BröllopsGuiden
Recept: Annelie Mannertorn     Foto: Exray Foto

Bröllopstårta
med mandelbotten

Recept på en vacker och god bröllopstårta som du kan baka själv! Mycket pengar finns att spara för dig som kan göra bröllopstårtan själv.

Bröllopstårta RECEPT för 25 personer  
Mandeltårtbotten
500g mandelmassa, riven
6 medelstora ägg
1 dl strösocker
200g smör
3½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
10-20 droppar bittermandelessens

Fyllning och ihopläggning
Apelsin- eller aprikosmarmelad

Vaniljsmörfyllning
4 påsar kok-marsan
6 dl mjölk
150g smör, rumstempererat
6 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Täcke
400g marsipan
karamellfärg

Kristyr
400g florsocker
2 äggvitor
1-2 tsk citronjuice
FÖRBERED:
Den här tårtan kan förberedas antingen i sin helhet en dag innan, eller genom att själva kakan bakas och fryses in, eller bevaras i kylskåp 1-3 dagar innan serveringen.

GÖR SÅ HÄR:
Smöra och bröa tre utvalda formar (t.ex med diameter 22cm, 15cm och 7cm). Vispa äggen med socker. Blanda i det smälta, avsvalnade smöret, bittermandelessensen och den rivna mandelmassan. Blanda allt med de torra ingredienserna. Rör om ordentligt så alla blandas.

Häll i formarna och grädda i 175 grader tills bottnarna fått färg och provstickan kommer ut torr (ca 25-45 min beroende på formarnas storlek och ugnstyp). Låt dem svalna, gärna till nästa dag, innan du skär/snyggar till ovansidan plan samt delar varja botten i två delar.

Blanda marsanpulvret med mjölken och sjud tills det tjocknat. Ställ krämen att svalna. Rör sockret luftigt med flor- och vaniljsocker. När krämen är rumstempererad vispas den ner klickvis i det luftiga smöret. Använd gärna ballongvisp, annars elvisp.

Smeta fyllningen mellan bottnarna. Pensla bottnarna med apelsin- eller aprikosmarmelad (täcket fäster bättre då). Täck varje botten för sig med kavlad marsipan eller färdig sockermassa. (Färdig sockermassa finns att köpa bl.a hos tårtmakare och hobbyaffärer.)

Dekorera med sockerkristyr och ev. köpta dekorationer. Ett enklare, men mindre proffsigt sätt, är att dekorera tårtan med smält vit choklad. Tillsätt då några droppar raps- eller solrosolja till chokladen och häll över kakan. Låt ev. det första täcket stelna i kyl innan du lägger på ett nytt lager. Chokladen kommer då bli jämnare och vitare.

TÄNK PÅ DETTA NÄR DU SKA BAKA BRÖLLOPSTÅRTAN SJÄLV
Har du tillräckligt med tid att baka själv? En blivande brud är väldigt upptagen tiden före bröllopet.
Är du, eller den som lovat baka åt dig, tillräckligt rutinerad för detta uppdrag? Det är långt ifrån en vanlig sockerkaka som ska bakas...
Provbaka och provdekorera - smakar den som den ska? Kan den dekoreras som det är tänkt?
Hur ska tårtan transporteras? En förstörd bröllopstårta är en katastrof som inte går att reparera snabbt. Tänk också på hur tårtan ska förvaras tills det blir dags att äta. Gräddtårtor är t.ex känsligare än chokladtårtor.
TIPS om du inte vill baka själv: Hitta konditorier här.

Kommentarer

MER BRÖLLOPSSERVICE:

» Alla företag » Bli medlem