BröllopsGuiden

Tina BröllopsGuiden

« Maj 2021 »
TI ON TO FR
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

POSTAT 2010-11-19 14:07:23

Fördelning av budgeten

Här är en riktlinje hur fördelningen på er budget kan se ut, originalet kommer från USA.

 

Jag har dock försvenskat den något.

 

 

48% Bröllopsmiddagen/festen (mat, dryck mm)

13% Fotograf (stillbild och video)

8% Ringar

6% Blommor

6% Klänning

4% Bröllopsmiddagens/festens musik

4% Brudgummens klädsel

2% Hår & makeup

2% Trycksaker

2% Vigselmusik

2% Bröllopstårta

2% Transporter

1% Gåvor/presenterPOSTAT 2010-11-19 14:02:55

Ang. Budgeten

Innan ni hinner för långt in i planeringen är det bra att sätta sig ned med sin blivande och diskutera hur mycket pengar ni är beredda att lägga på ert bröllop. Det kan annars bli stora slitningar mellan er pga. att ni kanske vill lägga olika mycket pengar på bröllopet.

 

Ni kommer först och främst behöva ett bra system för att hålla reda på alla era kostnader och ett bra verktyg för det finns här på BröllopsGuidens sida.

 

När ni har satt en budget är det viktigt att ni håller er till den, självklart kommer det att komma oförutsedda utgifter men det skall max överstiga budgeten med 10 procent. Absolut inte en krona mer.

 

Det finns nog lika många olika lösningar på det ekonomiska när det gäller bröllopet som det finns bröllopsbudgetar. Många brudpar står själva för alla kostnader men det finns också varianter som att bara brudens föräldrar betalar bröllopet, brudgummens föräldrar står för allt eller brudparet och bådas föräldrar delar på samtliga kostnader eller att man får bidrag lite här och därifrån t.ex. mormor och farmor, mostrar mm.

 

Om ni får bidrag av era nära och kära till bröllopets kostnader är det viktigt att de får känna sig delaktig i bröllopsplaneringen men glöm aldrig att det är er stora dag och inte någon annans.

 

Är ni osäkra på om ni kommer att få någon hjälp t.ex. av era föräldrar så kan det vara en bra idé att bjuda in föräldrarna på en middag och diskutera igenom om de är intresserade och har möjlighet till att bidra till bröllopets kostnader. Detta underlättar även när ni skall sätta er budget. Ibland talar föräldrarna om på ett tidigt stadium att de vill bidra men inte bestämt med hur mycket pengar och ibland talar det om hur mycket pengar med en gång. 

 

Det finns också många föräldrar som inte har den ekonomiska möjligheten att ge något bidrag alls men de vill gärna hjälpa till att göra andra saker som t.ex. sy brudklänningen.

 

Var beredd på att ert drömbröllop kan överstiga er budget och det är då viktigt att prioritera det som känns viktigast istället för att fokusera på kostnaderna. För att få igenom det man verkligen vill så bör man vara absolut överrens på vad som verkligen gäller.

 

Tänk ut vad som är de två eller tre viktigaste punkterna när det gäller ert bröllop. Kom ihåg att allt inte kan vara lika viktigt, ni måste sätta något längs upp på listan. Hamnar ni i en diskussion eller i ett bråk ang. någon speciell post i budgeten  gå då tillbaka till prioriteringen och se om de tillhör de två eller tre översta sakerna på listan.

 

Delar ni på bröllopskostnaderna med t.ex. era föräldrar är det bra att dela upp kostnaderna på ett ganska så tidigt stadium. Oftast känner sig samtliga parter som deltar mycket drygare när det vet så mycket som möjligt om t.ex. budgeten.

 

Behöver ni ta ett lån på banken för att kunna genomföra ert bröllop, ta då inte ett större lån än vad ni klarar av att betala tillbaka på ett år. Det är inte roligt att sätta sig i skulder för ett bröllop, det är då bättre att vänta med giftermålet något år. Älskar man vandra tillräckligt mycket så kan bröllopet vänta, tänk vad skönt att slippa det eventuella lånet!

