Logo

Gäster

Din bästa väns bröllop

Din bästa väns bröllop - så överraskar du på bästa sätt

Din bästa vän ska gifta sig och du vill göra allt för att det ska bli en så lyckad dag som möjligt. Du planerar överraskningar och spex som du sedan tänker kasta in lite här och var under dagen. Men är det verkligen vad din vän vill ha?Din bästa vän och hennes kille har precis förklarats man och hustru och du har aldrig sett henne så lycklig. De börjar sakta skrida tillsammans nedför gången i kyrkan. Plötsligt hörs en mans stämma sjunga de första tonerna ur All you need is love. Brudparet tittar upp och ser Lynden David Hall med en mikrofon. Bakom honom tar en kör ton. I bänkarna på parets sidor hoppar trubadurer fram och börjar spela. Din bästa vän skrattar och tittar uppskattat på dig som hon förstår ligger bakom denna överraskning som är som hämtad ur filmen Love actually. Allt är perfekt.


Man kan fråga sig vem som inte får gåshud av denna scen i ovan nämnda film. Men är överraskningar verkligen lika uppskattade under ett bröllop i verkligheten? Det är lätt att tro att ens egna idéer är de bästa och som bästa vän vill du naturligtvis vara delaktig i att göra deras dag till ett minne för livet. I månader har brudparet planerat allt från musik och håruppsättning till mat, dryck, bordsplaceringar och servettvikningar. En stor summa pengar har lagts på att ordna denna fest och det värsta som kan hända är om något går fel. Hur uppskattat skulle det egentligen vara om en vän dagen före bröllopet släpper bomben att dennes överraskning är en helt ny dukning av borden under bröllopsfesten?

När det gäller överraskningar under bröllopsfesten är det en tumregel att de passar in i den övriga planeringen. Bäst är att först diskutera med övriga som håller i planeringen. Har brudparet något speciellt gemensamt intresse kan du bygga överraskningen utifrån det. Undvik stora upptåg som brudparet måste ställa upp på - sådant är möhippan och svensexan till för. Även tankar om att uppfylla drömmar som inte specifikt hör bröllopet till kan vara bättre att ta då. Överraskningar som äventyrar sådant som förmodligen redan är planerat långt i förväg är oftast inte uppskattat.

Personligt tal

En klassisk och alltid uppskattad överraskning är att skriva ett personligt tal där du kan ta upp allt ifrån roliga minnen till hur mycket din vän betyder för dig. Locka gärna fram skratt från åhörarna genom roliga anekdoter, men skäm inte ut någon i brudparet vad du än gör. Ingen blir glad av att påminnas om pinsamma fylleminnen man helst vill glömma eller hur många sängar som lämnats innan din vän hittat rätt. Det finns däremot inga krav på att det här måste vara ett humoristiskt tal. Skriv från hjärtat så blir det bäst. En variation av detta kan vara en personligt skriven sång. Ett personligt och innerligt skrivet tal eller sång från sin bästa vän kan vara tusen gånger mer omtyckt än någon annan typ av överraskning. Om du vill försöka dig på andra typer av uppträdanden kommer din vän säkert att uppskatta även detta. Kom bara ihåg att det här är hennes dag, inte din.

Uppskattade överraskningar

Små överraskningar som förgyller bröllopsdagen ytterligare är enormt uppskattat, kanske inte minst om det kommer från bästa vännen. Dekorera bröllopsparets rum för bröllopsnatten. Strö rosenblad över sängen, tänd upp romantiska ljus strax innan brudparet anländer och lägg en flaska champagne på kylning.

Föreviga bröllopet genom att fotografera allt. Gör ett fotoalbum med de bästa bilderna och ge det som en överraskning i efterhand. För att göra albumet mer personligt kan du skriva små hälsningar som du samlar ihop från utvalda gäster under bröllopet. Dekorera albumet med passande klistermärken etc. En variant är att filma hela bröllopet och sedan klippa filmen och lägga in passande musik. Här kan du filma gästerna (inklusive dig själv) när de lämnar sina personliga hälsningar direkt i kameran.

Bröllopspresenten

Om du vill ge brudparet något mer personligt än en av de hundra brödrostar de ändå kommer att få, kan en present i form av en upplevelse vara väldigt uppskattat. Hoppa fallskärm, rida islandshästar, forsränning eller en romantiskt spaweekend; det viktigaste är att upplevelsen är något som både brud och brudgum verkligen vill vara med om. Fundera på om paret har något speciellt gemensamt intresse eller kanske en dröm som de alltid velat uppleva. I övrigt är det egentligen bara din budget och fantasi som sätter gränserna.