Logo

Bröllopsfesten

Duka budget på 3 vis

Text & dukning: Catharina Lindeberg-Bernhardsson Foto: Vanessa Bon Scheltdorf
GÖR SJÄLV

3 lyxiga bröllopsdukningar

TILL BUDGETPRIS

Catharina Lindeberg-Bernhardsson När man kommer till ett bröllop eller en fest är det härligt om man möts av en arbetad och generös dukning. Dukningen tillsammans med maten är en totalupplevelse. När jag är ute och håller föreläsningar om att duka bord berättar jag bl.a om konsten att duka häftigt utan större kostnad. Materialet hämtar jag från skogen, på mina promenader, i mataffären när jag handlar maten till middagen och i affärer som säljer trädgårdsartiklar. För BröllopsGuidens räkning har jag här skapat tre bröllopsdukningar som man kan göra själv.

Romantisk sagodukning
1. ROMANTISK SAGODUKNING
För att få en tjusig och vacker dukning valde jag färgskalan i vitt och limegrönt. Den gröna savoykålen är underbar att arbeta med, man behöver inga vaser eller krukor, skär bara till den lite i botten så att den står stadigt. Därefter gör man en liten urgröpning i toppen på kålen med en liten vass kniv, i den lägges en bit oasis (en grön porös massa som finns att köpa i blomster- och hobbyaffärer). I de flesta mataffärer finns billiga rosor att köpa i vitt. Man knipsar av rosorna ca 4cm nedanför stjälken och sticker ner dem tätt i oasisen. För att pigga upp rosorna och fullända buketten valde jag limefrukt, med dess vackra färg och underbara doft. Jag delar frukten i två halvor, knipsar av en bit på en grillpinne (ca 4cm) och sticker in den i ryggen på limehalvan och sedan ner mellan rosorna. Se där; en färdig ”savoykålsbukett ”som placeras som en löpare över alla borden så tät som ni önskar och orkar. Tillbaka till den vita duken, grunden är vanlig vit duk, självklart går det fantastiskt bra att stanna där, men själva ”filmstjärnelooken” fick jag genom att i en trägårdshandel (tex. Weibull) köpa en fiberduk (tunn duk man täcker över växande grönsaker). Den är vit, och oerhört tunn, ligger på ca 30m/rulle.
Fiberduken ”böljar” jag över borden och i vågorna på mitten placerar jag savoykålen jämt fördelat. I mellan har jag även placerat några ”rena” savoykål för att bryta lite i linjen och för att dra ner ambitionsnivån. Honörsbordet kantades av ytterigare ”vågor” och savoykål där det även ringlade ner några murgrönekvistar som stuckits in i savoykålen och vid dukavslutet några ditlagda kål. När jag beställde savoykålen fick jag syn på ett vackert fänkål. Det skulle verkligen matcha bra att sätta placeringskort i (man måste oftast beställa när man ska ha många savoykål, sensommar och höst finns det svenskodlade, men resten av året kommer de från andra länder, oftast Frankrike). Servetten, den vek jag först på mitten och sen två vik från vänster och två från höger tills de möts på mitten, där satte jag fänkålen med placeringskortet i den gröna borsten. Avslutningsvis skar jag lime i halvor och strödde ut lite här och var. Voilá!

Detta behövs: savoykål, fänkål, oasis, murgröna, grillpinnar, sekatör, kniv, rosor, fiberduk, lime. BILD

Skön naturdukning
2. SKÖN NATURDUKNING
Vi vandrar ut i skogen och plockar blåbärsris. På våren och sommaren med först ljusgröna blad som senare övergår i mörkgrönt. Plocka, plocka de lägger sig som en bukett i handen. I mataffären köper jag tulpanbuketter, liksom rosorna i plastinpackning. Här har vi återigen den vita duken, men låter den vara som den är. Vänder upp och ner på våra plockade blåbärsbuketter och i mitten på stjälkarna trycker vi ner ett litet provrör (finns att köpa i hobby- eller blomsteraffärer) och virar ståltråd runt det hela. Fyller provröret med vatten och sticker ner en tulpan ungefär 15 cm. Om man vill kan man knyta en rosett av valfritt sidenband, antingen enfärgad eller som här olika färger. Tulpanerna (som även kan vara enfärgade) placeras som löpare så tätt som önskas.
Servetterna är vikta som ”ljuset”. Ljusspetsarna böjs åt olika håll som blomblad och formar en liten öppning som jag sticker ner det vattenfyllda provröret i och avslutningsvis även tulpanen med en blåbärskvist. Placeringskorten är vanliga planteringsstickers inhandlade hos trädgårdsaffären och finns både som enfärgade och i olika färger. Här valde jag mixade färger för att matcha de flerfärgade tulpanerna och rosetterna och få känslan av en vårlik ”blomsteräng”. Allt går även att göra helt enfärgat!

Detta behövs: blåbärsris, tulpaner, band, ståltråd, provrör, planteringstickers. BILD

Bondromantisk dukning
3. BONDROMANTISK DUKNING
Ät dukningen! Hela året runt kan man köpa kryddväxter på kruka till ett bra pris. Välj bröllopsmaten efter behovet av kryddor! Den vita duken & servetter är åter grundstommen i dukningen. Som bordslöpare denna gång har jag använt mej av naturmaterialet sisel (finns att köpa eller beställa i de flesta hobby- och blomsteraffärer). Här har jag valt ett guldfärgat för att förhöja festkänslan. De olika kryddorna planteras med jämna mellanrum i siseln. Nu är det bara för gästerna att plocka av bordsdekorationen för att förhöja smaken av maten. Vilken aktivitet vid bordet!
De vita tygservetterna är först utvikta i sin totala storlek och därefter rullade diagonalt. Här har jag plockat upp guldet i bandet runt servetten i form av bast, men det går absolut lika bra med guldfärgade band. För att binda ihop dukningen är lite olika kvistar från kryddorna instuckna tillsammans med placeringskorten som denna gång är vita planteringsstickers i banden. Rosmarinkvistar är bäst för de håller längst.

Detta behövs: kryddor i kruka, guldfärgad sisal, bastband i guldfärg, planteringsstickers. BILD

Catharina Lindeberg-Bernhardsson Catharina Lindeberg-Bernhardsson har utkommit med två böcker. ”Catharina dukar” blev nominerad till ”Årets kokbok alla kategorier” av måltidsakademin i Grythyttan 2005 och vann i kategorin ”Matutensilier”. Den är uppbyggd på samma sätt som en kokbok med ingredienslista för varje dukning, så att alla på ett enkelt sätt ska kunna duka. I hennes nya bok "Dukning efter säsong" (utkom mars -09) presenteras 21 dukade bord, fantasifullt dekorerade, varje bord med sin karaktär.


Copyright © BröllopsGuiden