Logo

Mode & Styling

Gör din egen brudbukett

Gör din egen brudbukett

Ett alternativ till de äkta blommorna kan vara konstblommor. Madeleine Ahlström arbetar som sjuksköterska men på sin fritid skapar hon vackra blomsterarrangemang av kaffefilter. Vi visar hur du gör denna vackra brudbukett. Skriv ut hela beskrivningen och mallar via länken nedan t.h.

Material du behöver till en brudbukett:

- 1 paket vita kaffefilter

- Floristtråd/Blomstertråd

- Floristtejp/Blomstertejp

- Vattenfärg (Akvarell på tub. Färger: Vit, Cadmium Yellow, Cadmium Red, Rose Madder)

- Platt pensel

- Rund pensel

- Grillpinne av bambu

- Dekorationsnålar

Gör så här:

1. Klipp ut ”bladen” från kaffefiltren (se mallar i beskrivningen du skriver ut via länken ovan t.h.).
2. Vira lite floristtejp runt ståltråden.
3. Ta blad 1 och trä pinnen emellan de två bladen och snurra fast det på pinnen. Tejpa fast bladet med floristtejpen. Tänk på att dra lite i tejpen när du fäster den, vaxet i tejpen aktiveras och den fastnar i sig själv. Ta blad 2 och gör samma sak som med blad 1.

4. På blad 3 kan du ta bort den svetsade kanten i botten, (det blir då mindre papper som skall lindas in och bladbotten blir inte så bulkig) du öppnar den så det ser ut som om det vore fyra blad, snurrar fast bladet runt dem andra och tejpar fast det.

5. På blad 4 kan du också ta bort svetskanten innan du öppnar upp den, den bildar fem blad som skall lindas runt dem andra, tänk på att få bladen så att dem täcker mellanrummen på den blivande blomman (bladen skall inte ligga ovanpå varandra utan läggas omlott på varje lager) och tejpa fast dem.

6. De tre separata bladen, blad 5-6 skall placeras jämt runt den blivande rosen och tejpas fast. Gör detta tre gånger med samma storlek på bladen. Nästa storlek på bladen, blad 7-8 lägger man till nio blad (vilket gör standardstorlek på rosen) eller upp till 80 blad för en riktigt stor och utslagen ros, det är fortfarande tre blad åtgången som gäller vid varje tejpning. Gör så många rosor som du behöver till din brudbukett eller blomarrangemang, det är viktigt om rosorna skall likna varandra färgmässigt.

7. När samtliga rosor är färdiga börja då öppna upp blomman genom att arbeta från de yttersta bladen till de innersta bladen genom att försiktigt dra nedåt och utåt i bladen. Detta kan behöva göras några gånger innan man känner sig nöjd. Öppna upp samtliga rosor innan nästa steg.

8. Tag fram vattenfärgerna och grundmålar rosorna. Grundfärgen består av vitt och väldigt lite av den färg de färdiga rosorna skall ha. Måla en ros åt gången. Börja med grundfärgen och använd den platta penseln, se till att alla bladen blir färgade - det är viktigt inför nästa steg. Blanda nu i lite av den färg rosorna skall ha med vattenfärgen, det får inte vara för kraftig från början, det är lättare att tillsätta mer färg om det skulle behövas. Ta den runda penseln och fyll den med färgvattnet och dra penseln på kanten av blombladen, ett i taget så att färgen sprider sig utmed blombladet, mitten av rosen brukar ha mer färg än dem yttersta bladen. Sista steget i färgläggningen av rosen, använd samma färg som du använde tidigare men i en mera koncentrerad form, färgen skall endast läggas på toppen av bladen. Måla så många rosor som möjligt åt gången, då kommer dem att likna varandra färgmässigt buketten eller arrangemanget skall monteras. OBS: Rosorna skall nu torka i ett dygn.

9. Tag grillpinnen och börja rulla bladens kanter utåt, det går bra att vika undan bladen ju närmare mitten du kommer av rosen. Vik sedan upp bladen. När detta är gjort på samtliga rosor, montera ihop blomarrangemanget. Om bladen hänger för mycket, tejpa då bladen igen genom att tejpa lite högre upp på bladen – de får då mera stöd. Beroende på vad rosorna skall användas till kan det behöva lindas tejp utmed hela pinnen.
Samtliga rosor är nu färdiga!

10. Dekorationsnålarna tejpas fast på ståltråden, tänk på att inte tejpa ända upp på nålen om den skall sticka upp ur brudbuketten. Nålar kan köpas färdiga eller göras själv av diverse material (hattnålar med pärlor och kristaller som matchar arrangemanget).

11. Sätt ihop rosorna till ett blomarrangemang, i detta fall en brudbukett.

12. Stick ned dekorationsnålar lite varstans i brudbuketten.

13. Tejpa ihop brudbuketten. Klart!

Fakta:

Av ett paket kaffefilter blir det 25 stycken rosor om du utnyttjar hela filtret genom att klippa ut de enskilda bladen (5-6, 7-8) efter att du klippt ut de fyra grundbladen.
OBS! Floristtejpen skall förvaras i kylen när man inte använder den annars torkar den och blir svårare att hantera.

Tips på inköpsställen:

Tand Fondant / www.tantfondant.se: Floristtejp, floristtråd.
My Perfect Day / www.myperfectday.se: Dekorationsnålar.
Panduro / www.pandurohobby.se: Blomstertejp, blomstertråd.
Färgad kokosfiber finns att köpa i blomsterhandeln.