BröllopsGuiden

Anna BröllopsGuiden

« Juli 2020 »
TI ON TO FR
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

POSTAT 2007-09-15 13:37:03

Tips till en "sedesam" brud

Nu har det som väntat kommit lite arga reaktioner på temat Axelbandslös brudklänning i kyrkan som Camilla Thulin sa ett och annat om och där jag själv höll med även om hennes formuleringar spetsade till det hela. Det är ju bra att det finns olika uppfattningar i frågan!

Hur kan man då tycka att en klänning är "porrig" bara för att den är axelbar? Det hänger säkerligen ihop med den regel (om än gammaldags), eller om man så vill tradition kopplat till kyrkan, som säger att man inte ska ha bara axlar i kyrkan. Urringat och annat "naket" går också bort förstås! Detta gäller hela församlingen, även gästerna alltså. I respekt för Gud och kyrkorummet, helt enkelt. Underförstått är det en sexuell signal att visa naken hud, antar jag. (Axlar verkar vara något speciellt i sammanhanget) En helt annan sak blir det alltså om man inte gifter sig i kyrkan. Vill man skyla axlarna och bara armar kan man använda en sjal eller liten jacka under den kyrkliga ceremonien.

Jag säger inte att vad som är rätt eller fel, men alla etikettsregler är ju bra att känna till så man vet vad man bryter emot om man gör annorlunda. Detta att man förväntas vara påklädd i kyrkan är inget unikt för Sverige eller svenska kyrkan, så är det överallt, även om det kanske finns undantag, jag känner inte till allt. Men som vi alla vet är det helt ok. att gifta sig i vilken klänning man vill, ingen stoppar bruden i kyrkan, eller någon annan heller för den delen, bara för att klänningen inte uppfyller alla etikettskrav. Det är ju också så att regler och traditioner luckras upp och bleknar och det gäller ju även i religiösa sammanhang. 

Fast glöm inte att ha respekt för kyrkorummet oavsett vilken tro du personligen har!

anna lundgren