BröllopsGuiden
Blommor

I N B J U D A N

Avslappnad men värdig formulering

Karolina, som i grunden är projektledare, älskar bröllop och hon började jobba som bröllopskoordinator 2008. Hon startade sweetprintery.se när hon såg att något fattades på marknaden. Sweetprintery.se erbjuder matchande kortserier till bröllop och dop i svensk design med hög kvalité, som trycks i Sverige på miljömärkt papper. Fokus ligger på kvalité, kundservice och omsorg om miljön.

Vad är viktigast att tänka på när man planerar sina bröllopskort?
— Att redan från början tänka igenom vilka trycksaker man vill ha så att den leverantör man väljer har alla kort man tänkt sig och att man har utrymme för det i sin budget. Ska man skicka ut ett save the date kort? Kommer man behöva ett extra blad till sitt inbjudningskort? Vigselprogram, festprogram, placeringskarta, bordsnummer, placeringskort, menykort och tackkort.

Hur kan man formulera sig i sin inbjudan?
— I Sverige är det genomgående en ganska avslappnad men värdig formulering där brudparen själva står som avsändare. Vi har flera olika formuleringar på vår hemsida som man kan utgå ifrån när man börja skissa på sin egen.

Vad kostar det?
— Det beror förstås på vad man vill ha. Våra inbjudningskort inklusive kuvert finns från 18 kr styck. Lättast är att lägga alla delar i varukorgen och se vad det kostar. Hos en del leverantörer är det ganska svårt att räkna ut priserna, trycksaker har många olika parametrar som spelar in, så för att inte få en dyr överraskning är det bra att läsa på innan man bestämmer sig, Men för att ge ett exempel – ett bröllop med 80 gäster med inbjudningskort, vigselprogram, festprogram, placeringskarta, bordsnummer, placeringskort och tackkort kostar från ungefär 5 500 kr.

Finns något budgetalternativ?
 • Det bästa tipset är att inte köpa för många kort, köp exakt så många ni behöver och ett extra till er själva att spara.
 • Ett annat tips är att vid vigseln dela ut ett vigselprogram till varje par. Då kan man köpa ungefär lika många vigselprogram som man köpt inbjudningskort. Det kan dock vara bra att ha några extra vigselprogram för personer som bara kommer till vigseln och inte till festen.
 • Vill man ha kvalitétstryck men har en tajt budget kan man välja ett mindre format och standardformat. Ett dubbelvikt kort med kuvert i A6 är till exempel billigare än ett som är 15x15cm. Vi har också save the date kort som vykort, det blir billigare för då behövs inte kuvert.
 • Ett annat riktigt bra budgettips, köp omslaget till festprogrammet så att det matchar resten av trycksakerna men gör inlagan själv. Vi har en mall för inlagor till festprogram som man kan skriva ut själv hemma.
 • Det man också kan göra är att se över om man vill och kan göra någon del själv, t ex placeringskort. Vill man att det ska matcha övriga trycksaker får man lägga lite tid på att hitta ett typsnitt som liknar det som finns på övriga kort.


 • När man gör egna inbjudningar, hur kan man göra då?
  — Innan man börjar så tycker jag att man kan ta ställnings till kostnads- och tidsaspekten. Räkna efter hur många papper och kuvert ni behöver och priset, maskiner ni måste köpa in som skrivare, pappersskärare, speciella limrullar eller om ni har det att tillgå på annat sätt. Gör ett testkort och se om det håller den kvalité ni önskar. Innan man börjar kan man också testa hur många minuter det tar att tillverka varje kort och om man har den tiden och energin. Gör man 60 inbjudningskort och varje kort tar 15 minuter blir det 15 timmar, bara på inbjudan. Vill man ha det proffsigt, men inte är så kunnig, tar det tid att få det snyggt. Ett råd är att välja två olika typsnitt att jobba med. Tittar man på Google fonts ser man hur olika typsnitt brukar matchas av typografer, vilket är ett bra knep om man själv inte har ett sådant öga. Man kan också köpa loss en illustration som man använder genomgående. När man väl ska skriva ut korten kan man välja ett kraftigare papper med matchande kuvert för en lyxig känsla. Skär korten i skärmaskin eller med kniv, det ser proffsigare ut.

  Såhär i sociala medier tider - kan man skicka inbjudan online?
  — Det är en smaksak, men det tycker jag absolut att man kan göra. Det är klimatsmart att skicka en digital inbjudan. Vi kan göra om alla våra kort till digitala kort och skicka som mms, eller i mail. Man får gå till sig själv och känna efter. För många brudpar och gäster är inbjudningskort och trycksaker från bröllop något man sparar och något man tar emot med glädje.

  Har du något roligt bröllopsminne?
  — Så många! Varje bröllop är unikt och bjuder på sina minnen men jag tänker direkt på några vänner som gifte sig i Budapest. Destinationsbröllop blir speciellt då det skapar sammanhållning mellan gästerna, man umgås ofta i flera dagar. Det var över 40 grader varmt, svetten lackade, när vi satt i kyrkan höll vi tummarna att ingen skulle svimma eller få värmeslag. Bröllopsfesten hölls på ett högt beläget hotell med utsikt över hela Budapest. Allt var magiskt!

  Vilka är dina bästa bröllopstips?
  — I dagens tider av supermaxade drömbröllop är det lätt att tro att alla gifter sig så. Det är lätt att glömma bort sig själv. Utgå från er, era drömmar och er budget. Jämför er inte med andra utan gör det ni vill och gör det tillsammans!
  Karolina Norén Karolina Norén
  Grundare och ägare
  SWEET PRINTERY
  www.sweetprintery.se

  Kommentarer