Logo

Vigsel

Så väljer du vigselring

Guldsmedernas bästa tips till val av vigselring

Grattis, du ska gifta dig! Bröllopsguiden har frågat några guldsmeder och smyckedesigners att dela med sig av sina bästa tips när det gäller val av vigselring och bröllopssmycken.01. Välj vigselring och förlovningsring tillsammans

Guldsmedsmästare Stig Granlund, Atelier Ajour i Stockholm:
- Vigselringen bärs tillsammans med förlovningsringen, och de måste passa tillsammans som makar i ett äktenskap. Valet görs vid förlovningen. Och att bestämma tillsammans är klokt!
- Gå till en guldsmed som kan formge de ringar som bäst passar er. Bortse från trender; både era ringar och ert äktenskap ska ha ett livstidsperspektiv."Aniara" är Atelier Ajours egenutvecklade alliansring. Den tillverkas efter önskemål i rött eller vitt guld och infattas med flandersslipade diamanter.


02. Viktigt med en budget!

Guldsmedsmästare Kristina Johansson, KJ Design i Alingsås:
-Tänk efter vad får ringarna kosta! Vi guldsmeder arbetar med ett spann på allt från 8 000 kronor till flera 100 000. Det är viktigt att vi inte räknar på fel ringmodell och stenar det vill säga för dyrt eller rent av för billigt. Har du eget guld? Det är avgörande för kostnaden.
- När ovanstående är på plats brukar det ge sig med modell/ design och stenar.
- Något som är bra att tänka på, är att välja något som sticker ut designmässigt eller bara med något litet färginslag. Hos oss guldsmeder finns det oändliga möjligheter.Välj gärna något som sticker ut designmässigt.


03. Kvalitet varar längst

Guldsmedsmästare Suzanne Färnert, Färnert Guldsmeder i Uppsala:
- Välj den vigselring du själv gillar - följ inte modet och vad andra tycker.
- Köp inte rodierat; rodiering nöts bort på ett halvår.
- Ringar som ska sitta bredvid varandra ska ha raka sidor.
- Undvik näthandel eftersom det inte går att ändra storlek i efterhand.
- Tänk lite på ditt yrke - vad kan du bära i jobbet?
- Välj hellre en mindre men bra sten - kvalitet varar längst.
- Köp inte artificiellt tillverkade stenar, värdet är lika med noll när de lämnar butiken.
- Välj ringstorlek när du är lagom varm, inte svettig och heller inte iskall.
- Prova inte ringstorlek när du är gravid.
- Om du har en snäv budget kan du sätta dit stenar i efterhand.
- Fråga en guldsmed om ditt val av ring.


Vad har ni för tips på övriga bröllopssmycken?

- När du väljer smycken, tänk "less is more".
- Ha inte för mycket detaljer på klänningen, försök att se helheten och ha inte för mycket detaljer.
- Fråga någon du litar på om råd om du är tveksam.
- Använd gärna något ärvt om det känns rätt.
- Kyrkan har ofta en krona att låna - prova!Vigselring med plats för förlovningsringen, tillverkad i både vitt och rött guld och med en diamant.


04. Tänk kvalitet - och på din livsstil

Dannie Larsson, Rare Jewelry:
-Jag tycker man ska tänka på kvalitet. En diamant av hög kvalitet håller för evigt. Tänk också på att designen ska hålla länge. En klassisk vigselring kommer du inte att tröttna på. Däremot kan man alltid lägga till en detalj som gör ringen mer unik. Vi brukar sätta diamanter på kanten eller på sidan av mittstenen och så vidare.
-Välj också en ring som passar din livstil. Du ska inte behöva ta av dig din ring för att du går och tränar på gymmet. Lever du ett aktivt liv ska även ringen klara av dessa påfrestningar. Det betyder ofta en kraftigare ring med kraftigare klor och så vidare.


Vilka är dina bästa tips till bruden när det gäller att stajla sin bröllopsklänning?

-Jag brukar alltid välja smycken först och sen matcha kläderna till dem och inte tvärtom. Jag tycker personligen att man ska välja en klänning som lyfter fram smyckena. Det betyder att man inte väljer kläder med för mycket detaljer som förminskar smyckena. Det kan lätt kännas lite "för mycket" eller för pråligt då. Om man väljer ren och enkel design i smyckena kan man absolut vara mer vågad i kläderna.


05. Välj med hjärtat

Patrik Hansson, Patrik Hansson Jewellery i Uppsala:
- Mitt bästa tips för val av vigselring skulle nog vara att välja som när man väljer partner: Välj med hjärtat något som du vill ha på din hand under många år


Ditt bästa tips på övriga bröllopssmycken?

- Jag tycker personligen att stilfulla avskalade diamantörhängen är vackert till bröllop.


06. Naturliga diamanter och svarta pärlor

Lotta Torstensson, Goldbar Jewellery & Design i Stockholm:
- Jag föreslår stora naturliga diamanter till vigsel- och förlovningsringen och det uppskattas av mina bröllopskunder. Stora, fina stenar har bäraren glädje av i alla år och bara de får en årlig översyn av expert gnistrar de ikapp med kärleken år ut och år in.


07. Vilka är dina bästa tips till bruden när det gäller att stajla sin bröllopsklänning?

- Klassiska örhängen med akyoapärlor eller lite större south sea-pärlor är alltid rätt till en vit eller cremefärgad bröllopsklänning. Glöm inte att det finns en uppsjö sätt att bära dem om du inte gillar att pärlorna sitter direkt på örsnibben. Jag kan visa dig hur och du kan addera ett par diamanter till de lite större pärlorna och du får ett par supersnygga örhängen som du kan glädjas åt i många år.
- Svarta pärlor är spännande! De har naturliga färgnyanser från silver till gröngrå/gråblå till helt svarta.
- Hos mig går vi tillsammans igenom brudens egna färger det vill säga ögonfärg, hår, bröllopsklänning med mera och matchar en perfekt nyans på pärlor som blir en vacker inramning och som framhäver den egna personligheten.


08. Ringen ska passa din livsstil

Anette Roxnäs, ETENA jewellery & design i Stockholm:
- Ringen/ringarna ska passa ens livsstil. Jag hade en gång en kund som fastnade för en jättefin vitguldsring med massor av briljanter. Hon ville verkligen ha den, men hon jobbade ofta i Afrika med humanitära frågor så den passade inte in i hennes sammanhang. Det fick bli en slät ring som var mycket mer diskret. Lika vackert det - och budskapet var detsamma.
- Ta gärna en ring som inte är allt för tunn, alltså på höjden. Den får gärna vara smal men inte för tunn på höjden, då begränsar man sig lite om man så småningom vill förändra ringen, till exempel om man vill fylla på med briljanter eller med tanke på ring nummer två - man vill ju att båda passar ihop. Så, lite höjd på ringen ger många valmöjligheter!
- Snegla framåt i tiden redan när ni tittar på förlovningsringar. Hur vill ni att vigselringen ska se ut? Välj en ring som inte är för tunn på höjden, den ger fler valmöjligheter. Etena Design.


09. Våga använda färgstenar

Bartek Dziennik, BD Juvelateljé i Stockholm:
- Ta reda på vad du gillar och våga välj en design efter din stil och inte efter mode.
- Våga använda färgstenar i din vigselring - varje person har "sin" färg. Våga färg!