BröllopsGuiden
FOTO MARK ZAMORA / UNSPLASH

Klädkod för brudpar & gäster på bröllop

Att vara rätt klädd vid bröllop idag handlar mer om att känna sig bekväm än att det ställs krav från omgivningen. Självklart ska man som gäst respektera brudparets eventuella klädkod på inbjudan.
Det finns dock vissa etikettsregler som kan vara bra att känna till och rätta sig efter. Vi beskriver här den traditionella bröllopsklädseln och ger råd om vad som kan vara lämpligt att bära beroende på vad som står på inbjudningskortet. Det finns två slags bröllop; förmiddagsbröllop och eftermiddagsbröllop.


FÖRMIDDAGSBRÖLLOP
äger rum före kl. 15.00 på dagen.

Brudgummen har vid förmiddagsbröllop två möjligheter att klä sig; Den eleganta, grå jacketten som liknar frackrocken och har grårandiga byxor och grå väst. Eller mörk kostym, mörkblå eller mörkgrå. För officerare finns även alternativet paraduniform.

Bruden kan välja lång eller kort elegant klänning när brudgummen bär jackett - om kort, gärna med hatt. Om brudgummen har mörk kostym har bruden en kort vacker klänning eller dräkt. Hatt går bra också här.


Gästerna vid förmiddagsbröllop bär, när det gäller kvinnor, kort klänning eller dräkt, ej urringat. Gärna hatt. Den manlige gästen bär jackett (när så påbjuds) eller mörk kostym.


EFTERMIDDAGSBRÖLLOP
äger rum efter kl. 15.00 på dagen.


Brudgummen har högtidsdräkt, d v s frack, uniform eller folkdräkt i festversion.

Bruden klär sig i lång vit klänning, helst ej baraxlad. Till kortärmad klänning passar långa vita handskar. Korta handskar till långärmad klänning. Har brudgummen folkdräkt har bruden också det.


Gästerna vid eftermiddagsbröllop klär sig, när det gäller damerna, i lång elegant aftonklänning. De manliga gästerna har högtidsdräkt.


KLÄDSEL PÅ INBJUDAN
Dagens bröllop är många gånger inte bundna till den äldre etiketten. Gästerna förväntas inte bära den traditionella bröllopsklädseln, även om brudparet är högtidsklädd. Istället betyder den klädsel som påbjuds på inbjudningskorten som följer:


Frack: Den mest formella klädseln. För män innebär det alltid frack. Viktigt är att flugan och västen är vita till fracken vid bröllop. Kvinnan bär lång elegant aftonklänning, här går bra med urringat. Gärna långa handskar till baraxlat. Festliga, glittriga tillbehör hör till.

Folkdräkt i festversion är användbar klädsel på alla stora kalas och bröllop där frack/högtidsdräkt påbjuds. Används av både damer och herrar.


Uniform kan bäras vid frack/högtidsklädsel.

Högtidsdräkt: Mannen bär frack, uniform eller folkdräkt i festversion. Kvinnan har elegant aftonklänning eller festversion av fokdräkt.


Ingen klädsel angiven (vid eftermiddagsbröllop) innebär egentligen frack, men den traditionen är inte känd bland alla idag, så här är det klokt att höra sig för hos värdparet om vad som är tänkt.

Kavaj: Den minst formella klädkoden. Traditionellt innebär det mörk kostym för män, men reglerna har luckrats upp. Ljus kostym är rätt om det är den ljusa årstiden. Även ibland udda kavaj och byxor, med prydliga tillbehör. Damerna bär kort klänning, dräkt och ibland är ett par eleganta långbyxor acceptabelt. Aftonklänning, även lång, kan bäras när man vet att de manliga gästerna förväntas ha mörk kostym (vid eftermiddagsbröllop).


Mörk kostym innebär alltid mörkblå, mörkgrå eller svart kostym med vit skjorta. Damerna bär elegantare kort eller vadlång klänning, eller ibland långklänning (vid eftermiddagsbröllop).

Smoking:Om "klädsel: smoking" står på inbjudan ska smoking användas, annars ej, den ersätter inte frack eller kostym. Mörkblå eller svart. På sensommaren går det bra med en vit smoking och svarta byxor. Smokingklädsel för kvinnor är aftonklänning, lång eller kort, baraxlad eller långärmad - men inte lika elegant som när männen bär frack.