 

Öppna ett speciellt bröllopskonto, det är då mycket enklare att hålla reda på alla kostnader och var noga med att bokföra samtliga kostnader och då menar jag samtliga kostnader, även toalettpappret. POSTAT 2010-11-19 13:57:10

Förlovningsfest

Under de senaste åren har det blivit mer vanligt i Sverige att ordna en fest när man har förlovat sig. Naturligtvis är det inget måste att ha en förlovningsfest men många par tycker det är roligt och det är ett fantastiskt tillfälle att låta familj och vänner att träffas.

 

Förlovningsfesten kan ordnas på flera olika sätt, antingen gör ni det väldigt enkelt och bjuder på fika och talar om den trevliga nyheten eller så bjuder ni in till en grillfest med mat och dryck.

 

Vill ni göra det lite mer traditionellt a là USA så bjuder brudens föräldrar in till en trevlig middag med tillhörande dans och fest. Någon gång under middagen talar brudens far om att hans dotter har förlovat sig och föreslår en skål för det blivande brudparet.

 

Det varierar lite när förlovningsfesten brukar gå av stapeln men om man tänker gifta sig inom ett år efter förlovningsdatumet är det bra om festen äger rum senast sex månader innan bröllopet annars blir det för nära möhippan/svensexan och bröllopet. De inbjudna gästerna kan då uppleva att de blir mycket presenter som skall köpas till det blivande brudparet.

 

När det gäller presenter finns det inget krav på att man behöver ge någon gåva till paret. Det finns dock ett antal personer i parets omgivning som brukar vilja ge något ändå som t.ex. familjemedlemmar och nära vänner. Det blivande brudparet bör inte förvänta sig några presenter och presenterna bör inte öppnas på förlovningsfesten.

 

Om de blivande brudparet inte kommer från samma stad så kan man ordna flera fester om man känner för det. Det kan ju bli svårt för vissa inbjudna gäster kanske att komma på festen om de bor långt ifrån. Ett förslag är att en fest ordnas i brudens födelsestad, en i brudgummens födelsestad och kanske ytterligare en fest i den stad brudparet bor i.

 

Tänk noga igenom vilka ni vill bjuda på en eventuell förlovningsfest, de gäster som blir bjudna på förlovningsfesten är nästan ett måste att bjuda till bröllopet. Om det är svårt att veta vilka som skall bjudas till bröllopet är det säkrast att bjuda endast familj och väldigt nära vänner på förlovningsfesten.

 

När samtliga gäster har kommit eller senast omkring en timme efter utsatt tid kan det var bra att hälsa alla gäster välkomna. Antingen gör paret de själv eller så gör brudens far eller någon annan nära familj/vän det och utbringar en skål för det blivande brudparet.

Några dager efter festen eller senast omkring en vecka efter festen kan det vara en trevlig gest att antingen ringa personligen och tacka gästernaPOSTAT 2010-11-19 13:30:34

Typ av bröllop

När man väl har förlovat sig eller blivit friad till är det dags att börja fundera på vilken typ av bröllop man vill ha.

 

Enkelt och litet

Ni ringer upp de gäster ni vill bjuda och bjuder in dem till bröllopet. Vigseln kan äga rum i er trädgård där ni även har bröllopsfesten efteråt. Nära och kära kan hjälpa till att laga maten och musiken spelas upp från stereon. Gästens klädsel: Festfin. 

Traditionellt

Inbjudningarna kan ni göra själv med hjälp av datorn. Ni har en kyrklig vigsel och har bröllopsfesten på en festvåning. Maten ingår i festvåningen och ni kan hyra in en DJ som spelar musik under kvällen. Gästens klädsel: Kavaj.

 

Högtidligt

Era trycksaker beställer ni hos någon korttillverkare. Vigseln äger rum i en gammal kyrka och bröllopsmiddagen med tillhörande fest äger rum på ett slott. Maten ingår i slottet. När dansen börjar spelar ett storband. Gästens klädsel: Frack.

