Logo

Bröllopsfesten

Bröllopstårta 1 - recept


Bröllopstårta
med mandelbotten

Recept på en vacker och god bröllopstårta som du kan baka själv! Mycket pengar finns att spara för dig som kan göra bröllopstårtan själv.

RECEPT för 25 personer  Mandeltårtbotten500g mandelmassa, riven6 medelstora ägg1 dl strösocker200g smör3½ dl vetemjöl3 tsk bakpulver1/2 tsk vaniljsocker10-20 droppar bittermandelessens
Fyllning och ihopläggningApelsin- eller aprikosmarmelad
Vaniljsmörfyllning4 påsar kok-marsan6 dl mjölk150g smör, rumstempererat6 msk florsocker2 tsk vaniljsocker
Täcke400g marsipankaramellfärg
Kristyr400g florsocker2 äggvitor1-2 tsk citronjuiceFÖRBERED:
Den här tårtan kan förberedas antingen i sin helhet en dag innan, eller genom att själva kakan bakas och fryses in, eller bevaras i kylskåp 1-3 dagar innan serveringen.
GÖR SÅ HÄR:
Smöra och bröa tre utvalda formar (t.ex med diameter 22cm, 15cm och 7cm). Vispa äggen med socker. Blanda i det smälta, avsvalnade smöret, bittermandelessensen och den rivna mandelmassan. Blanda allt med de torra ingredienserna. Rör om ordentligt så alla blandas.

Häll i formarna och grädda i 175 grader tills bottnarna fått färg och provstickan kommer ut torr (ca 25-45 min beroende på formarnas storlek och ugnstyp). Låt dem svalna, gärna till nästa dag, innan du skär/snyggar till ovansidan plan samt delar varja botten i två delar.

Blanda marsanpulvret med mjölken och sjud tills det tjocknat. Ställ krämen att svalna. Rör sockret luftigt med flor- och vaniljsocker. När krämen är rumstempererad vispas den ner klickvis i det luftiga smöret. Använd gärna ballongvisp, annars elvisp.

Smeta fyllningen mellan bottnarna. Pensla bottnarna med apelsin- eller aprikosmarmelad (täcket fäster bättre då). Täck varje botten för sig med kavlad marsipan eller färdig sockermassa. (Färdig sockermassa finns att köpa bl.a hos tårtmakare och hobbyaffärer.)

Dekorera med sockerkristyr och ev. köpta dekorationer. Ett enklare, men mindre proffsigt sätt, är att dekorera tårtan med smält vit choklad. Tillsätt då några droppar raps- eller solrosolja till chokladen och häll över kakan. Låt ev. det första täcket stelna i kyl innan du lägger på ett nytt lager. Chokladen kommer då bli jämnare och vitare.
TÄNK PÅ DETTA NÄR DU SKA BAKA BRÖLLOPSTÅRTAN SJÄLVHar du tillräckligt med tid att baka själv? En blivande brud är väldigt upptagen tiden före bröllopet.Är du, eller den som lovat baka åt dig, tillräckligt rutinerad för detta uppdrag? Det är långt ifrån en vanlig sockerkaka som ska bakas...Provbaka och provdekorera - smakar den som den ska? Kan den dekoreras som det är tänkt?Hur ska tårtan transporteras? En förstörd bröllopstårta är en katastrof som inte går att reparera snabbt. Tänk också på hur tårtan ska förvaras tills det blir dags att äta. Gräddtårtor är t.ex känsligare än chokladtårtor.TIPS om du inte vill baka själv: Hitta konditorier här.