Att tänka på

  • Det är brukligt att brudparets föräldrar klär sig på samma sätt som gästerna.
  • Om brudparet är högtidsklätt är det vanligt att även brudföljet är det, dvs, tärnor, marskalkar (best man) och brudnäbb. Korrekt etikett anses dock vara att brudföljet klär sig på samma sätt som gästerna - här finns alltså stor valfrihet. Tärnor klär sig inte i vitt - de får inte överglänsa bruden. Brudnäbben (barnen) har finkläder.
  • En regel för en kvinnlig gäst är att inte klä sig i vitt eller svart.
  • Det finns ett talesätt för damer vid klädsel "högtidsdräkt" som innebär "mycket nedtill och lite upptill".
  • Om bruden bär handskar ska vänster ringfinger på handsken sprättas upp så ringen kan sättas på.
  • Köp skorna en månad innan bröllopet så det finns tid att "gå in" dem.
  • Det är artigt att klä sig som står på inbjudan, bröllopet är brudparets viktigaste dag så ta hänsyn till deras önskemål.
  • Är du osäker vilken klädsel du ska välja - ring värdparet och fråga vad som passar.
  • Vill man att gästerna ska komma i "mörk kostym" är det bäst att skriva ut det på inbjudan.
  • Folkdräkt i festversion kan användas vid alla bröllop och stora kalas. Både av brudpar och gäster. Oberoende av vad som står på inbjudningskortet.

Kommentarer (31)