 

Ofta vid bröllopsplaneringar brukar det vara bruden som planerar det mesta och ibland till och med tar över en aning. Det kan också ofta vara så att brudgummen inte bryr sig speciellt mycket om själva planeringen. Det är dock viktigt att båda parter tar del i bröllopsplaneringen och att båda är lyhörda på den andres önskemål. Det är annars lätt att den ena parten kan känna sig som en gäst på sitt egna bröllop.

 

Tänk noga igenom på varsitt håll till att börja med hur ni villa ha ert bröllop och avsätt sedan tid och berätta för varandra hur ert drömbröllop ser ut. När båda har sagt sitt låter ni det smälta in hos den andre och funderar själv på vilka bitar ni gärna går med på och de bitar ni inte alls kan tänka er. Ta därefter ett nytt möte och gå igenom ytterligare en gång hur ni vill ha bröllopet med er blivandes önskemål.

 

Har ni däremot samma önskemål när det gäller bröllopet är det bara att gå vidare till nästa steg.POSTAT 2010-11-19 13:26:22

Frieri

Fria är en stor händelse vare sig det är mannen eller kvinnan som ställer den stora frågan till sin partner.

 

I februari och augusti 2009 blev det nog förlovningsrus i Sverige, då tillkännagavs det att de två kvinnliga kungabarnen skulle gifta sig under 2010. Först ut var det kronprinsessan Viktoria och Daniel Westling som förlovade sig och den 11 augusti var det prinsessan Madeleine och Jonas Bergström tur att meddela förlovning.

 

Kronprinsessan och Daniel gifte sig den 19 juni 2010 och prinsessan Madeleine och Jonas Bergström bröllopsdatum offentliggjordes aldrig men det var meningen att deras bröllop skulle äga rum efter kronprinsessan och prins Daniels bröllop.

 

Daniel friade utom hus till sin kronprinsessa en solig härlig dag på Drottningholm när isen knarrade och stämningen var fantastisk.

 

Fredagen den 12 juni 2009, en vacker kväll intill Villa San Michele som ligger på Capri friade Jonas till sin prinsessa.

 

Att fria är att föreslå ett äktenskap, vanligast är att ställa frågan Vill du gifta dig med mig? Att acceptera ett frieri betraktas som en förlovning och följs av att man byter förlovningsringar med varandra. Det är vanligast att mannen i ett heterosexuellt förhållande ställer frågan men det går att kringgå den ordning. På skottdagen som sker var fjärde år är den dag då kvinnor kan fria till sina män.

 

Det finns lika många olika sätt att fria på som det finns män/kvinnor som friar. Idag gifter man sig av kärlek till varandra och det är en förutsättning för att äktenskapet skall bli bra och hålla men förr i tiden var det ingen självklar sak. Både i överklassen och borgarklassen anhöll mannen om flickans hand hos hennes far.

 

Det händer till och med idag att mannen anhåller om kvinnans hand hos hennes far men då av romantiska skäl.POSTAT 2010-11-19 13:13:48

Förlovning

Planerar du/ni er att förlova er?

 

Förlovningen i sig är egentligen ett frieri, man för lovar sig (förlovar) till sin partner. Många par i Sverige idag har varit förlovade många år innan de bestämmer sig för att ta det stora steget att gifta sig med varandra. Det händer att par förlova sig utan att gifta sig, likaså förekommer det sig att man gifter sig utan någon förlovning äger rum (så gjorde mina föräldrar).

 

Förlovning har aldrig varit rättsligt bindande, till skillnad från trolovningen. Trolovning var en rättsligt bindande överenskommelse av en parrelation, lika bindande som den kyrkliga vigseln, även om det inte innebar att äktenskapet var ingånget. Man lovade genom trolovningen varandra trohet men började inte sammanleva i och med trolovningen, trolovning kunde ingås redan i barnaåren. Trolovning ingicks i regel genom en uppgörelse från föräldrarnas sida.

