Logo

Vigsel

10 annorlunda platser

10 annorlunda platser för vigsel utomlands

Alltfler väljer bröllop utomlands. En del flyr kanske Sverige för att komma ifrån snö och kyla under vinterhalvåret medan många andra helt enkelt vill slippa den stress och de krav som följer med ett traditionellt bröllop. Det kan till och med bli billigare med ett bröllop i ett annat land - om man nu inte väljer att ta med hela tjocka släkten förstås.Drömmen om att gifta sig på en paradisstrand i solnedgången eller på ett eget medeltida sagoslott är faktiskt inte särskilt långt borta. Förutom att flera svenska kyrkor, ambassader och konsulat i utlandet har vigselrätt har man också möjlighet att gifta dig enligt landets egna regler. En vigsel utomlands blir godkänd enligt svensk lag om landets myndigheter har auktoriserat vigselförrättaren. Det går förstås också att gifta sig lagligt i Sverige och sedan ha en mer romantisk ceremoni utomlands, med eller utan gäster. Då kan ni få precis det bröllop ni önskar utan att behöva tänka på lagar och förordningar. Det fungerar naturligtvis utmärkt att arrangera vigsel eller ceremoni i ett annat land på egen hand men det kan ta lite tid. Allra enklast är förstås att låta en researrangör ordna både bröllop och bröllopsresa.

1. Vackra Sydafrika

Mångkulturella Sydafrika har verkligen allt att erbjuda, en hel värld i ett enda land. Naturen är storslagen med böljande grässlätter, ökenlandskap, gröna kullar, dramatiska bergslandskap och spektakulära kuststräckor. Här kan du åka på safari på morgonen och bada i havet på eftermiddagen. Lägg därtill god mat, fantastiska viner och ett bra prisläge, som gjort för bröllop och bröllopsresa. Kapstaden är Sydafrikas pärla och över staden reser sig det majestetiska Taffelberget som ett karaktäristiskt landmärke och utsikten över den knallblå Atlanten är hisnande vacker – en perfekt plats för ett bröllop. De lite mer djärva väljer kanske ett ”bushwedding” i Out of Africa-stil bland vilda djur på någon privat safarilodge där ert ”ja” får hård konkurens av lejonens vrål, elefanters trumpetande och en eller annan afrikansk trumma.

2. Kryssning

Varför inte gifta er på böljan den blå? Royal Caribbeans kryssningsfartyg tar er med till i stort sett hela världen, men kryssningarna i Karibien är naturligtvis bland de mest populära. Bahamas, Haiti, Grand Cayman, bara namnen räcker för att frammana en bild av vackra vita sandstränder, kristallklart vatten och vajande vackra palmer. Du kan arrangera hela bröllopet ombord på kryssningen och om ni vill kan de nära och kära resa med er. Själva vigseln sker oftast när fartyget ligger i hamn eller på en strand på någon av öarna.

3. Dykbröllop på Bali

Säg ett bubblande ”JA” bland korallrev och färgglada tropiska fiskar. Bali International Diving Professional, BIDP, arrangerar dykbröllop i fantastiska vatten utanför den vackra ön Bali i Indonesien. BIDP erbjuder bröllop för både mer erfarna dykare och de som aldrig dykt förut även om de senare av säkerhetsskäl får nöja sig med att vigas under ytan i en pool. Bali är förstås en stor turistmagnet men det går faktiskt fortfarande att hitta en alldeles egen orörd strand på ön. På Bali finns dessutom alla typer av boende, från det lyxigast lyxiga till enkla backpackerställen.

4. Tusen och en Natt i Indien

“Indien är ett sinnligt uppvaknande, en fröjd för ögat, musik för själen och en hyllning till anden.” Indiska bröllop är grandiosa färgsprakande tillställningar fyllda med fest och ritualer, ofta i dagarna fyra. En indisk bröllopsfest gräver ofta djupa hål i föräldrarnas plånbok, mellan 400-1000 bröllopsgäster är inte ovanligt. Traditionerna varierar förstås beroende på de blivande makarnas religion, kast, språk och geografisk tillhörighet. Och även om många bröllop fortfarande är arrangerade gifter sig nu mer moderna par även enkom för kärleks skull. Låter det som ett spännande upplägg, fast då kanske i mindre skala? Resebolaget Nygren & Lind lovar en magisk ”Tusen Och En Natt”-ceremoni på ett indiskt slott där slottsfamiljen hjälper till att arrangera bröllopsfesten.

FOTO//MERARI TERUEL

5. Flotta Capri

Capri är med sin berömda siluett en av Italiens allra vackraste öar, inte minst känd för Axel Munthes villa San Michele. Capri har länge varit en populär tillflyktsort bland författare, konstnärer, och filmkändisar från hela världen, vilket har gjort ön världsberömd. Det var också på Capri som Jonas Bergström gick ner på knä och friade till prinsessan Madeleine. Låt er vigas i rådhuset i Anacapri eller kanske i den vackra parken utanför och njut sen fantastisk italiensk mat på någon av öns alla restauranger. Visserligen hör Capri till ett av de dyrare resmålen i Italien, men gifter gör man ju förhoppningsvis bara en gång i livet.

