Logo

Vigsel

Gifta sig utomlands

FOTO JEREMY WONG WEDDINGS / UNSPLASH

Vigsel utomlands - så gör ni när ni vill gifta er utomlands

Enligt internationella bestämmelser skall vigsel följa lagen i det land där den förrättas. Vid vigsel på svensk ambassad utomlands gäller svensk lag.
Skatteverket berättar att bröllop utomlands enligt det landets lag är giltiga i Sverige om landets lokala myndigheter har auktoriserat vigselförrättaren.

Det finns reseföretag som specialiserat sig på bröllop och vigsel och de har ofta stor erfarenhet av bröllopsarrangemang och kan hjälpa till med alla formaliteter. De har också information om vilka som är ortens behöriga vigselförrättare.

Blivande bröllopspar skall i god tid före avresan skaffa fram giltigt personbevis (om ni inte är svenska medborgare) eller varsitt äktenskapscertifikat och få detta översatt till engelska hos godkänd översättningsbyrå (som står under Kammarkollegiets kontroll).
Ett vigselbevis utfärdas lokalt på plats i samband med vigseln. Detta tas med till den lokala skattemyndigheten för registrering när bröllopsparet kommer hem. Först då är vigseln giltig även i Sverige.
Förutom de ovan beskrivna regler som finns i Sverige om man vill få utländsk vigsel godkänd, gäller olika regler i olika länder när utlänningar vill gifta sig. Nedan ser du länktips.

Vigsel utomlands i Svenska kyrkan

Du kan även välja att gifta dig i Svenska kyrkan utomlands, men inte på alla orter - varje land har sin egen lagstiftning när det gäller vigsel (se länkar nedan för orter och villkor). Om vigsel ej är möjligt blir då alternativet en kyrklig välsignelse som är som en kyrklig ceremoni i Sverige och denna kan ges alla par som ingått en borgerlig vigsel.
Handlingar som ni måste ha med er (förutom det som krävs lokalt):
  • Pass
  • Intyg om hindersprövning och vigsel (beställs hos lokala skattekontoret)
  • Till kyrklig välsignelse medtages vigsel- eller partnerskapsbevis
OBS: Kontakta prästen på orten där ni vill vigas i god tid om information, möjliga tider och gällande villkor!
 

Gifta paret Patric och Susannas bästa utomlands-vigsel-tips:

  • Fundera ut vad som är viktigast för just er kring bröllopet. Gör inte avkall på någon av era drömmar eller något av era önskemål. Ha tålamod och fortsätt att leta. Det finns ett alternativ som passar just för er. Hittar ni ”rätt” arrangör går det mesta att ordna.
  • Använd er av en resebyrå med erfarenhet av bröllop. Var tydliga med vad ni önskar, både vid planeringen på resebyrån och väl på plats på hotellet.
  • Var ute i god tid. Till exempel minst sex månader med brudklänningen (så du hinner får den innan ni reser) och skicka alla viktiga dokument i god tid med marginal.
  • Det är värt nästan hur mycket som helst att betala för en fotograf. Bröllopsfotona betyder enormt mycket när man kommer hem. En rolig idé är att fotografen är med under så stor del av dagen som möjligt, till exempel även innan vigseln när ni gör er i ordning.

LÄNKTIPS för mer information:

» Orter i utlandet där du kan gifta dig i Svenska kyrkan. (Svenska Kyrkan)
» Att gifta sig i Sverige eller i utlandet (Skatteverket)
» Svenska ambassader med vigselrätt (Regeringskansliet)