Logo

Bröllopsresan

Bröllopsresa på räls


Bröllopsresa på räls

Det är något romantiskt med tåg. Kanske är det det långsamma resandet, lugnet, de vackra vyerna som passerar utanför fönstret. Eller tiden ni har för varandra. Tid att prata, läsa, äta eller bara göra ingenting. Som gjort för en bröllopsresa.

Så varför inte fira en smekmånad med stil på något av världens lyxigaste tåg. Ta Orientexpressen genom Asien, Rovos Rail genom Afrika eller Palace on Wheels genom Indiens mest färgsprakande delstat Rajasthan. Känn historiens vingslag från en tid då världen var mer oupptäckt, mer exotisk och kanske lite mer romantisk. Upplev hisnande landskap och spännande nya miljöer i Europa eller på främmande kontinenter. (I april 2013 är det dags för Orientexpressen att komma till Sverige för första gången någonsin.)

Högklassisk komfort

Själva tåget är förstås en stor del av reseupplevelsen. De flesta lyxtåg har nyrenoverade klassiska vagnar, många drivs av ånglok. Komforten är högklassig, servicen oklanderlig. Ädelträ, mässing, gnistrande kristallglas, tunga franska silverbestick och en alldeles egen butler. Morgonrockar med monogram, sängar bäddade med krispigt linne. Ombord finns salonger för vila och möten och panoramavagnar med utsikt över de mest fantastiska landskap. Här finns intima restaurangvagnar för utsökta femstjärniga måltider och trevliga samtal. Baren serverar champagne och på kvällen bjuds det levande musik. I biblioteket kan du luta dig tillbaka med en god bok, spela kort eller prata om dagens upplevelser. Låter det som en dröm – ja, nog är det lyx och en lisa för själen i alla fall.
Många lyxtåg fungerar också som utflyktståg med dagliga utflykter till spännande sevärdheter. Medan andra tåg väljer att kombinera själva tågresan med en längre vistelse på ankomstorten.
Det är inte billigt, ett dygn ombord kan kosta allt mellan 1 000-15 000 kronor. Men väljer ni att ha ett mindre påkostat bröllop kan ni satsa pengarna på en fantastisk smekmånadsresa och få underbara minnen för resten av ert gemensamma liv.

En tur i Europa

Orientexpressen är kanske världens mest omskrivna och mytomspunna tåg, inte minst genom deckarförfattarinnan Agatha Christies berömda kriminalroman ”Mordet på Orientexpressen”. Orientexpressen var ursprungligen en internationell tågförbindelse mellan Paris och Istanbul, men tåget var inte alls så lyxigt som namnet numer antyder. Lyxigt är däremot privatägda Venice Simplon Orient Express som har sin fasta rutt mellan London och Venedig, en resa på två dagar. Under sommarmånaderna arrangeras dessutom specialturer, t.ex. till eller från Istanbul och mellan de vackra italienska städerna Venedig och Rom.
Tågvagnarna är tjusigt restaurerade original Pullman och Wagon-Lits vagnar från 1920- och 30-talet. Lunch och middag äter ni förstås med blankpolerade silverbestick på vita dukar i någon av de tre restaurangvagnarna medan frukost och afternoon tea serveras av er personliga butler i er alldeles egna kupé. På kvällarna njuter ni en drink medan ni lyssnar på levande pianomusik i tågets barvagn. En 20-timmarsfärd Paris–Venedig med en övernattning ombord kostar cirka 20 000 kr.

Genom berg och regnskogar

Orientexpressen har även fått låna ut sitt namn till asiatiska Eastern & Oriental Express som går från Singapore genom Malaysia och Thailand eller från Bangkok till Laos. En tågresa genom bergskedjor, frodiga regnskogar och längs med underbara kustlinjer. Populärast är sträckan Singapore–Bangkok.
Tåget har 22 luftkonditionerade vagnar, varav tre restaurangvagnar, samt en utsiktsvagn. De kombinerade sov- och sittkupéerna har alla dusch och toalett. Tåget gör uppehåll för guidade turer till exempel vid berömda River Kwai och i charmiga Georgetown på ön Penang. Du kan åka hela sträckan eller en delsträcka – resan kan påbörjas på ett flertal platser. Eastern & Oriental Express har även särskilda smekmånadspaket. Resan Singapore–Bangkok kostar runt 18 000 kronor.

Skottlands högland eller Spaniens kust

Lite mindre känt är kanske The Royal Scotsman, Skottlands egen Orientexpress som faktiskt tillhör samma bolag som både Venice Simplon Orient Express och Eastern & Oriental Express. Detta klassiska tågs samtliga rutter börjar och slutar dock i Edinburgh. Resorna genom det vackra landskapet på skotska höglandet innefattar stopp i små pittoreska städer, vid whiskydestillerier och skotska slott.
Det lyxiga tåget tar bara 36 passagerare och erbjuder flera olika rutter, från två- till sju nätters reslängd. En av de två restaurangvagnarna, anno 1891, är världens äldsta i bruk i sitt slag. Maten ombord är av förstås femstjärnig och restaurangen räknas som en av de bästa i hela Skottland. Resorna är av modell helpension och tåget står still på natten för att garantera god sömn. Rundresa i Skottland med tre övernattningar, mat, dryck och utflykter för runt 40 000 kronor.
El Transcantábrico, Spaniens första lyxtåg erbjuder tågresor mellan pilgrimstaden Santiago de Compostela och León. Under åtta dagar och sju nätter tar tåget dig längs Spaniens norra, gröna kust. Sightseeing ingår i resans pris och en buss följer tåget och används till utflykter bland annat i Bilbao och i Santander, samt på många andra orter längs Atlantkusten. Också detta tåg står still på stationen om nätterna, så om man vill lämna tåget på kvällarna för en lokal barrunda går det också bra. El Transcantábrico har av The International Railway Society i USA blivit utsedd till en av världens bästa lyxtågturer, både vad gäller kulturella och gastronomiska upplevelser. Pris från 28 000 kronor per person i dubbelrum för en sjunättersresa, men då ingår det mesta inklusive guidade utflykter.

