Logo

Planering

Filmer om bröllop

Bröllopsfilmer A-Ö

Här är en lista med bröllopsfilmer som ger dig tips, inspiration och som får dig att komma i stämning. Allt ifrån den mest sedda filmen (Fyra bröllop och en begravning) till de lite halvtokiga. Du hittar filmerna på de flesta streamingtjänsterna.

27 Dresses

2008 mer info
Jane är tjejen som gör allt för att tillfredsställa alla andra. Hon anordnar väninnornas bröllopsfester på löpande band, samtidigt som hon själv drömmer om att bli gift, men hennes eviga roll här i livet tycks vara att förbli tärna. I hennes garderob hänger inte mindre än tjugosju klänningar som hon burit då hon agerat tärna, vilka förklarar filmens titel. Jane är alltid den uppoffrande, snälla och omtyckta kompisen som aldrig säger nej. Hon åsidosätter sig själv och sitt välmående för andras lycka och är besatt av tanken på det egna bröllopet som aldrig tycks komma.

American Pie - The Wedding

2003 mer info
Alla de älskade och galna personerna från American Pie samlas ännu en gång för ett väldigt högtidligt tillfälle: Jim och Michelle ska gifta sig. Tyvärr uppstår det problem när Jim skall bekanta sig med Michelles föräldrar. Stifler planerar den ultimata svensexan, Jims pappa mer än villig att ingripa med vansinniga råd och Finch försöker hålla Stifler ifrån den väldigt sexiga brudtärnan som råkar vara Michelles lillasyster.

Bridesmaids

2011 mer info
Där vissa kanske skulle föredra den mer hysteriska svensexakomedin “Baksmällan” så känns Kristen Wiigs klockrena genombrott mer direkt passande. Tar upp både vänskap, svartsjuka, singelångest och livskriser inför stundande möhippa och bröllop. Dessutom med en av de mest hejdlöst roliga, pinsamma brudtärnetal på film någonsin.

Brudens bästa man

2008 mer info
Tom och Hannah har varit goda vänner i 10 år. När Hannah har förlovat sig frågar hon om Tom vill vara "brudtärna" vid hennes bröllop. Han svarar motvilligt ja då han hoppas kunna stoppa vigseln och vinna hennes hjärta.

Brudens far

1991 mer info
Brudens far är komedisuccén om George Banks, (Steve Martin) en välmenande far som försöker förbereda sin enda dotters bröllop. Tumultet inleds när dottern, pappans ögonsten, helt oväntat annonserar sin förlovning, varpå en vansinning kedja av förvecklingar följer. Allt från ett kaotiskt första möte med den blivande svärsonens familj till en rykande snöstorm på själva bröllopsdagen.

Bröllop i Italien

2012 mer info
Med "Bröllop i Italien" är Susanne Bier tillbaka igen med en härlig romantisk komedi, i samma anda som ”Fyra bröllop och en begravning”. Det är en berättelse om en rad olika livsöden – där alla söker kärleken. En film om passion och lycka, om svartsjuka och ensamhet. Men först och främst om att ha modet att göra livets stora val – även fast man tror att det är försent.

Bröllopsduellen

2009 mer info
Emma och Liv har varit bästa vänner hela livet och delat allt, även drömmen om det perfekta bröllopet. Men när det sker en dubbelbokning som gör att båda deras bröllop råkar hamna samma dag, samma tid, på samma lokal är det bara en sak som gäller - catfight!

Bröllopsfixaren

2001 mer info
Bröllopsfixaren (Wedding Planner) är en romantisk komedi om kärleken, ödet och andra saker man inte kan planera för. Jennifer Lopez spelar rollen som San Fransiscos mest framgångsrika bröllopsplanerare och förser blivande makar med romantik och glamor. Hon kan alla knep och tricks. Hon kan alla regler. Men när hon faller handlöst för brudgummen Matthew McConaughey bryter hon den viktigaste regeln av alla.

Bröllopsnatten

2005 mer info
Bröllopsnatten hade varit helt underbar - om det inte hade varit för en liten detalj: Det är inte dom som gifter sig. Två främlingar träffas på en vigsel och inser att de har mer gemensamt än de trodde - och att de är mer olika än de egentligen står ut med. Helena Bonham Carter och Aaron Eckhart spelar det otursförföljda kärleksparet i romantiska Bröllopsnatten - en smart och charmig komedi med oväntade förväxlingar och rapp dialog, om kärlek och andra katastrofer.

Det kungliga bröllopet

2010
Den 19 juni 2010 vigdes kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, som i samband med vigseln fick titeln Prins Daniel Westling av ätten Bernadotte, Hertig av Västergötland och riddare av Serafimerorden. Sveriges Television fick exklusiv ensamrätt att sända under hela bröllopsdagen. Denna DVD innehåller hela vigselakten i Storkyrkan, sammandrag av kortegen genom Stockholm, färden med slupen Vasaorden, sångarhyllningen på Lejonbacken med kronprinsessans tack till folket, de unika bilderna från bröllopsmiddagen i Rikssalen med tal av kung Carl Gustaf, Olle Westling samt prins Daniels tal till sin nyblivna hustru.

