Logo

Bröllopsfesten

Lär dig dansa bröllopsvals


Lär dig dansa

Böllopsvals

Dans har blivit hett och TV-tablån fylls med program som handlar om dans i olika former. Vi vill svettas och bli vältränade genom dans, men också eleganta och flärdfulla – inte minst när vi vackert svävar över golvet i allas blickfång under brudvalsen.Brudvals är en tradition som hittas världen över och enligt den gamla seden dansade bruden först med prästen eller sin far innan brudgummen. Idag inleds brudvalsen med att brudparet dansar ihop inför sina gäster och det har blivit vanligt att brudparet väljer en annan dans än vals att inleda med, till exempel foxtrot, salsa eller argentinsk tango.
En av de mest kända profilerna inom dans i Sverige är Tony Irving. Från tv-sofforna känner vi honom som den charmiga jurymedlemmen i populära underhållningsprogrammet ”Let’s Dance”, men på dagarna driver han dansskolan Tony Irving Dance Academy med verksamhet bland annat i Stockolm och Blekinge.
Tonys utbildning sträcker sig över 12 år vid flera av Englands ledande dansskolor, men vi undrar hur lång tid det tar att lära sig en snygg och elegant brudvals?
— Det tar ungefär fem timmar att få den perfekta brudvalsen att se proffsig och avslappnad ut. Man får ut ungefär lika mycket på två kurstimmar i grupp som på en privatlektion så räkna med tio timmar om du tränar brudvals i grupp.
Tony har aldrig varit med om några omöjliga fall där brudparet inte lärt sig dansa men hans tips är att satsa realistiskt. Tony berättar att han ofta träffar blivande brudpar som vill lära sig svårare dansnummer.
— Satsa utifrån era förutsättningar och gör inte dansen för svår. Att lära sig det spektakulära hoppet i filmen ”Dirty Dancing” kräver mycket jobb och tid.

Gå en kurs, privat eller i grupp:

Ta danslektioner av Tony Irving: www.tonyirving.com
Brudvals med verksamhet i Stockholm och Göteborg. Gå en kurs i grupp eller välj privatlektioner utifrån ert privata danstema. www.brudvals.nu
Förutom kurser i brudvals kan en instruktör från Malmö Dansakademi komma till din bröllopsfest för att ge gästerna några tips hur man kommer igång på dansgolvet. www.dansakademi.se/brollop.php
RK Dance Team i Örebro har många former av vals på sitt kursutbud, bland annat stilla vals och wienervals. www.rkdanceteam.dinstudio.se
Studiefrämjandet och även Medborgarskolan har brudvals i sitt kursutbud på många orter i Sverige. www.studieframjandet.se, www.medborgarskolan.se
» Hitta fler dansskolor här
Musik att dansa till

Vad ska spelas till brudvalsen? Välj klassiska ”An der schönen Blauen Donau” eller mer moderna klassiker: Dean Martins ”That’s Amore” eller kanske Louis Armstrong ”What a wonderful world”.
Bland svenska favoriter finns Björn Afzelius ”Sång till friheten (du är det finaste jag vet)”, Jill Johnsons ”Kärleken är” och Ted Gärdestads ”Älskar du mig”.
Vi på Bröllopsguiden gillar även internationella kärlekslåtar. Till exempel Whitney Houstons ”I will always love you”, Savage Gardens “I knew I loved you”, David Grays “Sail away” och Bryan Adamas “Everything I do I do it for you”.
Fler brudvalsförslag hittar du i vår Spotify-lista