejer som har en nyckel till brudgummens hem, lämna tillbaka dessa nu!" Då ställer sig bara mamman upp vilket kommer leda till skratt! Nu är det bevisat vem som tagit hand om honom även när han ej bor hemma längre, haha.

Porträtten

Dela på ett A4-papper och lägg det under tallriken tillsammans med en blyertspenna. Efter middagen får bröllopsgästerna rita av den de sitter mittemot. De får skriva vem som ritat och vem de ritat av. Ha sedan någon som går runt och fotograferar alla. Det är garanterat så att alla börjar prata med varandra och det lockar fram många skratt. Kul minne att sätta i bröllopsalbumet sedan med teckningen brevid den riktiga bilden.

Tappa tårtan

När kaffe och bröllopstårta ska serveras kan man ha gjort en "rakskumstårta" och låta någon komma in med tårtan och råka snubbla och tappa tårtan. Garanterat förskräckta miner och skrik! Sedan ska den "riktiga" tårtan göra entré utan strul naturligtvis. Kul spex från brudparets sida.

Lakanshjärtan

Använd en tysk sed på bröllopet. Sprutmåla ett stort hjärta på ett vitt lakan med brudparets förnamn under. När de kommer till bröllopsfesten håller några upp lakanet, medan paret klipper ut hjärtat med varsin sax (se till att det är tygsaxar). Sedan ska brudgummen bära bruden genom hjärtat. Klarar man detta betyder det att man klarar alla hinder och svårigheter i äktenskapet. Denna aktivitet kan anordnas antingen som överraskning eller av brudparet själva.

Kidnappa bruden

Röva bort bruden mitt under festen och låt brudgummen lösa olika uppgifter för att få tillbaka sin brud.

Konstverk

Skapa en tavla till brudparet. Låt gästerna göra en tavla till brudparet under fördrinken! Lägg ut ansvaret för detta på ett par kompisar. Be dem inhandla en stor tavelduk, färger (vattenlösliga), förkläden och penslar. Under fördrinken berättar de att alla bör bidra med sin tolkning av något, t ex livets väg, kärlek, brudparet. Detta blir sedan en personlig tavla som brudparet får som minne av sin stora dag.

Frågesport

Dela upp gästerna i olika lag och låt de svara på frågor om brudparet. Kör frågesporten i en paus eller i väntan på att brudparet ska anlända till festen. När det är dags för de rätta svaren kallas brudparet fram för att få svara på frågorna. Det lag som vinner får en flaska bubbel.

Legoleken

Brudparet sitter med ryggarna mot varandra. Brudgummen får en liten staty av lego. Bruden får samma bitar och brudgummen måste berätta hur hon ska bygga ihop den så att den ser likadan ut som hans. TIPS: En variant av denna är att bygga ihop figuren med 5-6 bitar och ge partnern 3 gånger så många och inte alls lika form, men däremot ska de givetvis tro att de har samma bitar. Underhållande för de som ser på. Frustrerande för brudparet tills man efter en stund avbryter och avslöjar sanningen.

Roligt galleri

Leta reda på roliga kort av brudparet som små, tonåringar eller vuxna. Korten förstoras och hängs upp på lämpligt ställe i festlokalen till allmän beskådan.

Pussleken

Bruden och två väninnor ställer sig bakom ett lakan. Lakanet skall ha tre stora hål i ansiktshöjd. Brudgummen skall nu hitta sin brud genom att pussa alla tre genom hålen. Men i förväg har tre manliga gäster övertalats att ställa upp i hemlighet. Givetvis bör deras läppar målas med ett läppstift. Efter att ha pussat alla tre (manliga) munnarna måste brudgummen välja en av dem som han tror är sin brud. När skynket tas bort garanteras ett stort jubel.

Galna timmen

Gör som den venezeulanska traditionen "hora loca" (galna timmen). När festen börjar mattas av tar kompisarna/släktingar fram roliga hattar, peruker, serpentiner, clownnäsor och låt alla som vill klä ut sig. Samtidigt sätts festlig sambamusik på i högtalarna, vilket ju kan varieras efter behag. Festen får ny energi minst en timme till!

Lapp under stolen

Värdparet sätter lappar under allas stolar. Varje lapp har ett uppdrag. Uppdraget ska utföras under kvällen. Uppdraget kan antingen vara något helt individuellt eller kopplas ihop med flera andra uppdrag. Tex. "stäm upp i en snapsvisa", "ställ dig upp efter brudens fars tal och beröm honom hjärtligt", "när någon ropar - en blå elefant - spring och göm dig bakom gardinen". Skapar skratt och spänning bland gästerna!

Prata med munnen full

Brudparet stoppar i sig marshmallows, en i taget, varje bit ska vara kvar i munnen och inte sväljas! Efter varje marshmallow som stoppas in ska bruden och brudgummen säga "Det är jag som bestämmer". Den som kan få fram meningen med flest godisbitar i munnen vinner, och blir den mest dominerande i äktenskapet, enligt lekledaren. Garanterat roligt för alla!

Endast en hand

En lek där brudparet får utmana sina föräldrar (kan ju också vara syskonpar, två vänner osv). De får bara använda en hand var, så i varje par får alltså bara två händer användas och så får de olika utmaningar att göra. Den första är att skala ett äpple och då håller t ex brudgummen i äpplet och bruden i skalaren. Samma för motståndarparet. Andra utmaningen kan vara att öppna ett kinderägg och bygga ihop figuren som är inuti.

Musiktävling

De flesta tycker om musik, så varför inte arrangera en musiktävling?! Musiklekar brukar vara populära bland både gamla och unga! Dela in gästerna i lag, och ge varje lag en lapp med förskrivet lagnamn. Spela upp de tio första sekunderna av ett antal kända låtar, och under tiden skriver lagen ner på lappen vad varje låt heter och/eller vem som sjunger låten. Ni spelar upp låt för låt, och svaren skrivs ner. Det lag som får flest rätt när lapparna samlats in och rättats vinner.