Logo

Skönhet & hälsa

Vackra naglar till bröllopet

De perfekta naglarna

Många önskar sig långa, vackra och välmanikyrerade naglar till bröllopet, men det är få förunnat med naturliga naglar som håller när de blir lite längre. Tack och lov finns det hjälp att få. Här kan du läsa mer om vilka alternativ som finns för att njuta av riktigt snygga naglar till bröllopsdagen. Alla oavsett förutsättningar, ska kunna ha de perfekta naglarna på sin stora dag.

Hur väljer jag nagelsalong?

Det kan vara frestande att gå till riktigt billiga ställen, som tar runt 350 kronor för ett helt nytt set konstnaglar, men då ska man veta att personalen som arbetar på sådana salonger i princip har slavkontrakt. Lägg därför lite mer krut på naglarna och gå till en duktig nagelterapeut eller en lite dyrare salong – då får du både fler valmöjligheter i fråga om naglarnas utformning och ett jämnare (och mer etiskt!) resultat.

Material eller inte?

Har du naturligt långa naglar som du bara vill forma och fräscha till räcker det med en klassisk manikyr med lackning inför bröllopet, förslagsvis med gellack så att färgen verkligen håller (Mer om gellack längre ner). Om du däremot har korta naglar och vill ha långa när du gifter dig är det värt att läsa på lite om olika material så att du kan välja det som passar dig bäst. Alla naglar är dessutom unika, och materialen sitter olika bra på olika personer, så det kan vara smart att börja prova ut material i god tid innan bröllopet så att du kan vara säker på att materialet sitter kvar som det ska. Dessutom kan det vara ovant med långa naglar i början, så se till att du har tid att vänja dig. Konstnaglar håller generellt i 3-4 veckor innan man behöver fylla på med nytt material.

Gel – flexibelt och doftfritt

Gel är ett flexibelt material som följer den naturliga nageln, och det passar särskilt dig som inte vill ha de absolut längsta naglarna. Innan den härdas i UV- A-ljus har gel ungefär samma konsistens som honung, och den doftar i princip ingenting, så den passar bra för dig som är känslig för starka dofter. När man bygger en nagel med gel lägger man antingen gelen på naturliga naglar som en förstärkning eller på tippar som man limmar på innan man börjar bygga. Det är viktigt att nagelterapeuten inte filar för mycket på den naturliga nageln eftersom det då kan bränna i nagelplattan när gelen härdas under UV-A-lampan.

Akryl – bra för riktigt långa naglar

Akryl är ett hårt, tåligt material som enligt många känns lite lyxigare än gel, men som inte finns på lika många salonger på grund av den starka lukten från vätskan som används. Är du doftkänslig eller allergisk kan det därför vara smart att välja gel istället. Akryl består av en mix av en vätska och ett finmalt pulver, och blandningen härdas i kontakt med syre. Det gör att man inte behöver sitta med händerna under UV-lampan när man väljer naglar av akryl. Eftersom akryl är så hårt går det att bygga riktigt långa naglar med det, så är du ute efter en rejäl wow- effekt till bröllopet är det här med största sannolikhet materialet för dig.

Gellack – färg som håller länge

Är du nöjd med längden på naglarna, men vill ha färg som inte skavs av? Satsa då på gellack, ett nagellack som penslas på och härdas under UV-A-lampa. Gellack är mycket hållbart och sitter i regel kvar tills du är redo att byta färg. Tänk på att aldrig pilla av gellack själv då det skadar din naturliga nagel.

Olika nagelformer

När du ska göra en manikyr är valet av nagelform en viktig beslut eftersom det har en betydande påverkan på det slutgiltiga utseendet på dina naglar. Det finns många olika nagelformer att välja mellan, och varje form har sin egen unika estetik. När det gäller naglar för dina stora dag handlar det mycket om tycke och smak, både i färg och form. Här går vi igenom både klassiska och trendiga nagelformer.

Klassiska nagelformer

Round: Här filas den fria kanten till en jämn, rund form som följer fingertoppen.

Almond: Liknar den ovala, men den fria kantens sidor smalnar av ut mot tippen och den fria kanten är mandelformad. Denna form kräver lite längd för att bli bra.

Oval: Här ska den fria kanten spegla nagelbandets kurva så att en hel oval bildas.

Square: Rakt linjer, fyrkantig nagelform, idealisk för en strukturerad och polerad stil.

Squoval: Detta är en blandning av ”square” och ”oval”. Formen passar bra för naturliga naglar och för alla längder.

Trendiga nagelformer

Stiletto: Denna nagelform är döpt efter stilettklackar och kräver lite mer längd för att komma till sin rätt. Den fria kanten är formad som en skarp punkt och du som väljer stiletto-naglar kommer garanterat att sticka ut från mängden.

Almonetto: Kallas även ”kitten nail” med sina skarpt vinklade sidor och sin tydliga tipp. Den här formen fungerar bra för kortare naglar.

Coffin: Formen liknar en stiletto, men istället för en skarp tipp filar man rakt över tippen för att få till en trubbig kant. Kallas även ”Ballerina”.

Tips för dig som vill pyssla själv

Självklart går det även bra att fixa naglarna själv inför bröllopet. Det kan då vara vettigt att göra det dagen innan så att färgen hinner torka ordentligt, men utan att lacket hinner skadas. Såhär gör du för att färgen ska hålla hela bröllopsfesten!

- Börja med att använda en buffer för att polera nagelytan så att den blir alldeles slät. Dels kommer lacket att lägga sig snyggare, och dels kommer det att hålla bättre.

- Torka av naglarna med aceton. Lägg på ett lager underlack och vänta tills det torkar.

- Applicera nagellack i den färg du önskar. Många lacktillverkare erbjuder bröllopskollektioner lagom till våren, vanligtvis innehållande olika vita, rosa och röda nyanser.

- Avsluta med topplack. Färgen kommer att hålla mycket bättre och det ger dessutom en vacker glans.