Logo

Kläder & mode

Brudslöja - att bära, eller att inte bära?

Brudslöja ja eller nej?

Den sagolika slöjan berättar om en inre skönhet, och ett löfte om trolova sig till sin största kärlek och bästa vän. Den är lika gammal som bröllop och äktenskap självt, med en mystik som sträcker sig långt bak i tiden. Följ med oss på en resa, med spännande fakta om brudslöjor genom åren.

FOTO//WEDDINGSBYMALIN

Slöjans symbolik

Brudslöjan är en av de äldsta bevarade komplementen av en bruds bröllopsoutfit, och bröllopsceremoni. Detta tygstycke och hölje har en djup förankring i många religioner, särskilt runt om i Afrika, Asien, och Europa. Med en härstamning ända från forntiden, har slöjan lika många betydelser som den är uråldrig. En symbolik, som utövas på många platser än idag, är synen av kvinnan som en helig jungfru. Därav representerar slöjan brudens oskuld. Sa vi, uråldrig?

Tygets religiösa betydelse

Idag har slöjan fortsättningsvis en religiös betydelse. Enligt modern tradition anses den vara en accessoar att lyfta, och att komplettera sin bröllopsklänning på. Under romarrikets epok var slöjtyget rött och heltäckande, vilket gjorde det svårt för bruden att se, och därför ledsagades oftast bruden av sin far mot altaret – allt för att inte snubbla. I andra fall, skulle brudens slöja skydda från onda krafter, som önskade hindra bröllopsparets lycka, eller helt enkelt påvisa betydelsen av kvinnan som from och blygsam.


En ritual

I kristen och judisk kultur så är det slöjtäckta ansiktet en ritual, där antingen brudens far, eller brudgummen lyfter slöjan efter avslutad ceremoni. När slöjan har lyfts är äktenskapet officiellt. Längre bak i tiden, under 1600- och 1700-talet, ansågs slöjan stå för för kyskhet och lydnad inför Gud, särskilt inom västerländsk kultur. Dess vita färg var även en stark symbol för att vara “ren” inför det stora heliga. Populariteten har dock stigit, och fallit genom tiderna. Förutom religiösa influenser, har monarker haft en stark påverkan till hur vi bär, och ser på våra slöjor idag.

Moderna slöjtraditioner

Den moderna brudens slöj-look är aningen mindre komplicerad, och går mer mot ett minimalistiskt håll, även om den kan ha vackra detaljer såsom pärlor, smycken, och broderier. Det handlar inte alltid om rätt stil, eller längd på slöjan – den är även ett tydligt incitament till att man faktiskt ska gifta sig. Den är som pricken över i:et när allt kommer till kritan, det är nu det händer. Brudslöjan används idag mer som ett vackert inslag till övrig utstyrsel, snarare än religiösa kopplingar, eller att avvärja onda andar. En del väljer att bära slöjan över ryggen och låta det flytande tygstycket drapera hår och klänning, medan andra vill täcka ansiktet helt. Det är inte ovanligt att bära en krona, eller ett diadem till sin slöja, och välja att inte täcka ansiktet. I Skandinavien är det en vanlig sed att slöjan hänger från ryggen, som ett vackert komplement till brudoutfiten.

1900-talets brudslöjor

Under 1920-talet, var det väldigt populärt med en cloche som huvudbonad, gärna i silkesmaterial. Vanligtvis var de dekorerade med blommor och blad, som skulle matcha den tidens it-frisyrer, och brudbukett. Vi får inte glömma att vår omgivning har en stor påverkan på rådande stiltrender. Årtiondet då slöjor tog ett enklare uttryck, med anledning av krig och brist på tyg, var under 30-, 40- och 50-talet. Då bars slöjorna lite lösare över huvudet, både som accessoar, eller av religiös, och traditionell betydelse. Vanligt kring denna tid, var att fästa ett kortare tygstycke på en s.k pillboxhatt, oftast i materialet spets, eller tyll. På 50- och 60-talet utvecklades stildragen med en mer bohemisk inställning. Slöjorna steg återigen i längd, och framtill 70-talet tog slöjmodet en mer avslappnad ställning, med långa och lediga slöjsläp. Även här var det vanligt att dekorera med vackra, och nyplockade blommor. De flesta har nog koll på att 80-talet rörde om det rejält, med stor dramatik i både slöjor och brudklänningar. Ända in på 2000-talet har modet utvecklats i takt med att vår stil har förändrats. Ibland skapar vi något alldeles nytt, medan vi i andra fall gärna hämtar inspiration från dåtidens moderiktning. Trender kommer och går, som sagt, men vi är nog många som hoppas på att slippa 80-talets spektakulära volymer.

Vilken stil ska man välja?

Katedralslöja, fågelbur, kapell, spets, tyll, kort, lång, minimalistisk, tvådelad eller en slöja med unika dekorationer? Vill du att den ska svepa ovanför marken, gå till fingrarna eller sluta vid armbågarna? Hur du vill komplettera din bröllopsklänning är helt upp till dig, det finns inga regler för dess utseende, hur den ska bäras, eller om den ska bäras överhuvudtaget. Din bröllopsdag ska ändå utgöra, och uppfylla dina innersta drömmar. Om du väljer att bära slöja, tänk på att din slöja ska passa din frisyr och gärna gå ihop med din brudbukett. Vill du blanda olika looks, är det ett charmerande tillfälle att lyfta olika stilelement – kanske med något din mamma, eller svärmor bar, ihop med något som du själv värderar och tycker om. Oavsett inställning och personlig uppfattning, är brudslöjan ett romantiskt tillägg till brudklänningen. Den bygger upp stämningen och skapar en atmosfär av spänning och lyckokänslor. Inget är rätt eller fel. Det funkar utmärkt att bortse från traditioner, religioner, eller symbolik. Gå efter din egen stil, och vad du själv gillar! Vad än du väljer, så är det ändå din känsla som består. Att du är tillfreds med ditt brudutseende gör dig därför till en oemotståndlig brud!