 

Numera förekommer inte trolovning i rättslig mening, då det avskaffades 1915.

 

När och om du/ni funderar på att förlova er, gör något minnesvärt av stunden. Många par förlovar sig på utlandssemestern eller någon annan högtid så som midsommar eller nyår. Andra par ställer till med en förlovningsfest med mat och dryck medans några par är helt för sig själva och går ut och äter en romantisk middag.

 

Något som kan vara bra att tänka på när ni köper förlovningsringar, speciellt om ni tänker vara förlovade flera år innan ni gifter er är att förlovningsring och vigselring matchar varandra.

 

Enligt svensk tradition brukar förlovningsringen vara slät och i rött guld, bredden på ringen brukar variera. Paret bär varsin förlovningsring med sin partners namn och förlovniggsdatumet ingraverat, det är dock inget krav eller måste att bära förlovningsringar. Däremot börjar det bli mer och mer vanligt att kvinnans ring har stenar eller mönster. Något vi har importerat från bl.a. USA är ringen med en ensam stor sten en så kallad solitär, stenen är oftast en diamant och av bättre kvalité.POSTAT 2010-11-19 13:06:44

Mitt bröllop 2004

Så som många andra brudpar börjar sin berättelse börjar vi även vår.

 

DET VAR HELT UNDERBART!!!

 

Den första frågan vi ställde oss när vi väl hade bestämt oss att gifta oss den 21 augusti 2004 var hur så många som möjligt skulle kunna vara med på den stora dagen. Vi ville att vilka vi är och vad vi gillar skulle prägla bröllopet. Vi ville också njuta av bröllopet så länge som möjligt. Det fick helt enkelt bli ett tre dagars bröllop.

 

Vi började med att skicka ut en egengjord inbjudan till 97 personer som vi betraktar som nära och kära, där vi bjöd in till ett tre dagars bröllop.

 

Fredag: Grillfest

Grillfesten hölls vid vandrarhemmet Lilla Tyresö. Tinas syster Marie och Martins bror Ulrik var utsedda till värdpar, gästerna drack öl och åt grillad fläskkarré med potatispaté samt sallad och bröd under glad och förväntansfylld stämning.

 

Under kvällen hade brudparet anordnat en tävlig som hette ”Återskapa ett bröllop”. Tävlingen gick ut på att varje lag skulle lösa fyra olika uppgifter, lagen hade fått en påse som innehöll massor av grejor.

Följande uppgifter skulle lösas;

Inbjudan, för att gå vidare skulle följande finnas med: När?, Var? Hur?, Klädkod? Man fick inte använda riktiga namn på t ex stad, kyrka och klädkod

Drink, för att gå vidare skulle följande finnas med: Namn och dekorationer. Man fick inte ge ett namn på drinken som redan finns t ex Gin & Tonic.

Brudbukett, för att gå vidare skulle följande finnas med, namn på buketten och blommorna. Man fick inte ta namn som redan fanns.

Text, skriv om texten till melodin Främling, för att vinna hela tävlingen skulle följande finnas med; namn på låt och textförfattare. Låten fick inte heta Främling.

 

Efter tävlingen var det prisutdelning. Priserna var varierande men de var bröllopsrelaterade och det var mycket med hjärtan på.

 

Lördag: Bröllop

På själva bröllopsdagen arbetades det febrilt ända in i det sista. Gästerna serverades både frukost och lunch vid vandrarhemmet. En del av gästerna gick den en timma långa tipspromenad som handlade om brudparet.

 

Omkring 30 minuter innan vigseln började de underbart vackra gästerna anlända till kyrkan som ligger alldeles bredvid vandrarhemmet. Klänningarna skimrade och kostymerna glänste i solen.

 

Det var en fantastisk känsla för brudparet att se alla dessa uppklädda vänner i den vackra kyrkan från 30-talet.

 

De 70 gästerna fick ett specialdesignat vigselprogram som delades ut utanför kyrkan av brudens bror.

