Logo

Bröllopsfesten

Årets Tårta 2021

Tårta - Recept och tips

Dags att välja bröllopstårta? Konditorlandslaget tar varje år att ta fram en ny tårta för att utveckla och variera utbudet till kunderna, med tiden kan vi alla hitta vår egen favorit. Årets smaker är: Hallon-Honung-Havre. Sötma, syra och crunch i perfekt samspel. Tårtan är uppbyggd på en saftigrostad havrebotten, en fräsch hallonkompott, en honungskola och en mousse med rostad havre.Tårtan är sedan omsluten av en gyllene honungsglaze. Toppad med en chokladdekor och färska bär och örter!

Recept

(Recept beräknat 2 st x 10-bitars tårtor)

Rostad havrebotten

200 g Smält smör (Traditionellt Debic)

160 g Råsocker

120 g Honung (Fast)

2 st Ägg

50 g Havregryn

3 g Bakpulver

80 g Vetemjöl

Gör så här:

Rosta havregryn till botten och moussen i 200 grader cirka 20 min. Mixa till havremjöl.
Vispa ägg med sockret och honungen lätt med vinge. Blanda alla torra ingredienserna och vänd i äggblandningen. Vänd sist ner smöret. Baka på 180 grader i ca 12 min.

Havremousse

25 g Rostat havremjöl

250 g Mjölk

250 g Grädde (Debic 40%)

130 g Socke

150 g Äggula

5 st Gelatinblad

600 g Grädde (Debic 40%, )

Gör så här:

Dag 1: Blanda havremjöl och mjölk och ställ i kyl över natten.
Dag 2: Koka upp ”havremjölk”, grädde och socker, mixa. Tillsätt äggulan och värm till 83 grader. Sila blandningen. Tillsätt gelatin och låt svalna innan du vänder i den lättvispade grädden.

Honungskola

140 g Honung (fast)

90 g Grädde (Debic 40%)

60 g Smör (Traditionellt Debic)

1 st Gelatinblad

2 g Salt

Wetproof hallonkrisp (Werners)

Gör så här:

Koka honungen och grädde till 116 grader. Dra av plattan och tillsätt resten av ingredienserna. Låt svalna och häll sedan på ett lager på hallonkompotten. Strö sedan ett lager av Wetproof hallon över kolan.

Hallonkompott

400 g Hallon

80 g Vatten

80 g Socker

15 g Gel cream hot (Werners)

10 g Gelatin

Gör så här:

Koka alla ingredienser utom gelatin i 3-4 minuter. Tillsätt gelatin och häll upp i ringar med storlek mindre än tårtan.

Glaze

150 g Vatten

300 g Socker

300 g Honung

20 g Gelatin

200 g Kondenserad mjölk

300 g Valrhona dulcey (Werners)

Gör så här:

Koka upp vatten, socker, honung. Häll över resten av ingredienserna och mixa. Använd vid ca: 36 grader.

GlazeDulceykräm

200 g grädde (Debic 40%)

120 g Valrhona dulcey (Werners)

Dag 1: Koka upp grädden. Häll över chokladen och mixa.
Dag 2: vispa upp och spritsa med slät tyll i ringen uppe på tårtan.

Montering i silikonform

(går lika bra i tårtring ca 20 cm)

Häll i havremoussen i formen.

Gör så här:

Vänd interiören så honungkrämen i slutändan hamnar uppåt i tårtan. Fyll upp med mousse, frys. Ta ut tårtan ur form, glazera och ställ på havrebotten.

Dekor

Valrhona inspiration hallon (Werners)

Färska hallon

Atsina

Dulceykräm

Wetproof Hallon (Werners)

Plastband 2-3 cm

Chokladband nere: Klipp ett plastband som räcker runt tårtan. Smält Valrhona hallonchoklad och stryk på plastbandet. Vänta till chokladen börjat sätta sig och lyft sedan bandet och sätt i nederkant av tårtan. Chokladring: Klipp ett plastband ca halva längden. Temperera chokladen, stryk tunt på plastbandet och forma till en ring. Lägg på chokladringen på tårtan och spritsa i dulceykrämen, strö wetprof hallon, lägg färska hallon och avsluta med Atsina.