Logo

Planering

Bröllopstårta

Bröllopstårtor

Alla bröllop är någons stora dag

Josefin bakar fantasifulla och välsmakande tårtor och bakverk till privatpersoner och företag som vill ha något extra till födelsedagen, bröllopet eller festen. Brudpar kan beställa alltifrån den klassiska vita bröllopstårtan och flygande Star Wars-skepp, till kompletta dessertbord efter tema, känsla eller färg.
En tårta från Josefin tar från 8 timmar att baka. En klassisk vit trevåningstårta, dekorerad med riktiga blommor, tar omkring 14 timmar att göra. Ett arrangemang med sockerblommor kan därtill ta allt från 6 till 20 timmar att göra.

Vilka smaker och ”stilar” är populärast till bröllop?

— Under sommarhalvåret är det mest populärt med fräscha och mer syrliga smaker, lättare smaker helt enkelt. Designen får gärna vara naturnära och lantlig, eller pampig, men stilren. Färger som dominerat hos mig säsongen 2018 är burgundy, ljusrosa, vitt, grönt och till viss del marinblått med inslag av guld.

Hur levereras tårtan och hur serverar man den?

— Mina tårtor kommer i en tårtkartong med mått avsedda för den högre höjd och bredd de oftast har. Jag levererar alltid mina tårtor själv, om de inte hämtas upp av vänner eller föräldrar till brudparet. Gästerna brukar skära sin egen bit, om man inte bestämt att serveringspersonalen ska göra det. Den vanligaste frågan är ”hur skär man tårtan när den är så hög?” och mitt svar är att det ter sig väldigt naturligt att skära smalare bitar när tårtan är hög. Till skillnad mot en gräddtårta faller den heller inte ihop när man skär i den. Jag har till exempel en annan botten än den traditionella prinsesstårtbotten, och en smörbaserad fyllning vilket ger med stabilitet.

Vad kostar det?

— Ett lågt grundpris för en våningstårta börjar på 75-80 kr/bit och kan gå upp mot 140-150 kr/bit. Sedan tillkommer oftast kostnader för dekor, blommor, frakt samt provsmakning.

Finns det några budgetalternativ?

— Ofta går det att köpa dessertbitar som cupcakes, cakepops, macarons och praliner för ett lägre pris per styck. Om det ska bli ett budgetalternativ beror självklart på hur många olika man väljer. Jag brukar rekommendera 1-2 st per typ av dessertbit och gäst, då gästerna ofta vill smaka på alla olika och sen tar om av det de tyckte var bäst. Din konditor brukar kunna hjälpa till och ge alternativ i olika priser.

Har du något roligt ”bröllopsminne”?

— Mitt mest ärofyllda minne är att få göra min bästa väns bröllopstårta med tillhörande macarontorn. Alla bröllop är någons stora dag och det är vad jag alltid har i åtanke i mitt arbete, men den dagen var självklart något alldeles extra!

Josefin Emteryd
Tårtdesigner,
THE CRAVING SOLUTION
Stockholm
www.thecravingsolution.se