Fyra bröllop och en begravning

1994 mer info
8 vänner, 5 präster, 11 bröllopsklänningar, 16 svärföräldrar, 2000 champagneglas och två människor som är skapta för varandra, men är för upptagna med att gå på bröllop för att upptäcka det. Det är ingredienserna i en av de mest charmerande och romantiska komedierna någonsin, Mike Newelles fantastiska succé som hyllades av publiken och kritikerna världen över.

License To Wed

2007 mer info
Du ska köra genom centrala Chicago i blindo. Ta hand om två skrikande, dreglande spädbarn med skräckinjagande utseende – robotar. Sluta ha sex. Ja, det också. Det är inte litet pastor Frank kräver innan du får lov att säga ”Ja!” Robin Williams, Mandy Moore och John Krasinski har huvudrollerna i denna absurda, sorglöst romantiska komedi om ett ungt par som är ivriga att få träda fram till altaret och om en präst som vill sänka skilsmässofrekvensen genom att gallra ut par som inte har en chans att lyckas innan det är dags att kasta risgrynen.

Love, Wedding, Marriage

2011 mer info
Det här med äktenskap är inte så lätt. Fråga bara Ava, som borde sväva på moln efter bröllopet med drömmannen Charlie. Istället får hon fullt upp med att hålla ordning på resten av släkten, som verkligen inte verkar känna till innebörden av ”nöd och lust”. Frågan är bara om Ava själv, trots att hon faktiskt jobbar som äktenskapsrådgivare, har full koll på vad det egentligen innebär.

Mamma Mia!

2008 hemsida
Med bara dagar kvar till hennes livs lyckligaste dag, saknas det något för unga Sophie. Bröllopet med hennes kära Skye kommer inte att kännas komplett utan hennes pappa närvarande. Problemet är bara – vem är Sophies pappa? För ABBA-fans, och kanske än mer för svenska ABBA-fans, är det som upplagt för en folkfest med sing-a-long, och en glad känsla som håller sig kvar långt efter sista dansnumret.

Margot at the wedding

2007 mer info
Noah Baumbach (The Squid and the whale) är tillbaka med en inte alltför munter bröllopsfilm. Margot (Nicole Kidman) ger alla personer i sin omgivning, inklusive sin son, kalla pikar hela tiden. Det är synd om Margot, men det är ännu mer synd om hennes nära och kära. Hennes syster Pauline (Jennifer Jason Leigh) ska gifta sig, ett faktum som Margot har lite svårt att acceptera. Pauline söker egentligen bara efter Margots bekräftelse och godkännande trots att hon någonstans tycks avsky sin intrigerande syster och man kan säga att handlingen kretsar kring deras infekterade relation.

Miffo

2003 mer info
Tobias är nyutexaminerad präst som börjar jobba i en av Stockholms fattigaste förorter, i tron om att han kan förändra världen. Den grå betongen står i bjärt kontrast till hans trygga, borgerliga hem. Här träffar han Carola som lever på socialbidrag och bor tillsammans med sin alkoholiserade mamma. Kärlek uppstår, men kan deras världar förenas? En romantisk komedi om klasskillnader som fortfarande gör sig gällande i vår moderna tid. Filmen innehåller en otroligt rolig bröllopsscen.

Min bäste väns bröllop

1997 mer info
Vad gör man när ens bäste vän plötsligt vill gifta sig - med en annan? Julianne tänker göra allt...I åratal har hon och Michael varit bästa vänner, trots att hon visste att Michael egentligen ville mycket mer än så. Men nu har han precis berättat att han skall gifta sig - med en snygg, intelligent och rolig kvinna som är arvtagare till miljoner. I det ögonblicket kommer Julianne på att Michael egentligen är mannen i hennes liv...och med endast fyra dagar kvar till bröllopet är inga trick simpla, ingen lögn är för stor och ingen plan för vild.

Mitt stora feta grekiska bröllop

2002 mer info
Toulas pappa Gus anser inte bara att alla människor vill vara greker, han tycker också att en bra grekisk flicka har tre uppgifter i livet; gifta sig med en trevlig grekisk pojke, föda grekiska bebisar och livet ut laga mat åt allihopa.Toula är redan 30, men har inte lyckats med någonting av detta. Hennes liv är lika trist som hennes kläder, frisyr och sätt. Vändpunkten kommer dock när en snygg, ung amerikan kliver in på restaurangen.

