Logo

Planering

Gör egna kort

FOTO ULRIKA EKBLOM

Så gör ni era egna inbjudningskort

Dags att göra inbjudningskort! Det mest personliga är naturligtvis ett eget designat kort.
Det finns tusen och ett sätt att göra sina egna personliga inbjudningskort, det är bara att låta sig inspireras. Handgjorda papper i alla färger, vackra band, stämplar, torkade blommor och sigill – möjligheterna är oändliga. Dessutom, glöm inte bort att handgjorda inbjudningskort faktiskt får se just handgjorda ut.

Ett inbjudningskort som ni kan göra själva, steg-för-steg:

Klicka på småbilderna t.h. för större format
Klicka på småbilderna t.h. för bild och text

Material från pappershandel för korttillverkning:

 1. Sax med riven kant
 2. Satinband
 3. Håltång för papper
 4. Värmefön
 5. Skalpell
 6. Guldark med ord och symboler
 7. Limstift
 8. Lackstång
 9. Sigill
 10. Guldfärgad metalltråd
 11. Pulver för embossing i färgerna irisglimmer, transparent, guld och silver
 12. Stämpeldynor, guld och silver
 13. Guldtråd
 14. Embossingpenna
 15. Fyra stämplar
 16. Stämpelrengörare
ATT TÄNKA PÅ

Det är bra att få iväg sin inbjudan i god tid, sex veckor före bröllopet är lämpligt. Hur du skriver inbjudan är kanske mindre viktigt än innehållet, men stilen anpassas bäst efter den typ av bröllop du tänkt. Och naturligtvis ska bröllopsinbjudan först och främst locka till fest. Men vad många inte tänker på är att det är minst lika viktigt att dina bröllopsinbjudningar också ger gästen en så korrekt bild som möjligt av vad hon eller han har att förvänta sig av bröllopet. Det finns inget värre för en gäst än att komma med kort klänning när det skulle varit lång eller med tom mage när middagen uteblir.

Titlar är inte längre särskilt viktiga på bröllopsinbjudningar, däremot bör ett inbjudningskort innehålla information om vilka som gifter sig, plats, datum och tid för vigseln, och plats för festen. Det måste klart framgå om det är tänkt att gästerna själva står för kuvertavgiften, om det inte blir någon middag alls eller om barn inte är välkomna, namn på de som står för bröllopet (föräldrarna eller kanske brudparet själva), datum när ni vill att gästerna senast ska meddela att de kommer, namn, adress och telefonnummer till den de ska höra av sig till och sist men definitivt inte minst önskad klädsel; frack, smoking, kostym eller kavaj.

Det är också bra att skicka med en bilaga med all praktisk information om transporter, vägbeskrivning och/eller karta, telefonnummer till toastmaster eller värdpar samt telefonnummer till och priser på hotell. Visst kan man även skicka med en önskelista, men det är nog ändå mer diskret om någon av parets föräldrar eller en namngiven affär förfogar över den listan.

Källa: Livets Högtider
av Nils-Arvid Bringéus