BröllopsGuiden

Bröllopsinspiration

« Oktober 2020 »
TI ON TO FR
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

POSTAT 2013-03-20 13:32:36

Bröllop: Kronprins Gustav III och Sofia Magdalena av Danmark

Kronprins Gustav III och Sofia Magdalena av Danmark vigdes i Stockholms slott den 4 november 1766. Giftermålet hade planerats sedan bröllopsparets tidiga barndom så paret hade varit medvetna om detta under hela sin uppväxt. 

Inför bröllopet beställde kronprins Gustav III kläder från Frankrike. Kronprinsen sägs ha varit väl medveten om senaste modet och såg till att kläderna han beställde hängde med i de senaste modesvängarna. På kronprinsens beställningslista stod det; "rock, väst och byxor av rikt tyg, täckt med guldbroderi och tillräckligt magnifik för att kunna bäras vid ett offentligt framträdande eller dagen efter ett bröllop." 

Sofia Magdalenas brudklänning var av silverbrokad (silverbroderi), bestående av ett korsetterat liv som snörades i ryggen, en kjol som hölls ut av en styvkjortel (underkjol) samt ett tre meter långt släp. Att klänningen hade en styvkjortel innebar att man kunde vila armbåge och underarm på kjolen. Skräddaren bakom Sofia Magdalenas bröllopsklänning (samt de flesta andra klänningar hon ägde) hette Adam Ströwer. Det gick åt 25 meter silverbrokad till klänningen, vilket inhandlades från Hamburg. 

Eftersom Sofia Magdalena kom från Danmark så ingick i bröllopsförberedelserna att hon skulle få lektioner i svenska och informeras om ceremonier, klädsel och dagligt liv i det svenska hovet. Innan Sofia Magdalena kom till Svergie inför bröllopet hade hon och kronprins Gustav III aldrig träffats. De kunde bara ana hur den ena och andra såg ut genom porträttmålningar som skickats mellan de danska och svenska hoven. 

Inför bröllopsnatten hade man åt bruden förberett; ett brudtäcke med sticksömsbroderi och tillhörande spetsgarnerade linnelakan och örngott samt en bäddjacka underfodrad med blått siden med samma sorts broderi som täcket. Sofia Magdalena skulle inför bröllopsnatten kläs i spetsar. En mantilla, halsduk, nattmössa, manschetter samt ett hårband. En fin dam skulle vara klädd väl om natten.

På bröllopsdagen togs Sofia Magdalena emot av kronprins Gustav III på slottstrappan i Västra valvet som ledde sin brud först till drottningens rum och sedan till kungens rum, detta samtidigt som 256 kanonskott avlossades. Efter det åt brudparet middag i stillhet tills det blev dags för dem att i respektive rum byta om för vigselakten. 

I tidningen skrevs det om hur kronprins Gustav III var klädd i en rikt guldbroderad dräkt och Sofia Magdalena var rikt utmyckad av juveler och iklädd en klänning av silvertyg med släp. 

Efter påklädningen togs brudgummen till kungens rum och bruden till drottningens rum. Sedan tågade kronprins Gustav III åtföljd av kungen och sina två bröder för att ledsaga bruden till slottskyrkan där vigselakten ägde rum.

Vigselakten följdes av supé i Rikssalen till musik av hovkapellet. Det skålades och firades. Traditionen med fackeldans utfördes också här liksom på Gustav II Adolf och Maria Eleonoras bröllop. Under dansen bar rådsherrarna, hovmarskalken och överstemarskalken brinnande vaxljus i händerna.

Efter dansen var det dags för den sista fasen av bröllopsceremonin, nämligen "sängledningen". Sofia Magdalena leddes till sin sängkammare av sin svärmor, svägerska och resten av hela skaran av uppvaktande damer. I sängkammaren kläddes hon av och gjordes i ordning inför bröllopsnatten. Sedan skulle Sofia Magdalena krypa ned under sitt medhavda spetsprydda vita täcke och invänta sin make. Kronprins Gustav III hade under tiden klätts i sin nyinskaffade franska nattrock, sin nattmössa och sina halvtofflor. Kungen, bröderna och de uppvaktande kavaljererna följde honom sedan till prinsessans rum. Så lämnades de nygifta ensamma, dörren bakom dem stängdes och så slog klockan i Storkyrkan tre slag. 

Bild på bröllopsdräkt tillhörande kronprins Gustav III. Sydd av ett pärlemorskimmrande silvertyg med broderier av blå metallfolie, guldpaljetter och guldtråd. 

Bilden är tagen från Livrustkammaren och Skoklosters slott med stiftelsen Hallwylska museet. Länk till bilden: http://emuseumplus.lsh.se/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=literature&objectId=56578&viewType=detailView