Logo

Mode & Styling

Alla kroppstyper

Bröllopsklänningar
till de olika kroppstyperna

Bröllopsklänningar finns i många olika utföranden. Innan du väljer din bröllopsklänning är det bra att veta vilka olika skärningar som finns. Viktigt är att ta reda på vilken skärning sompassar din kroppstyp.

A-linje

Bröllopsklänning med en snål linje upptill och klocklinje nedtill, form som ett stort A. Liknar en empireklänning, men är istället skuren i midjan. A-linjen uppstod hos Dior 1954-1956 för att sedan återkomma 1965-1967 samt i mitten av 1990-talet. Det sägs att Dior influerades av formen på Eiffeltornet.

Passar: De flesta kroppsformer.

(Bild från KiK)

Prinsess

Prinsesskärning, som liknar a-linjen, är åtsittande med bystsömmar som fortsätter ner en bit över kjolen och ger en slank linje över magen. Ofta en flik fram på bröllopsklänningen som pekar rakt ner, som ett V. Livet kan också vara avskuret vid midjan. Prinsessmidjan gör att du ser längre ut. Prinsesskärningen uppfanns av Parisskräddaren Charles Frederick Worth för danskfödda prinsessan Alexandra 1863.

Passar: De flesta kroppsformer.

(Bild från Aspera)

Empire

Empire sitter tight över bysten och har en rakt utställd kjol som är skuren under bysten. Passar bra för en brud med mycket former, men är även smickrande för de flesta kroppsformer.

Passar: Brud med bred midja.
Passar ej: Brud med stor byst, platt mage och stora höfter (timglasfigur).

(Bild från Sincerity Bridal)

Sheath

En smal, slank modell som följer din kropp. Bröllopsklänningar med denna skärning är mest smickrande för de brudar som har smala höfter.

Passar: Brud med slank kroppsfigur.
Passar ej: Brud med platt byst, kort midja och päronform.

(Bild från Garamaj)

Sjöjungfru (Mermaid)

Denna modell är ganska lik "sheath" förutom att den är mer tight över höfterna. Ovanför eller precis under knäna vidgar den ut ner mot fötterna. Bra för den korta brudar som vill se längre ut, och för den som verkligen vill visa upp sin kropp.

Passar: Brud med slank kroppsfigur.
Passar ej: Brud med platt byst, kort midja och päronform.

(Bild från The House of Nicholas)

Ball gown (Askunge-looken)

Den mest traditionella skärningen som består av en tight överdel med en riktigt stor kjol. Modellen förtydligar midjan. Perfekt när du vill dölja dina päron-höfter.

Passar: Brud med stor byst, platt mage och stora höfter (timglasfigur).
Passar ej: Brud med kort midja och rundare kroppsform.

(Bild från Mori Lee)