Skåla i äkta champagne
Champagne är den perfekta drycken för allt vad ett bröllop innebär! Ingen dryck är mer förknippad med fest och firande än champagne, detta eleganta, smakrika vin med sina glädjegivande bubblor.
Glöm alla andra sorters mousserande vin för en stund – vi kommer här bara koncentrera oss på den äkta varan som kommer från distriktet Champagne i norra Frankrike. Tillverkningen av champagne sker enligt många och stränga regler. Denna omsorg kommer förstås i uttryck i dryckens höga pris och därmed dess exklusivitet. Men står det ”champagne” på flaskan så borgar det för en smakupplevelse utöver vad andra mousserande viner kan erbjuda!
En orientering i champagnedjungeln
Det vanliga är att champagne görs på en blandning av olika årgångar av den vita druvan chardonnay och de röda druvorna pinot noir eller pinot meunier. Men det finns också andra varianter och beteckningar som är bra att hålla reda på då man väljer champagne. Champagne kan vara gjord enbart på chardonnay, de sk blanc de blancs, eller bara på de två röda druvsorterna och kallas då blanc de noirs. Rosa champagne görs genom att lite vanligt rött vin får färga vinet eller att skalen från blå druvor får laka ur färg under pressningen.
Champagnehusen brukar beteckna sin torra standardchampagne för brut. Demi-Sec innehåller något mer socker. Den högre sockerhalten kan vara en signal om att dessa sötare champagner är av en något sämre kvalité. Champagnehusen brukar också hålla sig med en prestigechampagne som bara görs på ett exklusivt urval av druvor från exempelvis en eller ett par odlingar, ibland betecknad som Cuvée Speciale eller liknande. Årgångschampagner och prestigechampagnerna är förstås dyrare än den vanliga standardchampagnen.
När kan champagne drickas på ett bröllop?
Champagne kan drickas när, var och hur som helst – de rika bubblorna och den fylliga men ändå lätta smaken gör den otroligt anpassningsbar. Champagne kan serveras som välkomst/brudskål, som genomgående dryck under middagen eller varför inte champagnefrukost morgonen därpå.
Kom ihåg att champagne ska serveras kall – men inte för kall (8-10 grader C). Det går fort att kyla champagne i en hink med mycket is och vatten, och där håller den också temperaturen väl.
Mat och champagne
Standardchampagnerna – blandningar av vita och röda druvor - är ofta utmärkta både att skåla i och till rätter med fisk och skaldjur. Den är också en värdig följeslagare till bröllopstårtan! Blanc de blanc och blanc de noirs är utmärkta som matvin till exempelvis lättare kötträtter. Smakrika champagner, som årgångschampagner till exempel, går bra till kraftigare fiskrätter, fågel och lättare kötträtter. Till desserter kan man ta en halvtorr champagne. Den rosa champagnen kan vara utmärkt som brudskål eller till frukosten dagen därpå – och är det fråga om en riktigt fin och smakrik rosa champagne så kan den faktiskt serveras till kraftigare kötträtter! Champagne är med andra ord en fantastisk användbart vin med många olika kombinationsmöjligheter.
Efter bröllopet
Standardchampagner kan lagras i ett eller två år. Exklusivare champagner kan lagras i många år under bra förhållanden – i vissa fall upp till femton år! Fråga på Systembolaget eller hos agenten/leverantören. Om du fått champagne över som du inte vill dricka och den är inköpt på Systembolaget, kan du lämna tillbaka flaskorna och få pengarna tillbaka. Champagnerester är utmärkta i matlagning - precis som vanligt vitt vin. Du kan spara det upp emot ett par veckor i kylen (eller längre i frys) och använda till matlagning, tex såser (både vanliga och dessertsåser), soppor och grytor. Allra elegantast är förstås att göra en champagnesorbet.
Champagnesorbet
Ingredienser:
2 ½ dl sockerlag
375 ml champagne
1 gelatinblad
saft från en halv citron
1 äggvita, vispad med ballongvisp ett par minuter
Gör sockerlag: Koka 3 1/3 dl vatten med 180 gr strösocker och 25 gram honung 2-3 minuter i kastrull med lock på glänt, kyl. Kan bevaras i kyl i ett par veckor.
Gör såhär:
Blötlägg gelatinbladet och smält det sedan försiktigt med ett par matskedar av sockerlagen. Blanda sedan övriga ingredienser och frys smeten i glassmaskin. Efter ca 10 minuter, vispa/rör i smeten så att äggvitan blandas ordentligt med övriga ingredienser. Fortsätt frys i glassmaskin och sedan i frys.
Hur många flaskor går det åt på bröllopsfesten?