Logo

Mode & Styling

Brudgummens klädstilar

Brudgummens kläder

Nuförtiden finns det flera olika variationer när det gäller bröllopskläder för en brudgum, och även för de manliga gästerna. På denna sida går vi igenom de vanligaste. Frack och kostym är dock mest förekommande.

Frack

Fracken är oftast svart eller mörkt midnattsblå med långa skört baktill och slag av siden på rocken. Frackens delar består av: Frackrock och frackbyxa. Vit pikéskjorta och vit väst. Skjortan har stärkt bröst, snibbkrage och enkla manschetter. Vit pikéfluga, hängslen, armhållare, manschettknappar och två bröstknappar. Vit näsduk, svarta strumpor och svarta skor. Frack är en kvällsklädsel och passar inte vid förmiddagsbröllop, då ska det istället vara mörk kostym.
Så här sätter du på dig en frack
Om det i inbjudan står "Högtidsdräkt" ska mannen bära frack, uniform eller folkdräkt i festversion. Kvinnan har elegant aftonklänning eller festversion av folkdräkt.

Jaquette

Den är ett alternativ till fracken. Jaquettens jacka är svart eller grå, byxorna grå och randiga. Västen, som är obligatorisk, är grå eller sämskinnsfärgad. Nedersta knappen ska lämnas oknäppt. Skjortan är vit och till den sidenslips i silvergrått eller annan passande färg eller en kravatt (typ av bred slips). Skorna är svarta i oxfordmodell - inte lika nätta som lackskor. För utomhusbruk används också grå hög hatt och vid behov gråa handskar.
Jaquetten är ett högtidsplagg som används dagtid på bröllop innan kl 15. Nuförtiden är det ok att fortsätta bära jaquette på kvällen när lunchen så småningom övergår till middag.

Kostym

Byxa och kavaj i samma material och färg, med eller utan väst, enkel- eller dubbelknäppt, med vit skjorta. Traditionellt gäller mörk omönstrad kostym i blått eller svart, absolut inte kritstrecksrandigt. Ljus kostym om det är den ljusa årstiden. I övrigt kan man bära kostym helt efter egen färg-, mönster- och materialsmak. Svarta tunna skor och mörka strumpor är självklara tillbehör.
Om det i inbjudan står "Kavaj" bärs kostym. Även ibland udda kavaj och byxor, med prydliga tillbehör. Damerna bär kort klänning, dräkt och ibland är ett par eleganta långbyxor acceptabelt. Aftonklänning, även lång, kan bäras när man vet att de manliga gästerna förväntas ha mörk kostym (vid eftermiddagsbröllop).

Bonjour

Denna långkavaj är ganska sällsynt i Sverige. Bonjouren är dubbelknäppt, livsskuren fram, har knälånga skört bak och sjalkrage. Plagget blev under 1800-talet högtidskostym för gemene man, men trängdes sedan ut av jaquetten. En aktuell typ av bonjour är den nu så populära frockcoaten.

Frockcoat

Frockcoat är också en långkavaj (modern version av kavaj) som är lite kortare än en bonjour. Kavajen har slag och finns i många olika färger. Till kavajen bär man alltid svarta byxor, svarta skor och strumpor, väst, vit skjort och en kravatt runt halsen.
Det är inte möjligt att bära en frockcoat om det på inbjudan står högtidsdräkt eller mörk kostym. Inte heller smoking eller kavaj kan ersättas av detta plagg.

Smoking

Färgerna på smokingen är svart, mörkt blå eller mycket mörkt grå. Kragen är av siden och med slag. Kavajen kan vara med eller utan bröstficka. Om det finns kan du i bröstfickan ha en näsduk synlig. Smokingskjortan har oftast ståkrage men finns också med liggande krage. Till detta en svart fluga samt gördel eller väst. Skorna ska vara svarta och det krävs inte lackskor. Till det ska du ha svarta tunna strumpor.
Smoking ska användas om det i inbjudan står "Liten högtidsdräkt", "Black tie", "Dinner jacket", "Tuxedo" eller "Cravatte noir". Den ersätter inte frack eller kostym. Smokingklädsel för kvinnor är aftonklänning.