Logo

Planering

Gift dig inte som på film

TEXT CHARLOTTE SIGNELL OCH SOFIA SANDIN

Gift dig inte som på film

BröllopsGuiden har kikat igenom några filmer för att lista felen du absolut inte får göra vid ditt bröllop.
Marie Antoinette Ett bröllop i pompa och ståt garanterar inte lycka
I Sofia Coppolas 1700-talsdrama ”Marie Antionette” gifter sig Marie Antoinette (Kirsten Dunst) med Frankrikes kung och hennes liv i lyx börjar. Hon lägger alla sina slantar på fantastiska klänningar, bakelser och blir matad med chokladpraliner av sina hovdamer. Trots det är hon djupt olycklig, utan sexliv och hatad av folket. Se filmen och låt dig inspireras av den fantastiska dekoren, de underbara blomsterarrangemangen och to-die-for tårtorna men ha i bakhuvudet att giftermål inte handlar om att spendera så mycket cash som möjligt utan att man gifter sig av kärlek.

I hennes skor Ditt bröllop är inte en Miss Universum tävling
I ”I hennes skor” bryter Rose (Toni Colette) kontakten med sin jobbiga syster Maggie (Cameron Diaz) efter att hon förfört Roses pojkvän. Trots det träffar Rose snart en ny man och med förlovningsringen på fingret blir hon ett ångestvrak med dålig självkänsla av rädsla för att inte räcka till. Hon hotar sin styvmor med kniv efter att ha fått en pik om sin vikt, tjafsar med sin perfekte fästman, blir fullast på väninnans bröllop och vältrar sig i cyniska kommentarer. Däremot lyckas hon alldeles utmärkt med sin grillbuffé på bröllopet.

The Royal Tenenbaums Låt ingen förstöra din lycka
I Wes Andersons ”The Royal Tenenbaums” bestämmer sig Eli (Owen Wilson), som är emot sin mammas bröllop, för att förstöra genom att i krigssminkning crascha in i huset med en bil, förstöra alla bröllopsförberedelser och köra över hunden. Dessutom trillar prällen nerför trappan så bröllopet blir inställt. Låt inte några bittra dystergökar förstöra din dag.

Sweet home Alabama Gift dig av kärlek, och inte för att han har ”allt”
”Du kan inte rida på två hästar samtidigt” är tipset Reese Witherspoon får i ”Sweet home Alabama” när hon har svårt att välja mellan sin barndomskärlek och killen som har allt. Se till att ha gjort upp med ditt förflutna innan du skrider fram till altaret. Att någon har pengar, charm, utseende och rätt efternamn spelar mindre roll för att han ska vara Mr Right.

Corpse bride Allt är inte tillåtet
I Tim Burtons fina dockfilm ”Corpse Bride” går huvudpersonen i ordens rätta bemärkelse över lik för att få det hon vill ha, nämligen en ny brudgum. Att han är levande och redan trolovad och att hon är död och bor i dödsriket spelar mindre roll.

Min bäste väns bröllop Välj inte fästmannens ex som tärna på bröllopet
I ”Min bäste väns bröllop” gör Jules (Julia Roberts) allt för att sabba när hennes bästa killkompis och ex träffar Kimmy (Cameron Diaz), kvinnan i sitt liv. Hon får med henne till en karokebar och tvingar henne att sjunga mot sin vilja, låtsas förlova sig med sin bögkompis för att göra brudgummen svartsjuk, skickar falska mail och hånglar upp honom. Gör inte om hennes misstag. I övrigt är filmen helt underbar med många gulliga låtar, romantik och bra skådespelare.