Vigselakten inleddes med ingångsmarschen Jesu bleibet meine Freude av J.S Bach samt följet som bestod av brudgummen, bruden och tärnorna Veve och Elin.

 

Brudens klänning var en underbar skapelse i gräddvitt, hon hade tillsammans med vännen Maria designat den och Kirsi Lagebro sydde upp den. Brudgummen var stilig i mörkgrå frockcoat med djupröd väst och kravatt.

 

Tärnorna bar klänningar i vackert djuprött skimrande tyg, designade av bruden och även dessa uppsydda av Kirsi Lagebro.

 

Efter en sådan pampig ingång där Tina stannade vid sin mamma för att ta en ros ur brudbuketten och ge henne var inte ett öga torrt. Vid utgångsmarschen upprepades procedur fast nu fick brudgummens mamma en ros. Parets budskap under vigseln att det de ville skulle stå i centrum kom verkligen fram: Kärleken till varandra.

 

Vigseln innehöll solosång av Pernilla Nilsson som har en fantastisk röst, löften och vigseltal hölls av präst Anders Sundquist som även har döpt och konfirmerat bruden.

 

Vigselringen har Juvelen i Västerås gjort och designat.

 

När vigseln var över och gästerna hade gått ut ur kyrkan delade brudgummens brors barn ut rosenblad till alla gäster. De kom väl till pass när brudparet kom ut på kyrktrappen då de skulle firas för första gången som Herr och Fru. Det kastades rosenblad, kramades och hurrades.

 

Under tiden som brudföljet fotograferades, tog gästerna den korta promenaden upp till bygdegården som ligger i anslutning till kyrkan och vandrarhemmet. Vid bygdegården fick gästerna champagne och tilltugg som bestod av italienska minibiffar och minipajer med saffransräkor.

 

Eftersom alla gäster hade presenterats för varandra på grillfesten blev det inga pinsamma tystnader utan fest och skratt kunde råda från första början.

 

När brudparet anslöt sig till alla glada gäster utbringades det brudskål och det hurrades igen. Toastmasterparet Ulrik och Marie välkomnade gästerna in till middagen, gästerna gick in och satte sig till bords. Lokalen var dekorerad enligt temat hjärtan. Väggarna var draperade i gräddvita tyger med sprayade djupröda hjärtan, i fönstren hängde ljuslyktor som Tina hade målat djupröda. Borden, ett stort i E-form, var dekorerade med vita linnedukar, murgröna, djupröda rosenknoppar och levande ljus.

 

Varje kuvert var smyckat med ett special designat festprogram med handmålat djuprött glittrigt hjärta samt placeringskort.

 

När gästerna satt till bords uppenbarade sig brudparet, Tina och Martin tog plats vid sina hedersplatser.

 

Tre rätter serverades, som speglade parets favoriträtter fisk till förrätt, oxfilé till huvudrätt och sorbet till dessert. Talen avlöste varandra och alla sjöng sånger ur festprogrammet.

 

Alla gäster målade en gemensam tavla och även barnen målade en tavla som brudparet fick som minne från denna fantastiska dag. Dessa tavlor hänger nu i brudparets hem.

 

Kaffe och avec serverades av servitriserna. Servitriserna med Denise i spetsen gjorde ett fantastiskt jobb. Bröllopstårtan i 4 våningar skars upp, då Tina och Martins föräldrar har varit gifta i 40 år vardera + att Martins bror Ulrik varit gift i 10 år gjorde brudparet en liten kupp. Precis när Tina och Martin skulle till och skära i tårtan av bröt de och ropade upp de övriga jubilarerna så skar alla samtidigt.

 

Under tiden alla gäster åt tårta och drack kaffe höll Veve och hennes man i en auktion. Veve hade12 tavlor som såldes till högstbjudande, på baksidan stod det månad och en grej de skulle göra för brudparet den specifika månaden det kommande året.

