Logo

Bröllopsfesten

Bästa festtipsen

Bästa festtipsen

till er bröllopsfest

Bild från stylemepretty.com

I samband med en tävling här på brollopsguiden.se skickade många medlemmar in sina bästa festtips. Några av alla dessa tips publicerar vi här!

Hälsning till brudparet

Vid varje kuvert lägger ni ett litet kuvert och ett blankt kort. Därpå ska gästen skriva en valfri "hälsning till framtiden". Utanpå kuvertet skriver de till exempel "Att öppnas på er bröllopsresa", "Att öppnas när/om ni flyttar", "vinner en miljon" osv sen skriver de då ett meddelande de vill framföra vid det tillfället de har hittat på. Ha sedan en, typ, bok kalender så de kan stoppa i där om det är ett datum som gäller och annars längst bak där man kan göra ett eget litet register när de ska öppnas, för att göra det lite lättare. Jättekul att ha, vi läser fortfarande våra. Inte öppnat den med miljonen ännu tyvärr.. =)

Mingelstolar

Om honnörsbordet är avlångt och kuvert bara placerat på en sida kan man ställa några tomma stolar på andra sidan. Alla gäster kan då vid tillfällen sätta sig och prata med dem vid honnörs bordet. Det kan faktiskt bli lite ensamt där ibland eftersom man oftast inte har någon sittandes mitt emot sig. Dessutom får alla chansen att prata och gratulera paret och övriga under kvällen.

Röda-mattan-fotografering

Jag och en kille var fotograf på ett bröllop, när gästerna skulle sätta sig vid bordet så hade vi en "röda mattan fotografering" först. Det blev en festlig och lite "kändis" stuk på början av festen och alla gäster fick känna sig lite speciella. Det blev mindre trängsel vid borden eftersom fotografering tog lite tid. Har man dessutom några som ser ut som livvakter i kostym och svarta solbrillor så blir det lite roligt stuk på det hela.

Placeringskort

Beställ servetter med gästernas namn och använd istället för placeringskort! Både billigare och kul.

Tävling

Köp en finare present eller vinst som någon kan vinna i bröllopsfestens lekar och tävlingar, och skriv kort om det på inbjudan för ökade Ja-svar.

Fler fotografer

Köp minst en digital engångskamera per varannan person och lägg i en skål på varje bord. Det blir väldigt många roliga bilder av det, och det går inte på mer än kanske 30:- per inbjuden.

Planerad paus

Be toastmastern planera in en paus mellan varm- och efterrätt och se till att denne informerar gästerna om denna paus! Detta för att undvika "spring" under middagen som kan störa tal och liknande.

Rotera gästerna

För att gästerna ska hinna prata med och träffa så många som möjligt, fixa med en "bordsplacerings-rockad" innan efterrätten! Detta kan ske genom att ni tejpat nya placeringskort och lagt i ett kuvert under stolarna som gästerna får ta fram och ställa på sin plats. I kuvertet bör också ligga en ny bordsplacering så man lätt hittar sin nya plats. Ett uppskattat litet knep som gör att man "rör om lite"!

Piffa till talen

Toastmastern introducerar alla talarna med ett "avslöjande" om brudparet med tillhörande bild som de på förhand och fått lämna in. Detta klipps in i en löpsedel som tex kan det vara att: "Expressen avslöjar - Brudens skräck för kackelackor" med en rolig bild till. Detta visas på projektor och därefter presenteras den talare som skickat in historien.

Presentera gästern

Gästerna kanske inte känner varandra? Ägna några kvällar åt att skriva några meningar om var och en av gästerna, vem av er dom känner sedan längst tillbaka och gärna några roliga egenheter. Sätt ihop till ett litet häfte som ligger vid varje tallrik.

Fota till tackkorten

Låt en fotograf ta en bild av gästerna när de anländer till festen. Väldigt trevligt att sedan bränna ner på en CD tillsammans med andra bröllopsbilder när ni skickar era tackbrev. Låt CDn vara tackbrevet! Obegränsade möjligheter!

Sortera gästerna

Gör en liten blå rosett för vänner till brudgummen och en liten rosa rosett för vänner till bruden. Välj gärna andra färger om ni har valt ett färgtema! Detta underlättar för gästerna när de minglar före, under och efter middagen.

Byt placeringar

Har du runda bord, vill få möjlighet att prata med fler i lugn och ro samt få fler gäster att lära känna varandra? Gör ett placeringsbyte mellan rätterna. Gör det till en kul grej!

Alla ska dansa

Gör en enkel dans typ "Do the Hustle" och låt en dansant herre/dam leda den. Jätteroligt när alla är med.

Musik som alla gillar

Lägg till dina vänners absoluta favoritlåtar i spellistan. Då är garanterat alltid någon på dansgolvet.

Feststartare

Kör Karaoke. Något som passar alla åldrar. Drar definitivt igång festen!

Undvik stela kläder

Se till att ha bekväma skor och bekväma kläder till festen. Så du kan släppa loss ordentligt!

Ta hjälp

Se till att ta hjälp! Kosta på dig inhyrd personal Detta är din dag och du ska bara njuta inte tänka på praktiska saker.

"Vi ville verkligen att det skulle bli FEST på vårt bröllop, och satsade på att förhöja stämningen genom"

Ändra bordsplaceringen

Ändra bordsplaceringen efter halva middagen. Efter huvudrätten fick våra gäster titta under stolarna, där hade vi en NY bordsplacering. Det lättade verkligen upp stämningen, gästerna fick möjlighet att röra sig under en kort paus och dessutom fick de variation och möjlighet att lära känna fler.

Tävling

Ha en tävling under middagen med ett pris som påminner om brudparet. Vi hade en tävling i programmet och folk fick lämna sina svar i en korg, under middagen annonserades vinnaren som fick gå upp (i vårt fall stod det en ...talarstol(!) i rummet) och ta emot en flaska Bloody Mary (brudens pappa är polsk). Gästerna kunde alltid prata om tävlingsfrågorna om det skulle bli tyst kring bordet.

Roliga drinknamn

Våga vara lekfull! Efter middagen kunde gästerna beställa välkända drinkar som vi självklart hade döpt om till helt galna namn. Ex: Jag vill ha en "Klon av Jenny (bruden)"/"En flört ikväll" etc.

Informationskarta

En bordsplacering med en "karta" uppsatt vilka alla är och relation till brudparet.

Undvik fylleslag

En bartender för att det inte ska bli för mycket fylla.

Val av toastmaster

En toastmaster som gör alla avslappnade och gör att alla skrattar, helst ha en sketch eller dyl. om brudparet för att lätta upp stämningen.