Cool
So informative. This is so useful!
local realtor 2023-02-08        Anmäl
Klädsel bröllop
Sommar kostym är det kostym i ljusa färger då?
Monja Wadegren 2021-07-05        Anmäl
Klädsel
Hej, på vår inbjudan till bröllop står det under klädsel : Formell, kan vi då ha mörk kostym respektive kort eller lång klänning?? Hälsningar : bröllopsgäster,
Inga-lill.juhlin 2018-03-16        Anmäl
Cremefärgad klänning
Jag ska gå på bröllop, tänker nog ha en creme färgad klänning, vad tycks?
Eva 2017-03-29        Anmäl
Mitt bröllop
När jag gifter mig ska gästerna få ha på sig vad de vill. Själv tänker jag ha på mig en gul klänning. På bröllop ska man ha solfärger. Det ger tur☀️
Luna 2016-05-30        Anmäl
BröllopRubrik
Min dotter är bjuden på bröllop i slovakien på Château Bela I midsommar. Dresskod coktailklänning. Hur skall hon tänka och var hittar hon klänningar?
Mona Westerberg 2016-05-04        Anmäl
mörk kostym
Hej, jag ska på bröllop i slutet av februari, klädkod är mörk kostym. bröllopet börjar kl 14, kan jag ha långklänning eller är det bara kort som gäller?
jennifer 2016-02-02        Anmäl
Korrigering
"Mörk kostym innebär alltid mörkblå eller mörkgrå kostym." Svart är minst lika korrekt som mörkblå och mörkgrå kostym vid klädkoden "Mörk kostym"
LoremIpsum 2015-09-10        Anmäl
Fluga
Hej. Är det någon som vet vad som menas med att det står " FLUGA" på klädkod. Ska på bröllop i Tyskland.
Tommy Bech 2015-08-04        Anmäl
Kostym
Om det står Kostym på inbjudan är det samma som mörk Kostym??
anna 2014-12-13        Anmäl
Vit/svartrandig klänning
Kan jag ha en vit klänning med svarta ränder som bröllopsgäst?
Namnannakarin 2014-10-09        Anmäl
Vit kavaj?
Hej. Min son ska gifta sig i oktober. Är det okej med vit kavaj och svarta byxor? Klädkoden är kavaj.
Bo Sjöberg 2014-09-09        Anmäl
Grå klänning på bröllop
Hej! Ska på bröllop i slutet av augusti o nu undrar jag om det är acceptabelt att komma i en knä lång blyertsgrå klänning ? Klädkoder för bröllopet är kostym !
J 2014-07-17        Anmäl
Hatt?
Jag ska på bröllop där det står kavaj och det är kl 13.00 dvs ett förmiddagsbröllop. Jag tänker ha hatt i kyrkan. Måste hatten tas av vid middagen eller ska den vara på hela kvällen?
Agneta 2014-05-30        Anmäl
vad gäller för uniformer?
vilka regler gäller för uniform? min fästman/sambo har stins som farfar och polis som pappa, själv är han brandman, är det okej att ha uniform, (sån med guldränder..) då?
malin 2014-05-26        Anmäl
Jacka till långklänning
Jag ska på bal i helgen och det ska vara dåligt väder. Vad har man för jacka/kappa till balklänningen?
Sara 2014-05-08        Anmäl
Mörk kostym
I texten för mörk kostym står det mörkgrå eller mörkblå, får man inte använda svart kostym då?
anonym 2014-04-21        Anmäl
Svar till Lena
Jag tycker nog att skorna borde vara beige, bruna, silver.
Dallas 2014-03-12        Anmäl
Vilken färg på skor
Jag ska på ett jubileum där jag ska ha en kornblå långklänning vilken färg ska jag då ha? Sen ska jag på ett bröllop och har då tänkt ha en annan mörkblå klänning och har samma problem då.
Lena 2014-03-04        Anmäl
Svar!
Många skriver frågor här och det är helt ok, men vill man ha snabbt svar är det bäst att ställa frågor i forumet där jag kollar varje dag. Här kommer i alla fall svar till några som ställt frågor här:\r\n- Kort klänning - det beror på klädkoden och vad som kan sägas vara passande. När det t ex står Högtidsdräkt på inbjudan är klädkoden frack och långklänning. Klädsel kavaj innebär dräkt eller kort klänning för kvinnor. Dock är det inte passande med kortkort utan knälång variant förväntas. \r\n- Svart kostym när klädsel valfri är angiven. Ja det går bra, även om man kan tänka sig att inbjudaren tänkt sig en lättsammare klädsel så de flesta kanske kommer i kavaj och udda byxa. Ring och fråga värden vad som gäller!\r\n- Kostym - jag misstänker att inbjudaren överlåter till de manliga gästerna att själv bestämma om man vill komma i mörk kostym eller en enklare kostym, dvs klädkod kavaj. Då kan de kvinnliga gästerna klä sig mer valfritt också, dvs lite finare kort aftonklänning eller en enklare. Men ring och fråga inbjudaren!\r\n- Långbyxor - det beror på situation och festen. Vid klädkod kavaj är det säkert helt ok, men är klädkoden högtidsdräkt så förväntas man bära långklänning. Tänk på att ta hänsyn till inbjudarens önskemål eller ring och fråga om det är ok. med långbyxor. \r\n- Klänning som är kort fram och lång bak - det beror på festen och om klänningen är i aftonklänningsstil så att säga. Troligen är det ok. om klänningen inte är alltför elegant.
Anna BröllopsGuiden 2014-01-11        Anmäl
Kort klänning
Jag undrar hur kort klänning får man som gäst ha. Finns det några regler för detta?
L-A 2013-08-19        Anmäl
Klädsel
Hej! Kan man ha svart kostym när man ska på ett eftermiddagsbröllop och klädkoden är "valfri" ????
Emma 2013-08-14        Anmäl
Klädsel: Kostym
Hej! Tack för en bra artikel! Jag och min sambo är bjudna på bröllop i juli. På inbjudan står det "Klädsel: Kostym". Inte mörk kostym, bara kostym... Men om man skall vara korrekt innebär ju kostym utklädnad/maskerad, och ett sådant tema skall de inte ha! Så vad skall vi ha på oss? Väldigt tacksam för svar! Med vänliga hälsningar, Madde
Madde 2013-05-31        Anmäl
Obligatoriskt med klänning
Om jag är en kvinna som verkligen är emot klänning, hur förbjudet är det då för mig att bära något annat? Måste jag ta på mig en, eller får jag bära något annat, och vad kan jag då bära med byxor som är i samma standard som en klänning?
Pernilla 2013-05-06        Anmäl
Klänning
Om kvinnorna ska ha kort klänning är det okej att ha en som är kort fram och går ner till fötterna bak eller ska klänningen vara helt kort?
Anna 2013-05-04        Anmäl
Svar till Frack/smoking
Det är inte ok. att ha frack när klädkoden är smoking eftersom frack är en högre nivå (högtidsdräkt) på kädsel än smoking.
Anna BröllopsGuiden 2013-02-13        Anmäl
svart o vit kläning
Hej, Jag undrar om det är ändå ok att ha på sig en klänning som är svart och vit mönstrad till klädkod kavaj. Klänningen är alltså inte hel svart eller hel vit utan svart bas med vita mönster på.
Ella 2013-02-05        Anmäl
Frack/smoking
Jag och min pojkvän är bjudna på bröllop till sommaren där klädkoden är smoking. Är det då okej att min pojkvän har frack på sig, eftersom han har en sådan och ska slippa hyra? Tack!
Anna 2013-01-30        Anmäl
Eftermiddagsbröllop
Maggan: Högtidsdräkt är det enligt tradition på ett eftermiddagsbröllop, men självklart bestämmer ni som gifter er vad som gäller.
Christina BröllopsGuiden 2012-05-22        Anmäl
Är det ett måste??
Läste om klädkoden...men... Vi vill gifta oss sen eftermiddag. Bröllopet kommer att äga rum mitt i högsommaren och jag ser helst att klädkoden är kavaj. MÅSTE verkligen gästerna ha högtidsdräkter????
Maggan 2012-04-22        Anmäl
Advokater i Stockholm
Tack för mycket bra information. Har snart ett bröllop som jag ska ihop med ett par andra ska hjälpa till på. Skriver ut samtlig information bums. Precis vad vi letade efter!
Klasse 2011-10-15        Anmäl

MER BRÖLLOPSSERVICE:

» Alla företag » Bli medlem