 

Vid 22:00 spelade KärleksOrkestern upp till vals, kamerorna började blixtra och Tina och Martin närmade sig varandra och precis när de skulle till och dansa bröt de igen. Brudparet bytte ut valsen till att berätta hur det träffades istället, då det har varit hemligt under sex år.

 

När brudparet var klar med sin berättelse öppnades baren och dansen var i full gång. När bandet gjorde en paus samlades alla gäster utanför bygdegården och ett fantastiskt fyrverkeri med 178 bomber fyrades av. Ett riktigt krutpaket med mängder av vackra och överraskande effekter. Allt från silversolar till mäktiga konstbomber med stora paraplyeffekter.

 

Det var svårt att föreställa sig att det bara gått åtta timmar sedan vigseln hade ägt rum.

 

Festen blev så lyckad att brudparet hade svårt att slita sig ifrån den – klockan halv två tog de dock sitt förnuft till fånga och beställde en taxi för att åka vidare till sin bröllopsnatt. Gästerna festade vidare fram till småtimmarna med ett avbrott då det serverades tacopaj och öl.

 

Söndag: Frunch

Frunchen hölls vid vandrarhemmet Lilla Tyresö. Brudparets mammor tog på sig rollen som värdinnor, gästerna åt äggröra, bacon, fil med flingor, vofflor med grädde och sylt, juice, te, kaffe, bröd, pålägg mm. under god aptit.

 

När alla gäster hade ätit klart tog Tina och Martin plats vid presentbordet. De öppnade present efter present, brudparet fick b la. en symaskin, köttkvarn, pengar, tallrikar, Sänglampor, sängkläder, champagne, vinglas, snapsglas, ”is”glas och mycket, mycket mera.

 

Efter presentöppningen bröt gästerna upp och åkte kors och tvärs över hela Sverige för att ta sig hem.

 

Snipp snapp slut så var sagobröllopet slut.POSTAT 2010-11-19 12:50:58

Personligt om mig

Jag heter Tina Gustafsson och föddes i juli 1970 och är uppvuxen i Timrå men bor idag i Stockholm tillsammans med sin man Martin.

 

Jag föddes med en sjukdom som heter Artro – led, Gryphos – böjd, Multiplex – många, Congenita – medfödd, det förkortas AMC. Detta betyder flera medfödda böjda och stela leder. Sjukdomen är ett syndrom, det vill säga, en samling av symtomer, som det finns ca 200 olika typer av, av dessa är det ca en tredje del som är ärftliga. Orsaken till AMC kan vara flera, en orsak kan vara att det har funnits för liten plats i livmodern, en annan orsak kan vara bristande muskeltillväxt. Det är ytterst sällan att AMC är progressiv (fortskridande). Min typ typ är varken ärftlig eller progressiv.

 

2001 började jag arbetat med personlig assistans och 2003 fick jag en heltids tjänst på assistansbolaget Personal Care i Stockholm AB som arbetsledare. Innan det arbetade jag på Frösunda assistans där jag bland annat höll i utbildningar för personliga assistenter och funktionshindrade. Under 2008 köpte Frösunda assistans upp Personal Care.

 

I slutet av februari 2007 slutade jag på Personal Care. Jag kände att det nu var dags att satsa 100% på mitt företag Tinovativ.

 

Jag driver två företag. I företaget Mitt Val har jag mina personliga assistenter anställda och i företaget Tinovativ arbetar jag med allt som jag tycker är intressant och roligt. Det går till exempel att anlita mig som föredragshållare, bröllopskoordinator eller köpa min konst. Från den 23 november 2009 ha arbeta åt BröllopsGuiden vid behov och från den 15 november 2010 jobbar jag heltid och sitter på kontoret. Jag kommer att ha lite blandade arbetsuppgifter, allt ifrån att svara på era frågor till att organisera reportagejobbb samt ansvara över facebook sidan.

 

När det gäller det teoretiska har jag bl a. utbildat mig till programledare vid SVT 1995, två år efter utbildningen började jag arbeta på Strix television med program som Efterlyst, Folkhemmet och Robinson.FÖRSTA SIDAN   < 7 8