Logo

Planering

Catering


Inspiration från världens alla metropoler

Cajsa´s kök är en restaurang och cateringföretag som levererar festcatering till Uppsala och Stockholm.
— När jag tog steget från tävlingskock till att starta Cajsa´s Kök var tanken lika självklar som den är idag. Med vällagad och inspirerande mat ska vi berika våra kunders fester och vardag. Riktigt bra råvaror i säsong, gärna från våra egna trakter, tillagade med inspiration från världens alla metropoler och kök. Det är vårt recept, berättar Cajsa Johansson, ägare.

Varför välja catering till bröllopet?

— För de som vill vara med och designa sitt bröllop och få det precis som de vill ha det är catering perfekt! Valfriheten med allt från att fritt välja plats och lokal till vilken typ av mat, nivå på service, dekorationer, inramning, ja allt… gör att det blir en unik och mycket personlig bröllopsfest. Det kan också vara så att festlokalen brudparet valt saknar kök eller restauration, då behövs det förstås catering på plats.

När är det vanligast att man vill ha catering till sitt bröllop?

— Det är inget som är vanligast, variationen är det som är unikt med catering. Allt från den avancerade bröllopsfesten med exklusiv nivå till den enklare bröllopsfesten där gästerna fixar mycket själva, t ex dukning, service, dekorationer osv. Catering passar alltid, förutom i de fall när det finns en fast krögare eller restauratör med kök.

Vilka är de populäraste rätterna till bröllop?

— Det brukar bli skaldjur eller fisk till förrätt och kött till varmrätt, gärna med säsongsbetonade tillbehör. En rolig trend är att vi allt oftare får frågan om vegetariska och veganska menyer, det är en spännande utmaning för oss kockar. Trenden med närproducerad mat är också stark och det är roligt när vi kan anpassa råvarorna på menyn till den plats brudparet kommer ifrån. Sparris från Gotland, vilt från Norrland, fisk från Västkusten. Kommer brudparet från ett annat land kan det bli ”fusion cooking”; mozzarella från Italien, ceviche från Peru, röd curry från Thailand. Det är alltid extra kul och gott när vi får vara med och skapa en personlig meny!

Vad skall man tänka på när man väljer catering?

— Säkerställ att cateringfirman har god erfarenhet av liknande uppdrag, ta gärna referenser. Sen är det bra att stämma av gränsdragningar som vem som gör vad. Begär alltid en provsmakning av menyn, det är en väl värd investering att känna sig säker på att valet av meny blir rätt och att maten smakar bra på bröllopsdagen!

Vad kostar det?

— Det varierar beroende på vad brudparet väljer. Kanske tar de ”hela paketet” med menyoch dryckespaket, service, dukning, dekorationer, teknik, underhållning, kanske tält mm. Då kostar det förstås mer jämfört med om de bara tar maten och en enklare meny från cateringfirman och gör resten själva. De flesta cateringföretag har bra hemsidor där prisuppgifter för de olika delarna syns tydligt och ofta erbjuds paketlösningar av varierade slag.

Berätta om ett udda och roligt bröllop ni arrangerat.

— Vi har haft förmånen att arrangera många bröllop på udda platser, som till exempel i en slottsruin där bröllopstårtan serverades på en av ruinens gamla dörrar som ”tårtfat”. Vi hoppas att i framtiden få arrangera bröllop på Uppsala Slotts tak, där våra samarbetspartners Go Adventure arrangerar takvandringar, det skulle vara skoj och spektakulärt!

Har du något roligt bröllopsminne?

— En rökmaskin utlöste brandlarmet i lokalen vid bröllopsdansen och festen fick avbrytas. Efter att brandmännen försäkrat sig om att allt var i sin ordning bjöd de brudparet på en tur i brandbilen! Ofta kan utmanande situationer bli roliga minnen och bilder.

Vilka är dina 3 bästa bröllopstips?

- Skapa er egen bröllopsfest och lyssna inte så mycket på vad andra tycker, bröllopsdagen är Er dag.
- Var gärna ambitiösa i er bröllopsplanering men se till att ha roligt under tiden.
- Ha en plan A och B beroende på vilket väder som väntar i vårt oberäkneliga klimat!


Cajsa Johansson

Grundare och ägare,
CAJSA´S KÖK
www.cajsas-kok.se