Monsunbröllop

2000 mer info
Under monsunregnens tid återvänder familjen Verna till New Delhi från spridda håll i världen för ett "sista-minuten-bröllop". Vi får följa fem olika berättelser som vävs samman och för fram olika bilder av kärleken och hur den rör sig över klassgränser, landgränser och moraliska skiljelinjer. Mira Nair och författaren Sabrina Dhawan sammanför det gamla med det nya, det urmodiga med det vanvördiga, det oskuldsfulla med det sexuella i dagens globaliserade Dehli.

Muriels Bröllop

1994 mer info
Muriel är en självömkande, ABBA-dyrkande och överviktig ung kvinna på jakt efter kärlek. Hon bor i en liten stad i Australien och passar inte riktigt in. Hennes favoritsysselsättning är att vara med på andras bröllop, men hon tröttnar på att ständigt bara vara en iakttagare av kärleken.

Oh, Vilket Bröllop

1978 mer info
Dino Sloan kommer från en förnäm familj på fallrepet. Margaret Brenners föräldrar är nyrika tölpar. Under deras bröllop samlas de båda familjerna på Sloans gods. Mottagningen har knappt hunnit börja när Dinos gamla mormor plötsligt dör – en tragisk händelse som får oanade följder. Under festen avslöjas många väl bevarade hemligheter och kvällen får ett högst oväntat slut.

Runaway Bride

1999 mer info
Ike Graham är en känd reporter på en tidning i New York, omtalad för sina cyniska artiklar om kvinnor. På stambaren får han en dag höra talas om Maggie, en ung kvinna känd för att ha övergett inte mindre än tre män vid altaret. Fascinerad av historien skriver ike en artikel om Maggie. Tidningsartikeln får dock oanade konsekvenser. Ike själv reser till Maggies hemstad i Hale i Maryland för att söka sanningen.

Sex And The City

2008 mer info
Efter att ha flyttat ihop i en otroligt vacker lägenhet i New York fattar Carrie och mr Big det något slumpmässiga beslutet att gifta sig. Men själva bröllopet är inget hafsverk. Gästlistan utökas från 75 till 200 gäster.

The Big Wedding

2013 mer info
The Big Wedding är en romantisk komedi om en charmig modern familj som försöker överleva en ett helgbröllop som har potential att bli ett familje fiasko. För att försöka roa sina vuxna barn och vänner, låtsas de sedan länge frånskilda Don och Ellie Griffin (Robert De Niro och Diane Keaton) återigen spela det lyckliga paret till förmån för deras adoptivsons bröllop efter hans ultrakonservativa biologiska mor oväntat beslutar att flyga över halva världen för att närvara.

The Wedding Date

2005 mer info
Inte nog med att Kat Ellis har blivit oförklarligt ratad av sin fästman, nu ska hennes lillasyster gifta sig, och exet ska vara best man. Tanken på att utsättas för alla medlidsamma blickar, spefulla kommentarer och inte minst föräldrarnas besvikna ögon, gör Kat desperat. Så desperat att hon kontaktar en lyxeskortfirma i New York och bokar en man, som ska spela hennes nya, supercharmiga, amerikanska älskare och samtidigt göra exet galen av svartsjuka.

The Wedding Singer

1998 mer info
Filmen handlar om Robbie Hart, en man som försörjer sig på att sjunga på bröllop. Han ska själv gifta sig men blir lämnad vid altaret av sin fästmö Linda. Robbie är helt knäckt och finner det väldigt svårt att kunna fortsätta sitt arbete då han inte kan klara av att vara i närheten av bröllop längre. Han blir dock ombedd av sin väninna Julia, att sjunga då hon ska gifta sig. Hennes fästman är dock ett svin, och det dröjer inte länge innan Robbie inser att han har börjat bli kär i Julia.

Wedding Crashers

2005 trailer
I komedin Wedding Crashers är singelkillarna John Beckwith (Owen Wilson) och Jeremy Grey (Vince Vaughn) kollegor och vänner som delar intresset för en alldeles speciell vårhobby – att våldgästa bröllop. Det spelar ingen roll om det handlar om ett italienskt, judiskt, irländskt, kinesiskt eller hinduiskt bröllop, den karismatiska duon har alltid en story i beredskap åt frågvisa gäster. Förutom gratis mat och dryck finns där massor av giftaslystna kvinnor som de sedan överger när natten är slut. Livet är en fest… tills den dagen då John träffar Claire och leken plötsligt blir allvar.

What happens in Vegas

2008 mer info
Nydumpade Joy (Cameron Diaz) och ungkarlen Jack (Ashton Kutcher) gifter sig på fyllan i Las Vegas. Ingen av dem minns bröllopet och Joy vill genast skilja sig och förtränga händelsen – tills Jack får jackpot på casinot och blir miljonär. I rättegångssalen dömer domaren dem till att vara gifta i ett halvår för att ens få snudda vid pengarna. Joy flyttar in i Jacks sunkiga lya, tjafsar, bråkar och hatar. De går i äktenskapsterapi och gör allt för att den andra ska ta ut skilsmässa.