Logo

Mode & Styling

Blomsterspråket

TEXT ANNA WALLQVIST, SOFIA SANDIN

Blomsterspråket

För hundra år sedan var blomsterspråket en stor del av vardagen. Det var mycket viktigt att veta vad blommorna uttryckte och betydde som man gav bort. Många ungdomar tog hjälp av blommornas språk när de inte hade modet att uttrycka sina känslor i ord.
Brudbukett Det var även ett perfekt sätt att undgå skvallerspridning i byn, ingen kunde ju höra något om man gav en tyst liten blomma. Det var alltså till mycket stor hjälp och det var lika viktigt att kunna som vett och etikett.

Symbolik
Än i dag tyder vi blommorna som vi ger varandra. Ger du bort en stor gul solros är det ett tecken på din blinda kärlek och beundran. Den klassiska röda rosen känns ju trevligare att få än en vit lilja kan många tycka. Den röda rosen symboliserar kärleken och paradiset medan den vita liljan förknippas med död och begravning, men den vita färgen står för renheten, oskulden och kyskheten.

Bröllop & brudbuketter
I kombination med bröllop symboliserar det vita det gamla livets död och det nya livets födelse. Rosengården symboliserar paradiset och det är där det mystiska bröllopet utspelar sig. Rosen är den kvinnliga gudens blomma.

Det var i mitten av 1800-talet som de första brudbuketterna kom, det var då i form av små rosor omslutna av sidenband och spetspapper. Enligt tradition har det varit vita blommor i brudbuketten men i dag är det mer färg och mix. Det är fortfarande rosor som säljer mest, det klassiska, kombinationen av olika färger är mer vågad. Det är "tillåtet" att kombinera alla möjliga färger. Bara fantasin sätter gränser.

Trender
Gällande årets (2007) brudbukettstrender så är de rundbundna, stilrena och mycket enkla buketterna fortfarande en stor trend, enligt blomsterhandeln Kaprifol i Stockholm.
- Ofta väljer bruden sin bukett efter att hon valt sin klänning, så då påverkas valet av bukett mycket beroende på vilken typ av klänning bruden valt, säger en florist på Kaprifol.
Brudbuketterna i Sverige är ofta små och enkla, om man jämför med USA, där deras buketter är väldigt stora och flådiga. Det skulle kunna vara en trend som kan tänkas komma in mer och mer här i Sverige.
Under sommaren 2007 var det mycket djärva och starka färger som dominerade i brudarnas val av buketter, de vågade sticka ut lite mer. Men om det var en tillfällighet eller en släng av en trend vågade floristen på Floristkompaniet inte svara på.
Den rena rosbuketten har kommit tillbaka mer och mer, samt vita kallor är en vanlig blomma som ofta används i bröllopssammanhang. I övrigt är det de klassiska, ljusa eller cremefärgade buketterna som är rundbundna med exempelvis ett band lindat runt skaftet, som dominerar, men även droppformade buketterna är ett vanligt alternativ. Troligt är att samma trender dominerar även under 2008.

(Källor: Brud och bröllopsboken, Floristhuset i Högdalen, J.C.Cooper "Symboler en uppslagsbok")

Färgernas betydelse

Ljusgul - tro och godhet
Gul - livets glädje
Mörkgul - svek och svartsjuka
Blå - sanning och trohet
Grön - glädje och jämlikhet
Orange - lyx och praktfullhet
Purpur - rättvisa och stolthet
Röd - kärlek och glädje
Mörkröd - saknad o längtan
Rosa - förälskelse o trohet
Lila - lycka o välgång
Violett - ålderdom och ödmjukhet
Vitt - renhet och kyskhet

Men den bästa kombinationen är en bukett med röda, vita och blå blommor för det är ett tecken på frieri!

Vad betyder antalet blommor?

1 - Du är allt för mig
2 - Jag vill resa bort med dig
3 - Jag vill ha en framtid med dig
4 - Jag ser upp till dig
5 - Jag gör allt för dig
6 - Jag tror inte på dina löften
7 - Jag älskar dig
8 - Jag är din intill döden
9 - Jag vill endast vara med dig
10 - Vill du gifta dig med mig?