Logo

Bröllopsfesten

Bröllopsmuffins - recept

Recept: Annelie Mannertorn  |  Foto: Fredrik Birkler

Bröllopsmuffins
med rosmarin & vit choklad

Istället för en stor bröllopstårta har vi fått inspiration från de trendsäkra bröllopen i USA - var och en av gästerna får sin egen bröllopsmuffin! Inget kan bli enklare. Muffinsformar (inte för stora) fylls med smet av typ sockerkaka, gräddas och dekoreras med glasyr av florsocker och köpta dekorationer. Här har vi gett bakelserna smak av rosmarin och vit choklad - en ny och underbar kombination.
Bröllopsmuffins
RECEPT för 50 personer  
Bröllopsmuffins
50-100 muffinsformar (beroende på storlek)
10 ägg (medelstora/stora)
15 dl strösocker (gärna extra fint)
650g smör
5½ dl grädde
15 dl vetemjöl
10 tsk bakpulver
6 tsk vaniljsocker
7 msk finhackad rosmarin
500g finhackad vit choklad

Glasyr
18 dl florsocker
3 tsk vinsyra
3 st äggvitor
6-9 msk vatten
Hushållsfärg
Dekorationer

BAKA NÅGRA VECKOR INNAN BRÖLLOPET OCH FRYS IN:
Ugnstemperatur: 200 grader (eller 160 grader för induktionsugnar). Ställ upp muffinsformarna på lagom avstånd på ugnsplåtar (tänk på att muffinsen sväller ut). Finhacka rosmarinen och chokladen. Smält smöret i en kastrull, häll i grädden. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta vetemjölet med bakpulver, vaniljsocker, rosmarin och vitchoklad. Häll omväxlande ned vetemjöl och vätskan i äggsmeten. Fyll upp muffinsformar till ungefär hälften. Obs! Provgrädda ett par muffinsformar med smet först. Kanske måste t.ex. ugnstemperatur och proportionen smet i formarna justeras. Grädda i 10-20 minuter – tiden varierar beroende på ugnen och storleken på muffinsformarna. Låt svalna. Så långt kan man förbereda! Kan ligga och vänta i frysen i flera veckor!


DAGEN FÖRE ELLER SAMMA DAG:
Rör ihop ingredienserna till glasyren. Häll sist i försiktigt ev. färg i glasyren (olika fina färgnyanser finns att köpa på nätet och i köks- och hobbybutiker). Dekorera muffinsen, gärna på olika sätt så alla får välja sin favorit. När kristyren stelnat ställ upp de små bakelserna på en muffinsställning (finns att köpa på nätet), tårtfat eller kakfat med flera våningar. Om man vill ha en mer efterrättsliknande avslutning kan man servera vaniljglass eller vispad grädde med flor- och vaniljsocker till.

TIPS! Om ditt bröllop har något speciellt tema eller liknande, så följ upp detta i dekorationen av muffinsen. Ge glasyren en färg som stämmer in med det övriga, eller välj bland olika sorters blommor och andra dekorationer som finns att köpa i specialaffärerna.

Sockerblommor och andra dekorationer finns att köpa i välsorterade köksbutiker, hobbybutiker och på nätet; t.ex. kakburken.se och Tårtdecor.