Miljövänligt resande i Indien

Naturligtvis har även Indien, världens största och mesta tågland, flera spännande lyxtåg som gjorda för romantiska bröllopsresor. Palace on Wheels är Indiens mest berömda historiska tåg. En åttadagars rundresa med detta kungliga lyxtåg börjar i Dehli och går genom maharadjornas färgrika och spännande delstat Rajasthan med fantastiska städer och sagolika palats. Dessutom stannar tåget i Agra så att passagerarna kan besöka det alldeles unika Taj Mahal. Även ombord känner ni er förflyttade till maharadjornas tid, tåget är verkligen ett riktigt palats på hjul både vad gäller inredning och service med livréklädda betjänter och sammetsklädda kupéer. Inkvartering i tvåbäddshytter med dusch och toalett. Varje vagn har fyra tvåbäddshytter, egen bar och sällskapsrum. Helpension – frukost, lunch, middag – ingår i priset. Palace on Wheels har två restauranger som serverar kontinental, indisk och kinesisk mat. En resa på 7 nätter och 8 dagar i Rajasthan kostar från 17 000 kronor.
Indien har fler lyxtåg, det allra senaste tillskottet heter Maharajas’ Express, ett tåg med 7-stjärniga ambitioner som började rulla i januari i år. Maharajas’ Express erbjuder fyra turer, samtliga mellan 7-8 dagar långa. Tåget är inte bara lyxigt utan också eko-korrekt med bland annat miljövänliga toaletter och återvinning av avfall. En 7 dagars resa kostar runt 40 000 kronor. Även Deccan Odyssey erbjuder en veckolång rundresa, men från Bombay till Goa. Deccan Odyssey har plats för hela 122 passagerare och har till och med en egen spavagn. Pris från 2 000 kr/natt.

Lyxigast i Sydafrika

Men världens lyxigaste tåg är kanske ändå Sydafrikanska Rovos Rail – "The Pride of Africa". Med Afrikas stolthet reser du med klass i 100 år gamla renoverade vagnar i en stil som andas kolonial storhetstid. På de sträckor där det är möjligt drivs loken av ånga men i övrigt används diesel eller el. Ombord råder ett ymnigt lyxliv med fri champagne och mat i gourmetkrogklass. Inredningen går i mässing och blank mahogny men med moderna faciliteter som luftkonditionering, privat badrum och minibar. De enklaste kupéerna är sju kvadratmeter och har en soffa som förvandlas till säng. De största tar upp en halv tågvagn och har loungedel samt både viktorianskt badkar och dusch. Varje vagn har en egen värd eller värdinna som servar er dygnets alla 24 timmar. Allra längst bak i tåget finns en panoramavagn med extra stora fönster och längsgående balkong på utsidan. Med Rovos Rail kan ni resa mellan Kapstaden och Pretoria, eller längre upp i Afrika som till Victoriafallen och ända upp till Indiska Oceanens kust i Tanzania. En annan sträckning går upp till Namibia. En tvådagars resa kostar runt 6 000 kronor, en niodagars resa mellan Pretoria och Kapstaden kostar från 36 000 inklusive utflykter och mat.
I Sydafrika finns även det berömda Blue Train som går mellan Kapstaden och Pretoria. En tågresa med The Blue Train anses vara något av det mest exklusiva man kan uppleva på räls. Resan tar 27 timmar, är 1 600 kilometer lång och man gör bara ett stopp i längs vägen. Tåget är modernt och välutrustat med kupéer i olika prisklasser utrustade med sängar som förvandlas till soffor på dagen, cd, dvd och badkar eller dusch. Oavsett vilken kupé ni väljer har ni en 24 timmars butler till er tjänst. The Blue Train har två salongsvagnar. Den ena med panoramafönster där ni kan njuta det vackra afrikanska landskapet utanför, den andra vagnen är en Gentlemens Club med bord för kortspel, ett litet bibliotek och en bar där man kan njuta en cognac och en god cigarr. En resa från Kapstaden till Pretoria kostar runt 10 000 kronor, och då ingår INTE den franska champagnen eller den ryska kaviaren. Trains are wonderful... to travel by train is to see nature and human beings, towns... and rivers, in fact, to see life”

Tågresebolag, www-adresser:

Venice Simplon Orient Express och Eastern & Oriental Express: www.orient-express.com
The Royal Scotsman: www.royalscotsman.com
El Transcantábrico: www.eltranscantabricogranlujo.com/en/
Palace on Wheels: www.palacesonwheels.com
Maharajas’ Express: www.themaharajasexpressindia.com
Deccan Odyssey: www.deccan-odyssey-india.com
Rovos Rail: www.rovos.com
Blue Train: www.bluetrain.co.za

Svenska resebyråer som erbjuder några av dessa tågresor:

www.globetrotter.se
www.escapetravel.se
www.indienresor.se
www.sydafrikaresor.se
www.jambotours.se
www.africantours.se