TEXT Redaktionen, FOTO Znapshot.se,
Läs mer www.bageri.se
|
Årets Tårta 2021 - Recept och tips
|
Dags att välja bröllopstårta? Kanske är Årets Tårta 2021 något för dig!
|
Det nya Svenska Konditorlandslaget som ska tävla i European Pastry Cup 2022
är uttaget och den första utmaningen för laget var att utveckla en tårta, Årets
Tårta 2021, med inspiration från klassiska svenska smaker som huvudråvaror.
Tårtan ska kunna bakas av alla konditorier i Sverige är det tänkt. Bra att
veta för alla som gifter sig och vill ha en tårta som denna.
Konditorlandslaget kommer varje år att ta fram en ny tårta för att utveckla
och variera utbudet till kunderna, med tiden kan vi alla hitta vår egen favorit.
Årets smaker är: Hallon-Honung-Havre. Sötma, syra och crunch i perfekt
samspel. Tårtan är uppbyggd på en saftigrostad havrebotten, en fräsch hallonkompott,
en honungskola och en mousse med rostad havre.Tårtan är sedan omsluten av en gyllene
honungsglaze. Toppad med en chokladdekor och färska bär och örter!
|
Recept Årets Tårta 2021
(Recept beräknat 2 st x 10-bitars tårtor)
|
Rostad havrebotten
- 200 g Smält smör (Traditionellt Debic)
- 160 g Råsocker
- 120 g Honung (Fast)
- 2 st Ägg
- 50 g Havregryn
- 3 g Bakpulver
- 80 g Vetemjöl
Rosta havregryn till botten och moussen i 200 grader cirka 20 min. Mixa till havremjöl.
Vispa ägg med sockret och honungen lätt med vinge. Blanda alla torra ingredienserna
och vänd i äggblandningen. Vänd sist ner smöret. Baka på 180 grader i ca 12 min.
|
Havremousse
- 25 g Rostat havremjöl
- 250 g Mjölk
- 250 g Grädde (Debic 40%)
- 130 g Socker
- 150 g Äggula
- 5 st Gelatinblad
- 600 g Grädde (Debic 40%, )
Dag 1: Blanda havremjöl och mjölk och ställ i kyl över natten.
Dag 2: Koka upp ”havremjölk”, grädde och socker, mixa.
Tillsätt äggulan och värm till 83 grader. Sila blandningen. Tillsätt
gelatin och låt svalna innan du vänder i den lättvispade grädden.
|
Honungskola
- 140 g Honung (fast)
- 90 g Grädde (Debic 40%)
- 60 g Smör (Traditionellt Debic)
- 1 st Gelatinblad
- 2 g Salt
- Wetproof hallonkrisp (Werners)
Koka honungen och grädde till 116 grader. Dra av plattan och tillsätt resten av
ingredienserna. Låt svalna och häll sedan på ett lager på hallonkompotten. Strö
sedan ett lager av Wetproof hallon över kolan.
|
Hallonkompott
- 400 g Hallon
- 80 g Vatten
- 80 g Socker
- 15 g Gel cream hot (Werners)
- 10 g Gelatin
Koka alla ingredienser utom gelatin i 3-4 minuter. Tillsätt gelatin och häll upp
i ringar med storlek mindre än tårtan.
|
Glaze
- 150 g Vatten
- 300 g Socker
- 300 g Honung
- 20 g Gelatin
- 200 g Kondenserad mjölk
- 300 g Valrhona dulcey (Werners)
Koka upp vatten, socker, honung. Häll över resten av ingredienserna och mixa.
Använd vid ca: 36 grader.
|
GlazeDulceykräm
- 200 g grädde (Debic 40%)
- 120 g Valrhona dulcey (Werners)
Dag 1: Koka upp grädden. Häll över chokladen och mixa.
Dag 2: vispa upp och spritsa med slät tyll i ringen uppe på tårtan.
|
Montering i silikonform
(går lika bra i tårtring ca 20 cm)
- Häll i havremoussen i formen.
- Vänd interiören så honungkrämen i slutändan hamnar uppåt i tårtan.
- Fyll upp med mousse, frys.
- Ta ut tårtan ur form, glazera och ställ på havrebotten.
Dekor
- Valrhona inspiration hallon (Werners)
- Färska hallon
- Atsina
- Dulceykräm
- Wetproof Hallon (Werners)
- Plastband 2-3 cm
-
Chokladband nere: Klipp ett plastband som räcker runt tårtan. Smält
Valrhona hallonchoklad och stryk på plastbandet. Vänta till chokladen
börjat sätta sig och lyft sedan bandet och sätt i nederkant av tårtan.
-
Chokladring: Klipp ett plastband ca halva längden. Temperera chokladen,
stryk tunt på plastbandet och forma till en ring
-
Lägg på chokladringen på tårtan och spritsa i dulceykrämen, strö wetprof
hallon, lägg färska hallon och avsluta med Atsina.
Tips på förenkling av tårtan
- Gjut tårtan i anslagsring med plastband.
- Skippa de rosa banden av choklad.
-
Vill man göra utseendet ännu enklare kan man hoppa över att glazera
tårtan och bara dekorera med färska hallon
|
|
MER BRÖLLOPSSERVICE:
» Alla företag
» Bli medlem