Logo

Mode & Styling

Klädkod - rätt klädd


Klädkod för brudpar & gäster på bröllop

Att vara rätt klädd vid bröllop idag handlar mer om att känna sig bekväm än att det ställs krav från omgivningen. Självklart ska man som gäst respektera brudparets eventuella klädkod på inbjudan. Det finns dock vissa etikettsregler som kan vara bra att känna till och rätta sig efter. Vi beskriver här den traditionella bröllopsklädseln och ger råd om vad som kan vara lämpligt att bära beroende på vad som står på inbjudningskortet. Det finns två slags bröllop; förmiddagsbröllop och eftermiddagsbröllop.


Förmiddagsbröllop

äger rum före kl. 15.00 på dagen.

Brudgummen har vid förmiddagsbröllop två möjligheter att klä sig; Den eleganta, grå jacketten som liknar frackrocken och har grårandiga byxor och grå väst. Eller mörk kostym, mörkblå eller mörkgrå. För officerare finns även alternativet paraduniform.

Bruden kan välja lång eller kort elegant klänning när brudgummen bär jackett - om kort, gärna med hatt. Om brudgummen har mörk kostym har bruden en kort vacker klänning eller dräkt. Hatt går bra också här.


Gästerna vid förmiddagsbröllop bär, när det gäller kvinnor, kort klänning eller dräkt, ej urringat. Gärna hatt. Den manlige gästen bär jackett (när så påbjuds) eller mörk kostym.

Eftermiddagsbröllop

äger rum efter kl. 15.00 på dagen.

Brudgummen har högtidsdräkt, d v s frack, uniform eller folkdräkt i festversion.

Bruden klär sig i lång vit klänning, helst ej baraxlad. Till kortärmad klänning passar långa vita handskar. Korta handskar till långärmad klänning. Har brudgummen folkdräkt har bruden också det.
Gästerna vid eftermiddagsbröllop klär sig, när det gäller damerna, i lång elegant aftonklänning. De manliga gästerna har högtidsdräkt.

Klädsel på inbjudan

Dagens bröllop är många gånger inte bundna till den äldre etiketten. Gästerna förväntas inte bära den traditionella bröllopsklädseln, även om brudparet är högtidsklädd. Istället betyder den klädsel som påbjuds på inbjudningskorten som följer:
Frack: Den mest formella klädseln. För män innebär det alltid frack. Viktigt är att flugan och västen är vita till fracken vid bröllop. Kvinnan bär lång elegant aftonklänning, här går bra med urringat. Gärna långa handskar till baraxlat. Festliga, glittriga tillbehör hör till.

Folkdräkt i festversion är användbar klädsel på alla stora kalas och bröllop där frack/högtidsdräkt påbjuds. Används av både damer och herrar.
Uniform kan bäras vid frack/högtidsklädsel.

Högtidsdräkt: Mannen bär frack, uniform eller folkdräkt i festversion. Kvinnan har elegant aftonklänning eller festversion av folkdräkt.
Ingen klädsel angiven (vid eftermiddagsbröllop) innebär egentligen frack, men den traditionen är inte känd bland alla idag, så här är det klokt att höra sig för hos värdparet om vad som är tänkt.

Kavaj: Den minst formella klädkoden. Traditionellt innebär det mörk kostym för män, men reglerna har luckrats upp. Ljus kostym är rätt om det är den ljusa årstiden. Även ibland udda kavaj och byxor, med prydliga tillbehör. Damerna bär kort klänning, dräkt och ibland är ett par eleganta långbyxor acceptabelt. Aftonklänning, även lång, kan bäras när man vet att de manliga gästerna förväntas ha mörk kostym (vid eftermiddagsbröllop).
Mörk kostym innebär alltid mörkblå, mörkgrå eller svart kostym med vit skjorta. Damerna bär elegantare kort eller vadlång klänning, eller ibland långklänning (vid eftermiddagsbröllop).

Smoking:Om "klädsel: smoking" står på inbjudan ska smoking användas, annars ej, den ersätter inte frack eller kostym. Mörkblå eller svart. På sensommaren går det bra med en vit smoking och svarta byxor. Smokingklädsel för kvinnor är aftonklänning, lång eller kort, baraxlad eller långärmad - men inte lika elegant som när männen bär frack.


Att tänka på

Det är brukligt att brudparets föräldrar klär sig på samma sätt som gästerna.Om brudparet är högtidsklätt är det vanligt att även brudföljet är det, dvs, tärnor, marskalkar (best man) och brudnäbb. Korrekt etikett anses dock vara att brudföljet klär sig på samma sätt som gästerna - här finns alltså stor valfrihet. Tärnor klär sig inte i vitt - de får inte överglänsa bruden. Brudnäbben (barnen) har finkläder. En regel för en kvinnlig gäst är att inte klä sig i vitt eller svart. Det finns ett talesätt för damer vid klädsel "högtidsdräkt" som innebär "mycket nedtill och lite upptill". Om bruden bär handskar ska vänster ringfinger på handsken sprättas upp så ringen kan sättas på. Köp skorna en månad innan bröllopet så det finns tid att "gå in" dem. Det är artigt att klä sig som står på inbjudan, bröllopet är brudparets viktigaste dag så ta hänsyn till deras önskemål. Är du osäker vilken klädsel du ska välja - ring värdparet och fråga vad som passar. Vill man att gästerna ska komma i "mörk kostym" är det bäst att skriva ut det på inbjudan. Folkdräkt i festversion kan användas vid alla bröllop och stora kalas. Både av brudpar och gäster. Oberoende av vad som står på inbjudningskortet.