6. Tempelbröllop i Thailand

Svenskar älskar Thailand. Om Thailand älskar svenskar är väl mer osagt, och att lagligt låta viga sig i Thailand kan vara en ganska stökig och förhållandevis dyr procedur. Enklare då att åka på charterresa och låta viga sig samtidigt! Resebolaget Tui, som sedan en tid ordnat charterresor med bröllop i Italien, har utökat med Thailand och då i första hand symboliska bröllop, s.k. välsignelser. Vig er lagligt på Arlanda och spara den mer romantiska ceremonin till Thailand där ni kan välsignas av en präst på stranden i Krabi eller Phuket eller av en buddistisk munk i ett thailändskt tempel. Egen bröllopskoordinator ingår utan extra kostnad.

7. Wieliczka saltgruva

Strax sydöst om den vackra polska staden Krakow ligger Wieliczka. Här finns den världsarvslistade 700 år gamla saltgruvan, 327 meter djup i nio olika nivåer. En hel liten värld öppnar sig under jord, här finns sjöar, stora salar, restauranger, sanatorium och flera kapell. En vigsel i Saint Kingas Kapell liknar med all säkerhet inget annat. Det är ett magnifikt kyrkorum helt byggt i salt, upplyst av kandelabrar och kristallkronor av saltkristaller och dekorerat med saltskulpturer tillverkade av självlärda gruvarbetare. Smekmånaden firas förstås i den charmiga kulturstaden Krakow.

8. Det vilda Afrika från ovan

De äventyrslystna lyckliga tu gifter sig förstås i Afrika. Något mer vältränade låter sig kanske vigas på toppen av Kilimanjaro som med sina nästan 6000 meter är Afrikas högsta berg. En knapp veckas vandring uppför Kilimanjaro tar dig genom vacker natur bestående av bergsregnskog, savann, stäpp, öken och glaciär, en vandring som delvis kan vara mödosam men också alldeles fantastisk. Väl uppe är naturligtvis utsikten storslagen – en vigsel här blir en upplevelse ni garanterat aldrig kommer att glömma. Eller låt er vigas i en varmluftsballong ljudlöst svävande över Kenyas savann och de vilda djuren medan solen går upp över Serengeti. Smekmånaden ägnas förstås åt safari i världens kanske mest kända nationalpark.

9. Drömmen om Karibien

Långa palmkantade vita stränder, turkost vatten med en sikt på 30 meter och strålande solsken. För många kan drömmen om ett romantiskt bröllop på stranden uppfyllas på sköna Aruba, den självstyrande lilla holländska ön i Karibiska havet. Aruba ligger tacksamt nog utanför orkanbältet och med en ständig sval havsbris som ger ön perfekt temperatur året om. På Aruba är det strand och vattenliv som gäller, men det finns gott om aktiviteter för den som inte bara vill lata sig i solen. Välj själva om ni vill boka ett bröllopspaket hos en svensk arrangör eller hitta en bröllopskoordinator direkt på ön.

10. Hyr ett eget sagoslott

Chateâu du Grand Val – bara namnet doftar romantik och svunna tider. Château du Grand Val är ett charmigt svenskägt slott med anor från 1400-talet som ligger strax utanför den medeltida lilla byn Comburg i Bretagne, mitt i den mest genuina av franska miljöer. Härifrån härstammar också alla sagor om Kelter, Vikingar, Kung Arthur och trollkarlen Merlin. Från slottet är det är tre mil till kusten där ni hittar några av Bretagnes finaste badstränder och ett pärlband av pittoreska hamnkrogar som serverar läckra pinfärska skaldjur. Hyr hela slottet med eget kapell från 1700-talet, slottspark, dammar och pool område eller boka in er på bed & breakfast. Hyr ni hela slottet kan ni också få er egna svenska stjärnkock som lagar en gastronomisk bröllopsmiddag såväl som frukost och lunch.

Saker att tänka på när ni ska gifta er utomlands

01. Ansök i mycket god tid om hindersprövning före avresan hos Skatteverket.

02. Om ni ska gifta er i Svenska kyrkan ska ni skaffa blankett för kyrklig handling/vigsel i kvinnans hemförsamling.

03. Se till att ha giltiga pass.

04. Läs på om lokala lagar, kanske behövs ett personbevis översatt till engelska hos godkänd översättningsbyrå.

05. Om någon av er har varit gift tidigare behöver ni ett dokument kallat ”Decree Absolute”, även detta får ni från Skatteverket.

06. Till kyrklig välsignelse behöver ni ta med vigsel- eller partnerskapsbevis.

07. Ett vigselbevis utfärdas lokalt på plats i samband med vigseln. Först när detta har registrerats hos Skatteverket är vigseln giltig även i Sverige.

Adresser: skatteverket.se | svenskakyrkan.se | regeringen.se |