Logo

Blommor

Vad ska man tänka på när det gäller blommor till sitt bröllop?

En intervju med Vackra Bröllop

Vi på Vackra Bröllop och event älskar att skapa magiska ögonblick tillsammans med våra brudpar.


Vad ska man tänka på när det gäller blommor till sitt bröllop?

När det gäller val av blommor till brudbuketten och övriga arrangemang så tycker vi att man ska tänka på att välja blommor utifrån säsong. Då får man ut det bästa både gällande ekonomiskt och kvalitetsmässigt.

Vilka blommor ska man välja?

Vi tycker först och främst att man ska välja blommor som är i säsong men också blommor som går i rätt färg och form utifrån brudparets egna stil och känsla. Beställer brudparet också blomsterarrangemang i någon form som tex. en brudbåge, så är det bra att välja blommor som är extra tåliga och hållbara.

Vilka trender gäller för olika säsonger?

Varje säsong har sin egen trend. När vårsäsongen börjar kan vi se ljusa och fräscha buketter med olika sorters vårblommor. Ranunkel och anemoner är två favoriter som vi på Vackra Bröllop ser som en väldigt populär blomma. Under en klassisk sommarsäsong ser man brudbuketter i ljusa pasteller, trädgårdsrosor, liljekonvaljer, pioner och doftande luktärter. Till hösten ser vi gärna en härlig blandning av lite mörkare och djupa färger, med färgstarka dahlior och underbara olika sorters kvistar med bär och nypon som sätter sin egna touch i både brudbukett och andra blomsterarrangemang. Under vintersäsongen kan vi istället se buketter i vitt och grönt men även en touch av bordeaux, en djup vinröd färg.

Är olika teman & färger alltid görbara oavsett säsong?

Allt går, men det är självklart en prisfråga också gällande blommor till olika säsonger. Två väldigt populära blommor som blommar under en specifik säsong är liljekonvaljer och pioner. Vi har många brudpar som önskar liljekonvaljer i juni/juli och det brukar gå att få tag på men det är så mycket dyrare än om man skulle köpa dem i maj då de är i säsong. Pioner är en sommarklassiker och stiger i pris direkt efter säsong.

Vad trendar just nu med brudbuketter och bordsdekorationer?

De senaste två åren har en stor trend varit de vildvuxna, bohemiska och spretiga brudbuketterna där det gröna har tagit mycket fokus. Det vi kan se nu i år är att det gröna drar sig tillbaka lite och låter de blommande blommorna komma fram. Vi kan också se att trenden med buketter som upplevs ”avlånga” och mer spretiga är väldigt populära. Det får gärna vara lite busigt och det gör absolut ingenting att blommorna får falla fritt och skapa den naturliga känslan. Borden dekoreras med små vaser, antingen en större mängd eller några få enstaka, där enkla blommor får dekorera bordet. Snyggt och enkelt och prisvärt.

FOTO//JENNY DRAKENLIND

Vad kostar det?

Det går att göra brudbuketter i alla prisnivåer. Allt från ett par hundra till flera tusen kronor. Allt beror på vilka önskemål och krav brudparet har. Vi rekommenderar alltid att man bokar en konsultation, där vi går igenom bland annat priser.

Hur lång tid innan bröllopet bör man kontakta er?

Vi rekommenderar att ni kontaktar oss cirka sex månader innan bröllopet. Vi tar också emot bokningar med kortare framförhållning men vi ser gärna att beställningen är hos oss senast två månader före bröllopet. Detta är på grund av att vi ska ha möjligheten till att beställa hem de blommor brudparet önskar.

Gör ni provarrangemang inför bröllopsdagen?

När vi bokar in en konsultation med våra blivande brudpar så rekommenderar vi alltid att de skickar ett par inspirationsbilder på deras vision av blommorna. När brudparet kommer till butiken för att träffa Anine, plockar hon alltid fram blommor i färg och form utifrån hennes vision och önskemål. Detta gör vi för att det blir så stor skillnad på att få se blommorna i verkligheten än på bild. Det är väldigt uppskattat!

Vad är den genomsnittliga kostnaden för ett blomsterarrangemang för ett bröllop?
Är det helhetskoncept ni pratar om, så skulle vi säga ca 15.000-20.000 kr. Däremot kostnaden för ett enstaka arrangemang, dvs, en bordsdekoration, ett arrangemang till brudbåge osv, så skulle vi säga en kostnad från 1000 kr och uppåt, helt beroende på vad brudparet önskar.

Hur levereras blommorna? Installerar ni arrangemangen på plats?

Vi levererar våra blommor själva och lämnar också över blommorna personligen till brudparet. Vi dekorerar på plats efter brudparets önskemål och vi stämmer alltid av med brudparet dagen innan bröllopet för att se till så allt flyter på felfritt på bröllopsdagen både vid leverans och dekorering!

Hur säkerställer man att blommorna förblir fräscha och ser fantastiska ut under ett helt bröllop?

Levererar vi blommorna dagen innan så ser vi gärna att de förvaras i en kyl för bästa hållbara resultat. Speciellt om lokalen i sig är varm. Står blommorna framme under natten är risken större att blommorna suger åt sig allt vatten snabbare och därför har lättare att sloka.

Har ni några tips till alla brudpar där ute?

Planera i god tid och samla på er mängder med inspiration! Boka en konsultation, på så sätt kan vi hjälpa er på allra bästa sätt och ni får vår expertis. Välj rätt blommor utifrån säsong. Våga! Våga gå utanför det ni ser på Pinterest, våga använda färg i både buketter och arrangemang.