Logo

Vigsel

Inför val av vigselringar


Bästa tipsen inför val av vigselringar

Engelbert är ett svenskt varumärke och familjeföretag grundat 1920. Specialiserade på högklassiga och egentillverkade vigsel- och förlovningsringar av mycket hög kvalitet. Här ger gemmolog och VD Johanna Pietsch på Engelbert tips, råd och information.

Vad ska man tänka på när man väljer vigselring?

— Tänk på att det är en ring man ska bära hela livet. Få råd utifrån den budget ni har om vad som passar den egna stilen. Ringen ska, precis som alla smycken, förstärka och förgylla den egna personligheten men även vara bekväm och praktisk. Utifrån livsstil och den miljö man befinner sig i, hitta en ring som känns rätt.

Vilken typ av vigselring väljer de flesta just nu?

— Vid förlovning är det uteslutande diamant man talar om. Det är inget marknadsföringsknep utan beror på att det är den enda sten som håller en livstid och har en bestående skönhet och varaktighet. Något som gärna förknippas med giftermål. Det har blivit allt vanligare att ha en solitär, en enstensring, tillsammans med en alliansring, en ring med diamanter på rad. Tidigare valde man ofta kombinationen en slät ring och en alliansring med diamanter. Jag tror att prinsessorna har inspirerat med sina olika varianter av vackra ringar, många vill gärna ha något liknande, om än ej lika dyrbara. Skenorna har blivit nättare och smalare och gult guld har blivit mer populärt. I övrigt är fortfarande den runda diamanten den mest eftertraktade och dyrbaraste, men många tittar även på andra slipningar såsom kudd- eller smaragdslipad. Där får man en större sten för pengarna, de ligger lägre i pris.

Vilka övriga bröllopssmycken vill man ha?

— Fokus är på bruden, paret, klänningen och ringen. Några enkla äkta smycken är ett klokt och vackert val, såsom ett briljanterat hänge runt halsen, eller en pärlrad och enstensörhängen. Det låter klassiskt, men det finns en poäng med det, traditionen är klassisk och traditionsbunden. Har man ett mindre klassiskt bröllop kan man ta ut svängarna i en avancerad håruppsättning eller rockigare brudklänning. Dock tycker jag att man alltid ska hålla accessoarerna nedtonade och ha fokus på innehållet i bröllopsakten. Inte heller gästerna bör överdriva sin utstyrsel.

Vad är för- respektive nackdelarna med att köpa i butik eller e-handel/online?

— Oh, jag skulle inte vilja handla min förlovningsring på nätet. Köpet är ju en upplevelse i sig. Vill man inte ha lite fin service, sitta ner, bli undervisad i olika valmöjligheter och bygga en relation inför framtida köp och eventuella ändringar? Men inte bara det, man kan bli oerhört vilseledd och lurad när man köper online. När det gäller diamanter kan jag inte nog betona vikten att handla hos pålitliga butiker för att slippa problem med allt från behandlade stenar, laserborrade, felaktiga certifikat, syntetiska stenar, you name it. Det är inte värt priset. Engelbert använder bara sällsynta vita Top Wesselton stenar med VS-kvalitet, vilket innebär ’very small’ inclusions. Man får garanterat en högkvalitativ konfliktfri diamant.

Har du något roligt ”bröllopsminne”?

— Mitt eget givetvis. Jag var gravid, vi valde att gifta oss kyrkligt, men hade en härlig lunchbuffé hemma hos oss. Kvällen spenderade vi på tu man hand vilket var underbart. Jag tycker det är viktigt att man gifter sig för sin egen skull och gör precis det som passar en själv. Gillar man maxade fester så kör man på det. Gillar man inte det så gör man något enkelt, litet och vackert av det. Det är kärleken som står i fokus. Inget annat.

Vilka är dina 3 bästa tips till brudpar?

1.Unna er bröllopsringar så vackra ni bara kan. Man har givetvis sin budget, men spendera hellre mer på ringen som du har resten av livet än allt på festen som är snabbt förbi.

2.Njut av ditt bröllop för din skull, för er skull, det blir ett underbart minne. Jobba inte ihjäl dig för guds skull. Jag känner till flera par som separerat just inför alltför maxade bröllop.

3.Varför inte gifta sig på vintern. Många har mycket på sommaren och vädret är ändå sällan att lita på.