Logo

Bröllopsfesten

Första dansen

Första dansen på bröllopsfesten

Första dansen. Foto: unsplash.com

Svepa över dansgolvet till en elegant wienervals eller dansa en långsam tryckare till favoritlåten? Det är naturligtvis upp till er vad ni väljer som första dans.

Det är gammal tradition att brud och brudgum dansar första dansen med varandra, och får då ha dansgolvet för sig själva, åtminstone under halva dansen. Enligt gammalt bruk ska det vara en vals, men det kan förstås vara en annan dans också – allt efter brudparets önskemål. Men de flesta gillar traditioner – så det kanske kan vara värt besväret att lära sig dansa wienervals. Wienervals är ju också den dans som brukar inleda en större baltillställning, och vad vet man om framtiden beträffande festligheter?

Alternativa dansstilar

Utbudet av danskurser på dansskolorna kan se lite olika ut. Det finns exempelvis intensivkurser under en helg i wienervalsandets konst, men även andra alternativ med kurser som sträcker sig över några veckor. Kurserna kan även innehålla andra danser, som foxtrot eller tango. Det vanligast är ändå att brudparen vill lära sig wienervals eller modern vals. Men det finns också de som väljer en foxtrot eller en salsa och nu är det också vanligt med argentinsk tango.

Wienervalsen

Den österrikiska tonsättaren Johann Strauss d.y. skapade under 1800-talet flera populära valser, ”An der schönen blauen Donau ” till exempel. Wienervalsens karaktär inbjuder till svepande flykt över golvet med böljande brudklänning. Valsens består av högervarv, vänstervarv, framåtsteg samt bakåtsteg, och avverkas ett varv på två steg.

Brudvals – gammal tradition

Dans är ett vanligt inslag vid bröllop över hela världen. Polska var den vanligaste dansen, ”Bröllopsdansen”, på bondbröllop i 1700-talets Sverige medan menuett dansades på borgerskapets bröllop. Vals började förekomma i början på 1800-talet. På 1700- och 1800-talet var det ofta prästen, alternativt brudens far som öppnade bröllopsdansen med bruden, brudgummen var nummer två. Numera är det brudparet som öppnar dansen med sin brudvals. Först därefter dansar brudens far med sin dotter och samtidigt dansar brudgummen med brudens mor. (Inget hindrar dock brudparet från att i stället för vals välja någon annan dans.)

Musikförslag

An Der Schönen Blauen Donau - Johann Strauss Jr
Brudvals - E. Taube
Drömmen Om Elin - P. Himmelstrand
Födelsedagsvals Till Mona - B. Ulvaeus / B. Andersson
Kaiserwalzer - Johann Strauss Jr

» Förslag på dansskolor som erbjuder kurser